OFFSHORE

Til bunns på 1360 meter

Den brasilianske produksjonsplattformen P36 har eksplodert og sunket på 1360 meters dyp nordøst for Rio de Janeiro. 20 minutter over midnatt den 15. mars opplevde de 175 om bord på den ombygde boreriggen en kraftig eksplosjon i et av bena på den halvt nedsenkbare plattformen. 151 mann ble sendt i livbåtene og evakuert til lagerskipet P47 to kilometer unna. 30 minutter senere inntreffer neste eksplosjon, enda lavere ned i benet på plattformen, og ikke lenge etter, enda en eksplosjon.

Etter opptelling av mannskaper kommer det for dagen at én person er funnet omkommet og ytterligere ti personer er savnet.

Kritisk

Det ble ganske raskt klart at situasjonen var kritisk for plattformen. Det som var tilgjengelig av bergingsmateriell og personell kom til Roncadorfeltet, for å prøve å hindre vann i å trenge inn i skroget. Både trykkluft og nitrogen ble prøvd, men det hele var nytteløst. Plattform P36 sank dypere og dypere, og etter fem dager forsvant den i dypet.

Om bord var 1,5 millioner liter olje, som fryktes forurense området rundt. Alle brønner og transportledninger over til P47, som lagret oljen ble stengt av da eksplosjonen oppstod. Ifølge operatøren Petrobras er allerede 339.000 av 350.000 liter som er lekket ut i sjøen, tatt opp. Petrobras venter ingen store, nye utslipp fra plattformen, men har for sikkerhets skyld fått ut store mengder med oljelenser i området.

Gasslekkasje

Selv om Petrobras ikke har gått ut med en offisiell forklaring på årsaken til ulykken, synes det klart at det er en gasslekkasje på dekk som har forårsaket det hele. Gass har trengt ned i skroget, som vanligvis ikke inneholder prosessutstyr. Der har gassen blitt antent.

P36 var verdens største halvt nedsenkbare flytende produksjonsplattform med en totalvekt på 32.000 tonn. Produksjonskapasiteten var 180.000 fat olje daglig, i tillegg til 7,2 millioner sm3 gass som ble reinjesert. P36 ble opprinnelig bygget som borerigg i Palermo, Italia, og fikk navnet Spirit of Columbus. Etter ombygging kom den til Roncador-feltet 1. mai i fjor.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.