OFFSHORE

Til Stord for å selges

For første gang slepes en fastmontert oljeplattform inn fra oljefeltet til Stord. Hittil har de blitt slept ut etter at de har vært bygget ved Aker Stord.

Lørdag den 30 juni slepes den britiske plattformen Maureen A inn til Aker Stord for å klargjøres for salg.

– Vi er veldig glade for at Phillips Petroleum valgte oss som leverandør av de nødvendige tjenestene for å fjerne plattformen, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen til tekblad.no.

Aker skal klargjøre plattformen for salg, men har opsjon på å hugge plattformen på Stord. – Stord er foreløpig det enste anlegget i Norge som har tillatelse til å hugge opp plattformer, og dersom den ikke blir solgt, kan det bli en utfordrende oppgave, sier Andersen.

Plattformen som har et stort stålunderstell med tre store lagertanker i stål, veier hele 110.000 tonn. Maureen A har vært i drift siden begynnelsen av 80 - tallet. Den nådde produksjonstoppen i 1984 med 102.000 fat/dag.

Hver av de tre store nedsenkede lagertanker for råolje rommer 220.000 fat olje. Maureen A har både bore, produksjon og boligfasiliteter. Boligkvarteret huser 215.

Dette er første gang en så stor enhet flyttes fra et oljefelt. Etter å ha stått på bunnen i nesten 30 år, krevdes mange undersøkelser og beregninger for å komme fram til korrekt deballasteringen slik at plattformen hevet seg forsiktig fra bunnen ute å komme opp som en kork. Slepet fra engelsk sektor og inn til norskekysten har gått problemfritt.

Les mer om: