KARRIERE

Testosteron for et bedre arbeidsliv

Truls Tunmo
14. mars 2007 - 10:26

Risiko for demens

Lite testosteron øker risikoen for å utvikle demens. Det viser en prospektiv populasjonsbasert studie av 574 menn i alderen 32-87 år. Testosteronnivået er lavere blant menn som utvikler Alzheimers sykdom.

Kilde: Medisinsk nytt

Øker ikke risikoen for prostatakreft

Minst 10 studier hvor sammenhengen mellom androgennivåer (testosteronnivåer) og risiko for prostatakreft, er blitt utført. Det er ikke dokumentert at høye fysiologiske nivåer av sirkulerende androgener stimulerer utvikling og vekst av prostatakreft.

Kilde: Medisinsk nyttMannen har også en overgangsalder, den kommer bare ikke så brått som hos kvinnen, ifølge Purvis.

Hvis mannen har lave verdier av det mannlige hormonet testosteron, får han både lite energi, går opp i vekt og mister sexlyst.

Hjelp å få

- Behandling med testosteron vil reversere denne tilstanden. Mannen vil fungere bedre på jobb, og han vil fungere bedre hjemme, sier Purvis.

Han sier det er svært individuelle forskjeller på testosteronnivået hos menn. Noen har mye av dette mannlige, potente hormonet så å si hele livet, mens hos andre synker testosteronmengden dramatisk i 50-60-årsalderen.Virile 80-åringer

– Faktisk er vi menn så forskjellige at noen har like mye testosteron når de er 80 år som det en 25-åring har. Men unge menn kan også ha svært lave verdier. Jeg behandler menn i alle aldre som trenger det med testosteron. Det har jeg gjort i 20 år, sier Purvis.

I Norge er det fortsatt slik at de fleste menn ikke behandles med testosteron selv om de har en lav egenproduksjon.

Mangler dokumentasjon

Jens Petter Berg ved Hormonlaboratoriet på Aker sykehus, sier:

– Jeg jobber ikke med hormonbehandling, men med analyser. Men det kan være at behandling med testosteron ikke er godt nok dokumentert i forhold til hva som er et naturlig testosteronnivå i kroppen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.