BYGG

– Tilliten til det hvite markedet er ikke god nok

Utstrakt bruk av ulovlig arbeid i byggemarkedet.

– Det er et stort marked for svarte tjenester. Vi ser at pris er avgjørende og at tilliten til det hvite markedet ikke er god nok, utdyper hun, sier Fafo-forsker Line Eldring.
– Det er et stort marked for svarte tjenester. Vi ser at pris er avgjørende og at tilliten til det hvite markedet ikke er god nok, utdyper hun, sier Fafo-forsker Line Eldring. Bilde: Colourbox
2. apr. 2014 - 15:40

Utstrakt bruk av svart arbeid, arbeidere uten ID-kort og ulovlig lave lønninger er hovedfunnene i en ny rapport Fafo presenterte under Byggdagene 2014 tirsdag formiddag.

– Svart arbeid er ikke noe nytt. Men en økt grad av internasjonalisering har ført til stadig mer av det. Og byggenæringen er spesielt utsatt, sa prosjektleder og Fafo-forsker Line Eldring.

Les også: – Profesjonelle kunder bestiller produkter som var vanlige rundt første verdenskrig

Useriøse aktører i privatmarkedet

Rapporten er bestilt av byggenæringens landsforening (BNL) og Norsk Teknologi. 1099 BNL-bedrifter og 414 bedrifter fra Norsk Teknologi har deltatt. Og prosjektet er finansiert av Fondet for regionale verneombud.

– Resultatene våre viser at privatmarked i større og større grad preges av useriøse aktører, og at EU-utvidelsen i 2004 har hatt stor innvirkning på markedet, sier Eldring.

Rapporten viser at 30 prosent av ID-kort i bygg og anlegg er utstedt til utlendinger. 19 prosent av de til østeuropeere.

– Det er helt klart flest østeuopeere. Vi har også klare indikasjoner på lav lønn og lange arbeidsdager blant disse og ser vesentlig mangler når det gjelder HMS, sier Eldring.

I rapporten kommer det og frem at 59 prosent av bedriftslederne mener at konkurrentene bruker billig utenlandsk arbeidskraft. Tilsvarende tall i 2009 var det 31 prosent.

– Det viser at trenden er økende, sier Eldring.

Les også: Språkproblemer truer sikkerheten på byggeplasser

Liten sjanse for å bli tatt

Et viktig grunnlag for at dette svarte markedet eksisterer er ifølge Eldring folk flest.

– Det er et stort marked for svarte tjenester. Vi ser at pris er avgjørende og at tilliten til det hvite markedet ikke er god nok, utdyper hun.

Hun sier det finnes få tiltak rettet mor det private markedet.

– Dessverre er det liten risiko for å bli tatt om man kjøper svart arbeidskraft. Når sjansen for å bli tatt er liten, tar flere sjansen på det.

I samtaler med bedriftene har Fafo forsøkt å komme frem til tiltak som kan gjøre noe med den økende trenden.

– Bedriftene ønsker både pisk og ros. De ønsker ROT-fradrag, mer kontroll og strengere straffer, sier hun.

Les også: Operahuset gulner

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Variasjon i bransjene

De fleste bedriftene som har deltatt i undersøkelsen oppgir likevel at omsetningen i privatmarkedet har vært stabil eller økende de siste årene.

– Omsetningen i privatmarkedet som helhet er økende, sier Eldring.

Likevel er det enkelte deler av bransjen som sliter mer med svart arbeid enn andre. Blant maler- og byggtapetsererbedriftene oppga 40 prosent at omsetningen har sunket de siste fem årene.

For å snu trenden, er det ifølge Fafo-forskeren viktig med en holdningsendring hos både private og hos bransjeaktørene.

– Det er nødvendig med innsats og skjerping av holdninger, tiltak og strategier, fra både myndighetene, folk flest og byggenæringen selv, sier hun.

Behov for verktøy

At resultatene fra undersøkelsen kommer frem i lyset, roses av administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), Jon Sandnes.

– Rapporten slår fast at svart arbeid er et faktum. Det er en stor utfordring i hele byggenæringen, sier han.

Resultatene bør, etter hans mening, føre til økt fokus på tiltak som kan iverksettes for å gjøre noe med problemet.

– Nå må vi sette oss ned og lage en verktøykasse så vi om noen år har en helt annen måte å kontrollere dette på. Vi må ta det på alvor når bedriftene sier at det er vanskelig å sjekke og kontrollere arbeiderne. Det er behov for et verktøy tilgjengelig for både forbukere og bedrifter som enkelt lar dem sjekke lovligheten i arbeidet de bestiller, sier han.

Les også:

Byggebransjen begynner å bygge før de er ferdige med prosjekteringen

– Bygg og anlegg er på grensen til kaos

Slik skal Sandvika bli kvitt motorveien  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.