IT

Til neste år kan du måtte bytte bluray-spilleren

Snart klart for neste generasjon.

Nok en oppgradering: Neste år er bluray klar for nok et format. Denne gangen er det filmer i UHD som skal få plass på platene
Nok en oppgradering: Neste år er bluray klar for nok et format. Denne gangen er det filmer i UHD som skal få plass på platene
11. sep. 2014 - 19:52

IFA/BERLIN: Blu-ray Disc Association har bestemt seg for å modernisere formatet til 4K. Det ble annonsert på IFA-messen i Berlin, som flyter over av nye fantastiske TV-er som trenger innhold i det nye formatet.

Nå skal folk få kjøpe plater med 4K-/UHD-innhold. Spesifikasjonene for det nye formatet blir ferdig første halvår 2015 og forhåpentligvis kommer den nye versjonen av formatet i tide til julehandelen.

Der skal de de nye spillerne skal gjøre seg lekre under juletreet til alle som har kjøpt de nye UHD TV-ene. Håper de.

Alt nytt

Det holder selvfølgelig ikke med dagens spillere. Det eneste som er likt er formen på platene, men de vil trenge ny spiller for å gi fra deg innholdet.

Det betyr nok en tusenlapp eller noen slike før man er klar. Og så må man kjøpe innholdet en gang til.

De som fra før har kastet VHS-kassettene, DVD-ene og nå må se på at Blu-ray-samlingen i 1080p blir umoderne vil kanskje begynne å få nok.

Les også: Nå kommer mega-TV-ene

Håper på større suksess

Det er jo ikke mange år siden Blu-ray Disc Association med brask og bram annonserte at de kom med en 3D-utgave av formatet.

Og den kom omtrent samtidig med at folk begynte å kjøpe 3D-TV-er. Men interessen for 3D tok ikke av, og dessuten var platene nesten dobbelt så dyre som de vanlige 2D-platene.

Da gadd ikke publikum å kjøpe dem. Spesielt fordi TV-titting med briller ikke tok av.

UHD kan derimot få mer vind i seilene enn 3D. Det er et format som virkelig tilbyr mer, om du har stor nok TV, da.

Formatet støtter ikke bare mye høyere oppløsning, det støtter mer dynamikk i bildene og et vesentlig større fargerom. Fargedybden vil bli økt fra 8 til 10 bit per primærfarge.

Det nye formatet skal kunne vise UHD i progressivt format med opptil 60 bilder i sekundet.

Innsikt: 4K er mer enn bare høy oppløsning

Ikke high framerate

Det er kanskje verdt å ha i bakhodet at det fremdeles pågår standardisering rundt UHD. Mange ønsker at formatet skal støtte vesentlig større billedrate enn i dag, og det har vært nevnt tall fra 100 til 300 bilder i sekundet.

Høyere bilderate gir mer flyt i bildene og vi blir mindre trøtt av å se på.

300 bilder i sekundet kan høres helt vilt ut, men et slikt format vil samle dagens 50 bilder i sekundet i Europa og 60 som brukes i Nord-Amerika.

Det blir faktisk ikke så mye mer behov for plass på platene fordi kompresjonsalgoritmene er svært gode til å finne flyten mellom bildene og presse alt sammen.

Om det nye formatet vil støtte en utvidelse av standarden er for tidlig å si.

Les også: Nå kommer Canal Digital endelig med TV på nettbrett

På dagens plater

Det nye formatet blir selvfølgelig komprimert med den moderne HEVC-kodeken som presser sammen videostrømmen betydelig sammenliknet med AVC (mpeg4), som brukes på dagens plater.

Det gjør at det vil bli mulig å lagre en film på dagens plater som har en kapasitet på 50 GB. Bitstrømmen ut fra platen vil ligge på rundt 50 til 60 Mbit/s og kan i topper bli så høy som 100 Mbit/s når bevegelsene krever det.

Det er det dobbelte av dagens plater og vil gi en svært høy bildekvalitet.

Til sammenlikning ligger bitstrømmen på Netflix på litt over 15 Mbit/s når de strømmer UHD, og det er ikke mye å si på den kvaliteten.

Mer kapasitet

Blu-ray Disc Association vil også øke kapasiteten på platene. Det kommer varianter på 66 og 100 GB som skal kunne lagre mye mer innhold enn dagens generasjon.

Så spørs det da om publikum vil hoppe på det nye formatet godt over et år fra nå. De som elsker fysiske samlinger vil sikkert elske det, mens det store flertall sikkert vil ha tatt skrittet over i strømmeverden.

Det grepet Netflix, Viaplay, HBO og andre har på det norske publikum vil sikkert ikke bli mindre det neste året. Og her kommer det også mye mer UHD-innhold.

Les også:

Viaplay sier de nå har bredere utvalg enn Netflix

Kan vi kutte ut kringkasting og kun strømme fra nett?

Nå er prisen på Samsungs buede 4K-TV på 105 tommer klar  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.