INDUSTRI

Tiltalte nekter straffskyld i Yara-saken

Norgeshistoriens største korrupsjonssak.

 Omfattende: Her bæres deler av bevismaterialet i Yara-saken inn i Oslo tingrett mandag.
Omfattende: Her bæres deler av bevismaterialet i Yara-saken inn i Oslo tingrett mandag. Bilde: Poppe, Cornelius/NTB Scanpix
5. jan. 2015 - 10:19

Samtlige fire tiltalte i norgeshistoriens største korrupsjonssak nektet straffskyld da Yara-saken kom opp for Oslo tingrett mandag.

En etter en erklærte Thorleif Enger, Tor Holba, amerikanske Kendrick Taylor Wallace og franske Daniel Roger Clauw seg uskyldige da rettssaken mot dem startet mandag morgen. Alle er tiltalt for grov korrupsjon knyttet til gjødselprodusent Yaras virksomheter i Libya og India.

Mens alle fire ifølge Økokrim har vært involvert og delaktige i korrupsjonen i Libya, var Holba ikke involvert i India, ifølge tiltalen.

Les også: Googles prototyp på førerløs bil er klar for veien

Ulovlige utbetalinger

Totalt skal det ha blitt inngått avtaler om ulovlige utbetalinger på over 8 millioner dollar, tilsvarende rundt 56 millioner kroner etter dagens dollarkurs, til tjenestemenn i de to landene. Bare deler av disse beløpene ble faktisk utbetalt, går det fram av tiltalen.

Økokrim mener avtalene var forankret og godkjent helt på toppen av konsernet.

Selskapet har imidlertid erkjent forholdet, og i fjor vedtok Yara et forelegg på 270 millioner kroner og 25 millioner i inndragninger for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Det er den største boten som noensinne er gitt til et norsk selskap.

Les også: Omstridt oppfinner står bak elbil med superbatteri

Kan få ti års fengsel

På den omfattende vitnelisten står blant andre Yaras tidligere generaldirektør Egil Myklebust, Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt og sønnen til Muammar Gadaffis oljeminister.

Øvre strafferamme for grov korrupsjon er ti års fengsel. Dersom de tiltalte kjennes skyldige i flere forhold, kan straffen bli strengere.

En av de tiltalte, Daniel Clauw, er fransk statsborger og bodde ikke i Norge da lovbruddene skal ha skjedd. Økokrim måtte derfor for første gang gå til Kongen i statsråd og be om godkjenning av tiltalen mot ham.

Les også:

Yme-fjerneren oppkalt etter avdød nazi-ingeniør

Nå får danskene betalt for å bruke strøm

Her kan de få gangfelt som lyser oppå snøen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.