Filmer og bøker med teknologi

Ti filmer og bøker til deg som ikke orker en påske uten teknologi

Blir det litt lenge å være borte fra faglige utfordringer?

Filmen om matematikeren Alan Turing er én av ti filmer og bøker du kan fordrive tid med i påsken, dersom du ikke vil legge ingeniørfaget helt fra deg i den stille uken.
Filmen om matematikeren Alan Turing er én av ti filmer og bøker du kan fordrive tid med i påsken, dersom du ikke vil legge ingeniørfaget helt fra deg i den stille uken. (Bilde: Thomas Kolbein Bjørk Olsen)

Blir det litt lenge å være borte fra faglige utfordringer?

  • TU Ekstra
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Blir det litt lenge å være borte fra faglige utfordringer en hel påske?

Vi har samlet en rekke filmer og bøker som kan være god underholdning for deg som er interessert i teknologi. 

Her er syv filmer du kan se der ingeniørfaget spiller en hovedrolle - og et knippe bøker:

1. Apollo 13

«Houston, we have a problem».

(USA, 1995)

Apollo 13 er kåret til «Tidenes beste ingeniørfilm» av flere ulike blogger og nettsteder, og ikke uten grunn. Her spiller ingeniørkunnskaper en av hovedrollene.

I 1970, et sted 325.000 kilometer ute i verdensrommet, går alt galt. En oksygentank eksploderer og skader et romskip på et Nasa-oppdrag på vei til månen. Nå må astronautene Jim Lovell, Fred Haise og Jack Swigert bruke all sin kunnskap og kompetanse for å overleve. Filmen følger astronautene og redningsarbeidet på bakken, i Nasas hovedkvarter. Basert på boken «Lost Moon» og en sann historie.

Kuriosa: Synes du de vektløse scenene virker svært realistiske er det fordi de faktisk er filmet på Nasas treningsskip for astronauter, kjent som «The Vomit Comet»

2. Broen over Kwai

Oscarvinnende ingeniøraction

(Britisk, 1957)

Broen over Kwaai er regnet som en av verdenshistoriens beste filmer. Historien utspiller seg under annen verdenskrig. Britiske krigsfanger i en japansk fangeleir blir satt til å bygge en jernbanebro over elven Kwai.

Den japanske obersten Saito leder arbeidet, de militære fangenes leder oberst Nicholson forsøker saboterer arbeidet.

Filmen kombinerer psykologisk drama med action, og under brobyggingen ligger et budskap om krigens meningsløshet. Den vant hele syv Oscar, blant annet for beste regi, beste hovedrolle og beste originalmusikk.

3. Iron Man

Ingeniør og superhelt Tony Stark redder verden.

(USA 2008)

Under et oppdrag i Irak blir ingeniøren og playboymilliardæren Tony Stark tatt til fange av fienden. Under angrepet får han brystet fylt av metall, og våkner med et bilbatteri festet til hjertet.

Ingen sak for en løsningsorientert ingeniør, som bare bruker dette som utgangspunkt for å å utvikle et batteridrevet exoskeleton som han videre bruker til å flykte. Vel hjemme setter Stark i gang å videreutvikle drakten - og dermed blir superhelten Iron Man født. Men mørke krefter truer!

På internett finnes uendelige forslag og videoer for hvordan du kan bygge din egen Iron Man-drakt, hvis du har lite å gjøre i påsken.

Forslag til videre fordypning: Iron Man 2, Iron Man 3 og Iron Man 4 - som skal komme i 2019.

4. Deepwater Horizon

Historien bak katastrofen

(USA, 2016)

Den 20. april 2010 førte en eksplosjon på dypvannsboreriggen Deepwater Horizon til den største oljelekkasjeulykken i historien. I 87 dager rant det daglig mer enn 50 000 oljefat ut i et skjørt marinesystem. Ulykken er en av verdens største menneskeskapte miljøkatastrofer, og fikk etterspill i form av debatter om betingelsene og farene ved oljedrilling på dypt vann.

Filmen følger historien som ledet opp til eksplosjonen, med fokus på menneskene som sto oppe i katastrofen.

Filmen fikk jevnt over gode kritikker for å være realistisk. Slate magasin sier den gir et gripende bilde av en teknologisk katastrofe, men setter også fokus på sikkerhetsspørsmålene som lå bak, i en artikkel om hvem som var ansvarlig for katastrofen.

5. The Social Network

Et romantisk drama om digitale forretningsmodeller.

(USA, 2010)

Nye forretningsmodeller blir stadig viktigere å forstå, og The Social Network er en Oscar-vinner om innovasjon og forretningsutvikling. Og mye annet.

Når Harvardstudenten Mark Zuckerberg dumpes av dama blir han sur og programmerer en nettside der mannlige studenter kan stemme «hot or not» om kvinnelige studenter. «Facemash» blir en suksess og får 22.000 treff i løpet av to timer, før serveren krasjer.

Suksessen legger grunnlaget for å utvikle et sosialt medie for studenter, og filmen følger Facebook fra ide til produkt. Det blir dramatikk, jus, business og intriger.

Filmen ble en suksess, og av mange kritikere trukket fram som en av årets beste filmer. Som Paste Magazine sier i sin anmeldelse: «Aldri før har programmering og algoritmer vært så pirrende».

6. Flåklypa Grand Prix

Det den mangler i faglig tyngde tar den igjen i fart i svingene!

(Norge, 1975)

«Den første gangen da Reodor satte nøkkelen i prototypen, da slo seismografen i Bergen ut på 7,8! Og det er ikke dårlig for heimlaga doning.»

Du har kanskje sett Flåklypa Grand Prix, Norges mest sette film gjennom tidene. Men hva med å se den med faglige briller?

For med litt godvilje kan man vel si at Reodor Felgen er et teknisk geni og anerkjenne at det ligger mye innovativt ingeniørarbeid bak oppfinnelser som «Den pedaldrevne barbermaskin», «Suppeskje med lyddemper» og ikke minst Il Tempo Gigante. 

Og de fleste har litt godvilje å avse for Flåklypa. Så da kan du og familien kose dere med klassiske sitater som «Dra meg baklengs inn i Fuglekassa» og faglige utfordringer som «Hvordan løse at "Superrettometerfordeleren" ryker på grunn av sabotasje». Fy fasan! Hater når det skjer. Heldigvis går det bra til slutt.

7. Imitation game

Matematiker under andre verdenskrig fikk i oppdrag å knekke de tyske Enigma-kodene.

(USA, 2014)

Filmen er basert på historiske hendelser og handler om Alan Turing, en av matematikerne som fikk i oppdrag av Winston Churchill å knekke de tyske Enigma-kodene under andre verdenskrig.

Bakteppet var følgende: Offiserene i Nazi-Tyskland hadde lenge kommunisert med tyske ubåter i Atlanteren som senket britiske skip. Engelskmennene plukket opp meldingene, men bokstavrekkene ga absolutt ingen mening. Kun sender og mottaker med hver sin Enigma-maskin kunne lese korrespondansen.

Alle dagens datamaskiner, nettbrett og elektroniske duppeditter bygger på Alan Turings grunnleggende idé.

Filmen om den engelske krigshelten er dessuten regissert av norske Morten Tyldum.

Påskelektyre

Lesehest? Eller på fjellet uten TV, men fortsatt lyst på litt faglig underholdning?

Her er forslag til faglig relevant skjønnlitteratur:

8. KLIMA X

(Erik Grønner, Gyldendal 2010)

Påskekrim om klimakvoter. En eksentrisk oppfinner, hans bror som handler i klimakvoter, politikere, næringslivsaktører og miljøaktivister flettes sammen i et spill om teknologi, politisk avlat, sannheten om klimatrusselen og store penger. Mens noen av dem prøver å redde verden, ser andre muligheten til å tjene seg søkkrike på frykten for en miljøkatastrofe (fra forlagets omtale).

Forfatter Erik Grønner  er utdannet sivilingeniør og har tidligere vært adm. dir. ved Rosenberg verft i Stavanger.  

9. The Martian

(Andy Weir, eget forlag, 2011/2014)

Under en ekspedisjon på Mars overraskes en gruppe astronauter av en sterk storm og må evakuere. Astronauten Mark Watney forsvinner i kaoset. Resten av teamet tror Watney er død, og drar tilbake til jorden.

Men Watney er i live. Nå må han overleve på ugjestmilde Mars de neste årene, til redningsteamet kan nå ham.

Boken ble først publisert som kapitler på eget nettsted, senere utgitt som roman, og  filmatisert i 2015.

10. De som beveger verden.

( Ayn Rand, 1957)

Ayn Rands 1200 siders verk med originaltittel «Atlas Shrugged» er elsket og hatet, en av amerikansk litteraturs bestselgere, men også  kritisert for å ikke ha litterær verdi.

Kontroversiell på mange måter, men uansett om du er enig eller ikke i objektivismen er en ting udiskutabelt:

Hvem er John Galt? John Galt er ingeniør.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå