GUIDER

Tips for deg som skal kjøpe mobil i gave

Å kjøpe mobil i gave er ingen enkel oppgave.

12. des. 2011 - 15:48

For ti år siden var det ikke noen komplisert prosess å kjøpe mobiltelefon i gave. Siden ting som lagringskapasitet, kamera og skjermoppløsning var mer eller mindre uvesentlig var det stort sett bare å gå inn i en mobilforretning og be om den nyeste Nokiaen, Siemensen eller Sony Ericssonen.

I dag er situasjonen helt annerledes. Hver eneste måned dukker det opp et lass telefoner med sine egne styrker og svakheter, og du har et vell av spesifikasjoner å ta hensyn til. I tillegg til det rent maskinvaremessige har det også vokst frem flere operativsystemer med tilhørende økosystem.

LES OGSÅ: Billig eller dyr smarttelefon?

Og siden det ikke finnes en eneste telefon som er "perfekt for alle", har du en ganske så omfattende jobb foran deg om du planlegger å overraske noen med ny mobil til jul.

Vi kan dessverre ikke gi deg fasiten på hva som er den rette mobilen til akkurat den personen du skal kjøpe til, men vi kan gjøre oppgaven litt enklere ved å servere noen tommelfingerregler.

Gjør research

Det første du må finne ut er hvilken telefon den du skal kjøpe til har i dag, og hva h*n synes om den. Sjansen er svært stor for at vedkommende har utviklet definerte preferanser på både operativsystem, skjermstørrelse og andre faktorer.

Vær obs på at en telefon som kom på markedet for en måned siden ikke nødvendigvis er bedre enn en som har vært i butikkene siden i fjor. Ved å søke opp modellnavnet på mobilen vedkommende bruker i dag og lære deg hvilke spesifikasjoner den har unngår du at mottakeren blir ufrivillig nedgradert. 



Både HTC Desire HD og LG Optimus 2X var ferdige for ett år siden, og har mer muskler enn flere telefoner som nylig er lansert.

Hva som er de viktigste punktene her vil selvsagt varierere. Om du kjøper til noen som tar veldig mye bilder med mobilen bør du se etter en telefon som har minst like bra kamera, mens en som ikke kan bevege seg utendørs uten hodesett vil vektlegge musikkegenskapene.

Ha også i bakhodet at veldig mange har brukt massevis av penger på apper til telefonen sin. Da er det en fordel å velge en modell med samme operativsystem, siden appene da kan tas med videre til den nye telefonen.

PS! Med mindre overraskelsesfaktoren er det aller viktigste kan du spare deg for mye bry ved å rett og slett spørre mottakeren hvilken telefon som frister mest. Vil du være litt mer diskrét kan du prøve å fiske ut informasjonen ved å be om en ønskeliste.

Når skal du revurdere å kjøpe mobil?



En som har denne telefonen trenger ikke ny på en god stund.

Noen ganger, spesielt om du skal kjøpe gave til en som er veldig mobilinteressert, vil du finne ut at vedkommende allerede har HTC Sensation XEApple iPhone 4S eller en annen toppmodell. 

I slike tilfeller er det stort sett bare å droppe planene om å gi mobil i gave, da du i beste fall vil ende opp med å betale dyrt for en modell som er like god som den mottakeren allerede eier.

Ikke kjøp låst mobil



Denne regningen vil du ikke gi i gave.

Joda, når du ser en annonse der en toppmodell tilbys til under halve prisen mot at du binder deg til et abonnement er det klart det er fristende å slå til. Men dette bør du kun gjøre om det er deg selv du skal kjøpe til.

Dersom du gir bort en låst telefon til noen gir du i praksis bort økte mobilutgifter, da de "billigste" låste telefonene sjelden eller aldri leveres med et av de rimeligste abonnementene.

Unntaket er selvsagt om en del av gaven er at du også dekker mobilregningen ut bindingstiden. Men det vil for de fleste være litt vel generøst.

Nett eller kjøpesenter?

Det er ingen hemmelighet at du oftest sparer penger på å kjøpe mobiltelefoner på nett, men det kan likevel være greit å gå i en fysisk butikk.

Den største grunnen er muligens at du får snakke med en ekspeditør som kan svare deg på spørsmålene du har. Dette er mennesker som ofte har oversikt over alle telefonene på markedet i dag og som trolig vet mer enn deg om mobil. 

Det kan også være greit for den som mottar telefonen å ha et fysisk sted å oppsøke dersom det skulle bli problemer med telefonen.

NB: Mobilforhandlere er ikke forpliktet til å gi bytterett på telefonene de selger, så akkurat dette bør du sjekke mulighetene for når du kjøper. Smil pent og forklar situasjonen, så spørs det om du ikke kan få en avtale i land. Men ha forståelse for at butikken ikke nødvendigvis har kapasitet til å ta alt ekstra papirarbeidet dette innebærer.

Og helt til slutt: Dersom du først skal handle på nett så er det på tide å få opp farten. Posten har nemlig ingen garanti for at pakker sendt etter 16. desember kommer frem til julaften.

LES OGSÅ:

Fem lommevennlige smarttelefoner

Tre telefoner som tåler en støyt

Billig eller dyr smarttelefon?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.