IT

Thon vil tenke internasjonalt

APPLE-DÖDAREN: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon ble en internasjonal nett-helt etter sin kamp mot iPod-tvangen i e-musikksjappa iTunes. Dette internasjonale nettverket vil han bruke også som Datatilsynet-direktør.
APPLE-DÖDAREN: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon ble en internasjonal nett-helt etter sin kamp mot iPod-tvangen i e-musikksjappa iTunes. Dette internasjonale nettverket vil han bruke også som Datatilsynet-direktør. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
28. mai 2010 - 14:14
Vis mer

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon forsøkte lenge å holde egne meninger i bakgrunnen da han i dag ble innsatt som ny direktør for Datatilsynet etter Georg Apenes.

Les også: Thon overtar etter Apenes

- Personvern størst og viktigst

– Jeg har ingen større programerklæringer å komme med i dag. Det viktige nå er å få satt seg inn i sakskompleksene framover. Jeg har et langsiktig perspektiv på denne jobben, som seg hør og bør med et åremål på seks år. Det å flagge for mange posisjoner allerede i dag, ville være strategisk uklokt, innledet han.

Kunne ikke holde seg

Men da en NRK-journalist lurte på om han ikke i det minste hadde gjort seg opp en mening om Dette bør du vite om DLD , måtte den nyansatte trekke pusten.

– Jo, det kan jeg gjøre allerede nå. Jeg er mot Datalagringsdirektivet, og dette er – etter at høringsrundene nå er unnagjort – en politisk prosess jeg vil gå inn i. For meg handler det fundamentale spørsmålet om forholdsmessighet – mellom det som skal samles inn og lagres, og effekten som oppnås gjennom kriminalitetsbekjempelse. Så langt jeg kan se, er denne effekten ikke dokumentert, noe en hittil hemmeligstemplet EU-rapport også konkluderer med, sa Thon, før han fortsatte:

– Når den kloke kriminelle vet han kan gå inn på en internettkafé, bruke Skype eller MSN – eller stjele en mobiltelefon – og dermed unngå all registrering, må man spørre seg hvor treffsikkert dette kan være.

– Man snakker allerede om å endre direktivet. Det er etter min mening ikke en kilde til forbedring – men noe svært bekymringsverdig i seg selv. Det at man vil samle inn så enorme datasett om hele befolkningen uten på forhånd å ha helt klare tanker om hvordan og i hvilken grad de skal benyttes, er alvorlig, sa Datatilsynets nye sjef – før han igjen gjentok at det ikke ville komme flere programerklæringer i dag.

Internasjonal teknologifokus

Thon gjorde det klart at veien til innflytelse er å være tidlig ute i prosessen – gjennom å være proaktive, teknologisk oppdaterte og internasjonalt orienterte. Han snakket om utfordringene knyttet til web 3.0, og at arbeidet med personvernet i mange disse tilfellene nå krever en internasjonal orientering for å oppnå resultater.

Selv er han allerede et temmelig kjent navn i internasjonal teknologipresse, noe sakene under gir en smakebit på.

Apple dropper kopisperren

– Jeg vil ta i bruk et internasjonalt kontaktnettverk i den grad jeg kan, lovet Thon, som ble overøst med lovord av fornyingsminister Rigmor Aasrud under innsettelsen.

– I utlysningen søkte vi etter en person med samfunnsengasjement, som var opptatt av personvern, som er uredd og har integritet (her fulgte det en påfallende lang rekke andre positive adjektiver som journalisten ikke rakk å skrive ned, journ. anm.). I Bjørn Erik Thon har vi fått en Datatilsynet-direktør som passer til beskrivelsen svært godt, sa statsråden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.