OLJE OG GASS

Til Washington med norsk fagforeningsånd

Roy Erling Furre, andre fra høyre, under en høring i US Chemical Safety Board i Washington.
Roy Erling Furre, andre fra høyre, under en høring i US Chemical Safety Board i Washington. Bilde: Roy Erling Furre
Maiken Ree
20. des. 2010 - 07:10

2. nestleder i fagforeningen Safe, Roy Erling Furre, holdt forrige uke et innlegg under en høring i US Chemical Safety Board, som er en del av granskningen etter Deepwater Horizon-ulykken.

Han var invitert til høringen sammen med representanter fra myndigheter og fagforeninger i Storbritannia og Australia.

Hindrer ulykker

Furre håper å kunne eksportere den norske verneombudsordningen til amerikansk oljeindustri.

– Det er grunn til å tro at storulykker kan unngås ved hjelp fra aktive fagforeninger. I dag er det ikke registrert amerikanske fagforeninger i oljeindustrien. Hvis noen er organisert er det nesten som om man må holde det hemmelig. Dette håper jeg vil endre seg i lys av Deepwater Horizon-ulykken, sier Furre til Teknisk Ukeblad.

Må ha ryggdekning

Furre understreker at verneombudsordningen ikke kan fungere uten sterke fagforeninger og lovgivning rundt arbeidsmiljø i ryggen.

– Det var mange signaler om bord Deepwater Horizon som man burde tolket som at noe var alvorlig galt. Jeg tror ulykken kunne vært unngått med et fungerende verneombud om bord riggen.

Mer robust regelverk

Høringskomiteen ba Furre holde innlegg om arbeidstakermedvirkning, risikoreduserende tiltak og Safe sitt syn på risikoanalyse basert på “safety case”, som er Storbritannias tiltak i lys av Piper Alpha-ulykken.

– Den globale oljeindustrien trenger et mer robust regelverk og tilsynsregime enn hva som finnes i dag. Nå går industrien fra lavthengende frukter til mer krevende områder på dypt vann. Dermed vil også kostnadene stige i forbindelse med boring. På grunt vann er det lett å trekke opp utstyr, mens på dypt vann er det store kostnader knyttet til dette. Det kan lett skli over til et press hvor man blir mer villig til å ta risiko, med tanke på belønningssystemer og bonusordninger som brukes, sier Furre.

Ingen enkelt feil

Obamas uavhengige granskningskommisjon presenterte de foreløpige resultatene 8. november i år. Ifølge kommisjonen skyldes ikke ulykken en enkeltavgjørelse eller en teknisk feil. De kan heller ikke avdekke at økonomi er blitt prioritert foran sikkerhet.

US Chemical Safety Board (CSB) er oppnevnt av president Barack Obama og godkjent av Senatet. CBS skal fungere som et uavhengig organ i forhold til alle andre amerikanske myndigheter.

Les også: BP hadde utblåsning før Deepwater Horizon

Det norske nøkkelvitnet

Les mer om: