Trønderenergi tar AMS-nekter til retten

Tilbyr utendørs strømmåler mot betaling

Trøndenergi drar AMS-nekter for retten, men er åpne for at måleren kan monteres utenfor huset.

Ann-Lill Doobiedoo Grendahl Elshaug kan slippe å møte Trønderenergi i retten hvis hun betaler for å installere utvendig måler.
Ann-Lill Doobiedoo Grendahl Elshaug kan slippe å møte Trønderenergi i retten hvis hun betaler for å installere utvendig måler. (Foto: Privat)

Trøndenergi drar AMS-nekter for retten, men er åpne for at måleren kan monteres utenfor huset.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Fredag skrev Teknisk ukeblad om musikeren Ann-Lill Doobiedoo Grendahl Elshaug som må møte Trønderenergi i retten fordi hun nekter dem tilgang til huset sitt for å installere ny strømmåler.

Elshaug frykter for både stråling og hacking dersom hun får en AMS-måler i hus.

Nå åpner Trønderenergi for at Grendahl Elshaug kan få installert en måler på utsiden av huset for egen regning.

– Ja, det kan kunden avgjøre selv. Så lenge kostnaden tas av kunden, er det hun som avgjør hvor hun vil ha måleskapet sitt, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi til Teknisk ukeblad.

Les også

Utvendig måler i nye bygg

Han legger til at de også gir fritak til personer som leverer legeattest på at de ikke kan ha AMS-målere i hus. Disse må betale et årsgebyr på i underkant av 2000 kroner. Det skal dekke ekstrautgiftene nettselskapene har med å opprettholde systemer for manuell avlesning, og kontroll av måler.

I dag plasseres strømmålerne utvendig i alle nye bygg. I eksisterende bygg har de fleste måleren innendørs.

– Vi monterer måleren der installatøren har tilrettelagt for det. Hvor det er, blir en sak mellom kunden og installatøren. Dette vil ofte være et kostnadsspørsmål, sier Wuttudal, som legger til at det også kan være praktiske utfordringer med løsningen, for eksempel i boligblokker.

Les også

Sover dårlig

Elshaug sier hun har sovet dårlig etter at hun fikk beskjed om å møte i retten, men at en utvendig måler kan være en løsning.

– Jeg må bruke litt tid på å undersøke dette, men jeg må også forberede meg på å møte i retten, sier hun til Teknisk ukeblad.

Trønderenergi kan ikke si hva en utendørs måler koster.

– Det avhenger av type installasjon. Men det skal være en rimelig enkel sak å få målerskap montert utvendig, hvis inntaksskapet står nært huset, sier Wuttudal.

Eidsiva Energi tilbyr også utvendig måler til kunder som nekter å installere AMS-måler. Der kundene har sagt nei til både utvendig og innvendig måling, har Eidsiva varslet at de vil kutte strømmen.

Les også

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå