ENERGI

Tildeler nytt areal for CO2-lagring i Nordsjøen

Det fjerde arealet for CO2-lager på norsk sokkel.

Wintershall Dea og CapeOmega er tildelt tillatelse for CO2-lager i den tredje utlysningsrunden på norsk sokkel. Lisensen ligger i det blåskraverte området.
Wintershall Dea og CapeOmega er tildelt tillatelse for CO2-lager i den tredje utlysningsrunden på norsk sokkel. Lisensen ligger i det blåskraverte området. Illustrasjon: Oljedirektoratet
Ina AndersenIna AndersenJournalist
10. okt. 2022 - 10:00
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Oljedirektoratet melder onsdag at Wintershall Dea og CapeOmega fått tilbud om en tillatelse til lagring av CO2 i et område i Nordsjøen. 

Olje- og energidepartementet lyste ut området for CO2-lagring i april i år. Tre selskaper søkte, de to som nå har fått tilbud, og TotalEnergies. Dette er tredje gang det tildeles areal for lagring av CO2 i Norge, og det er det fjerde arealet som tildeles på norsk sokkel.

Karbonlagringslisensen har fått navnet Luna, ligger 120 kilometer vest av Bergen og har et lagringspotensial på inntil fem millioner tonn CO2 per år.

— Denne tildelingen skjer til to selskap som har modnet fram et godt prosjekt for lagring av CO2. Det er interesse fra næringen om ytterligere utlysning av areal på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en melding.

Planlegger rørledning

Wintershall Dea skriver i en melding at de har som mål å bygge opp en bred karbonhåndteringsvirksomhet, og at denne tildelingen er starten på et nytt kapittel for selskapets virksomhet i Norge.

I august ble det også kjent at Wintershall Dea og Equinor har gått sammen om planer for å bygge CO2-rørledning fra Tyskland til Norge, med en kapasitet på mellom 20 og 40 millioner tonn CO2 i året, innen 2037.

Les også

Det tyske selskapet skriver i meldingen at tildelingen av Luna-lisensen er en viktig milepæl i utviklingen av denne verdikjeden for fangst og lagring av CO2, der europeisk tungindustri skal knyttes opp mot lagringssted for CO2 i Nordsjøen. 

Wintershall Dea planlegger også å bygge et CO2-anlegg i Wilhelmshaven i Tyskland. Anlegget, som har fått navnet CO2nnectNow, ligger på den tyske Nordsjøkysten og skal brukes til oppsamling og transport av karbondioksid.

CapeOmega på sin side har gått sammen med Aker om å utvikle Aukra Hydrogen Hub i Nyhamna, hvor målet er produksjon av blå hydrogen, med bruk av naturgass og CO2-fangst. 

– Denne tildeling betyr mye for Cape Omega. Vi ønsker som partner å bidra til å utvikle lisensen så raskt som mulig. Vi ser fram til å modne fram Luna sammen med Wintershall Dea, og fortsette investeringene i avkarbonisering, sier Evy Glørstad, administrerende direktør i CapeOmega, i meldingen.

Wintershall Dea er operatør i lisensen med en eierandel på 60 prosent, mens CapeOmega har en eierandel på 40 prosent.

Forpliktende arbeidsprogram

— Fangst og lagring av større mengder CO2 er nødvendig for at verden skal nå sine ambisiøse klimamål. I Norge har vi lang erfaring med lagring av CO2 fra Sleipner- og Snøhvitfeltene, og vi vet at det fungerer. Denne tildelingen styrker utviklingen av dette viktige klimatiltaket, sier Aasland.

Det understrekes at tillatelsen som nå tilbys de to selskapene kommer med et forpliktende arbeidsprogram som skal sikre rask og effektiv fremdrift, eller tilbakelevering av arealene hvis prosjektutviklingen skulle stanse opp.

Dette er den tredje lisensrunden for CO2-lagring på sokkelen. Northern Lights ble tildelt lisens 001 i 2019, og i april i år ble det gitt tilbud om ytterligere to tillatelser.

Den ene gikk til Equinor, som planlegger et CO2-lager med kapasitet på 20 millioner tonn i året og CO2-rør fra Europa.

Den andre gikk til Polaris-lageret, som Equinor, Horisont Energi og Vår Energi står bak. Her er planene å bygge en ammoniakkfabrikk på Markoppneset i Hammerfest, hvor naturgass fra Barentshavet skal omgjøres til ren, blå ammoniakk – og CO2-en skal fanges og lagres i Polaris

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.