T2

Test: HP ELITEBOOK FOLIO 9470M

Ultrabook for proffene

TEST: HP Elitebook Folio 9470M har blant annet avtagbart batteri.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
15. jan. 2013 - 18:14
Vis mer

HPs Folio 13 var batterikjempen blant den første generasjonen ultrabook-maskiner, mens Spectre XT nok fortsatt har det beste tastaturet av ultrabook-ene av den andre generasjonen.

Bedriftsrettet

Nå forsøker de seg på bedriftsmarkedet med modellen Elitebook Folio 9470M, en litt tykkere ultrabook med 14-tommers skjerm, utbyttbart batteri, IT-avdelingsvennlig Intel vPro-brikkesett, TPM-brikke og en rekke andre utvidede sikkerhetsfunksjoner.

Utvendig er det plast som gjelder, men en ganske lekker, gummiert variant som vi liker veldig godt. Den er eksepsjonelt fingermerkeresistent, og særlig om du har for vane å ha PC-en på fanget er det praktisk med plast som ikke glir unna.

Designet er stilrent og veldig lite prangende, og vekten på 1,63 kilo gjør at maskinen plasserer seg noen hundre gram over de letteste og tynneste 13-tommerne på markedet, som for eksempel Macbook Air, Samsungs 9-serie, Toshiba Z930 og Asus UX31A. Den er likevel enkel å løfte og bære med én hånd.

Innvendig finner vi en ganske tradisjonell ultrabook-utrustning, med Core i5-3427U-prosessor, 4 GB RAM og en SSD-disk på 180 GB.

TEST: Kanskje den lekreste alt-i-ett-pc-en

Dobbelt OS

Grafikken er naturligvis også av den integrerte Intel HD 4000-varianten, og maskinen leveres med Windows 7 Professional, men lisens og oppgraderingsmedia (DVD, altså må du ha et eksternt optisk drev) for Windows 8 følger også med. Vi holdt oss til Windows 7, men vi kan ikke se at testresultatene våre ville vært særlig ulike med Windows 8.

Ytelsen er jevnt over som forventet fra en ultrabook av dette kaliberet. Folio 9470M scorer jevnt over helt på linje med de nevnte 13-tommerne, men vi merker oss at den har en forholdsvis kjapp SSD-disk som blir målt til maksimalt 554 MB/s i lesehastighet og 519 MB/s i skrivehastighet i testprogrammet ATTO.

Spillytelsen er også helt etter boka - snaut 40 bilder i sekundet på Low og 1366x768 er akkurat som forventet både i Civilization V og The Elder Scrolls V: Skyrim.

For bedriftsbrukere betyr nok spillytelse relativt lite, men vi nevner det likevel: Ultrabook-maskinene med integrert grafikk er definitivt ingen utpregede spillmaskiner, men de duger til litt moro for eksempel på hotellrommet eller på hytta.

9470M er ikke helt like tykk som de hvasseste konkurrentene, men har til gjengjeld avtagbart batteri og mulighet for dockingstasjon.
9470M er ikke helt like tykk som de hvasseste konkurrentene, men har til gjengjeld avtagbart batteri og mulighet for dockingstasjon.

Styreknott

Noe en del proffbrukere kanskje vil sette pris på er at HP har utstyrt Folio 9470M med en slags Thinkpad-inspirert styreknott midt på tastaturet, med tilhørende taster. Du får naturligvis også "vanlig" pekeplate om du, som undertegnede, foretrekker det.

Pekeplata er denne gangen ganske god, med behagelig friksjon og stort sett fin respons. Maskinen henger ikke alltid med på tofingerscrolling, men ellers er det lite å klage over.

Musetastene er dype og må trykkes ganske langt ned, men de er på ingen måte harde eller på annen måte vanskelige å bruke. Tvert imot har de veldig tydelig respons på klikkene dine og det faktum at de er delt i en høyre- og en venstretast gjør at maskinen heller aldri misforstår hva du egentlig prøver å få til.

Tastaturet er også godt, om enn ikke godt som på Spectre XT. Det har akkurat litt grunnere taster enn vi kanskje foretrekker, men responsen er likevel god og vi har få problemer med å skrive i normal hastighet.

Størrelsen på tastene er også god, selv om return- og backspace-tastene har blitt noe redusert for å få plass til home, pg up, pg dn og end i en rad utenfor. Tastaturet har dessuten baklys, noe vi synes er bra - det eneste minuset er at justeringsmulighetene er få - her er det kun full styrke, halv styrke eller av.

Les også: Nå er det Ultra HD og Second Screen som gjelder

Kjip skjerm

Skjermen er kanskje det største minuset ved Folio 9470M. HP har nemlig gått for et særs kontrastfattig panel med magre 1366x768 i oppløsning (selv om en variant med 1600x900 skal komme sent i første kvartal 2013).

Lysstyrken er godkjent, men panelet har en lei tendens til å fremstille sort som noe tilnærmet grått.

Du må dessuten forberede deg på å holde deg rett foran skjermen, for den er meget kresen på innsynsvinkler, særlig i vertikal retning. Her forsvinner det meste av kontrast og lysstyrke med en gang du beveger deg unna.

Nei, HP - det er godt dere kommer med et alternativ, for denne skjermen er ikke mye å skryte av. Det eneste vi liker er at den er matt, og at refleksjoner derfor er et lite utbredt problem.

Vifta går uheldigvis litt for ofte og litt for fort, etter vår smak.
Vifta går uheldigvis litt for ofte og litt for fort, etter vår smak.

Bråkebøtte

Det andre store minuset er støynivået. Folio 9470M er rett og slett aldri musestille. Vifta går konstant, selv når maskinen ikke er i bruk. Den har i tillegg en viss høyfrekvent lydsignatur som gjør støyen ekstra irriterende.

Her tror vi rett og slett HP har gått i baret, for maskinen blir sjelden spesielt varm, og den bråker heller ikke nevneverdig mye mer når den blir presset, for eksempel under en lang økt med Civilization. Det burde derfor være mulig å justere ned viftestøyen ved enkle oppgaver, for eksempel med en firmwareoppdatering, for slik det er i dag lar vi oss lett irritere.

Les også: Denne alt-i-ett-maskinen blir til et Android-brett

Mange kvaliteter

Heldigvis har Folio 9470M annet å by på, for eksempel et ganske stort batteri på 52 Wh og et meget solid sett med tilkoblinger. Her finner vi nemlig tre USB-porter (alle av 3.0-hastighet), ethernet-port, minnekortleser og både VGA- og Displayport-utgang. I tillegg har maskinen både fingeravtrykksleser og en egen smartkortleser, i tillegg til SIM-kort-port litt gjemt under batteriet.

Det nevnte batteriet gir en ganske utholdende maskin, selv om vi blir litt forvirret av  Powermarks produktivitetsmodus, som simulerer nettsurfing og tekstbehandling. Tre gjennomkjøringer under like forhold ga oss tre vidt forskjellige resultater: Sju timer og 27 minutter, seks timer og 14 minutter og sist fem timer og 59 minutter.

Det første er et imponerende resultat, de to siste fortsatt gode, men vårt inntrykk av maskinen i praktisk, blandet bruk er at et typisk resultat vil ligge noe under dette. Likevel: Definitivt en av de mer utholdende maskinene vi har sett på i det siste.

Høyttalerne leverer også omtrent som forventet fra en slik maskin. De har verken spesielt mye bass eller enormt med volum å by på, men det duger fint til Youtube og Netflix.

På maks volum får stemmer imidlertid en viss forvrengning, så vi ville holdt oss et stykke under maks.

Tastaturet er godt, synes vi. Legg også merke til styrepinnen midt på tastaturet.
Tastaturet er godt, synes vi. Legg også merke til styrepinnen midt på tastaturet.

Konklusjon

HP Folio 9470M er jevnt over en ganske god PC. Den yter godt, har bra batterikapasitet og i tillegg mulighet både for ekstra slice-batteri og dockingstasjon. Både tastaturet og pekeplata er også gode.

Uheldigvis har den en direkte middelmådig skjerm og et støynivå ved enkle oppgaver som rett og slett er altfor høyt. Den er også ganske kostbar, selv om det nok betyr mindre i et bedriftsperspektiv enn for forbrukere. Modellen vi testet koster rundt 12500 kroner, så du betaler altså ganske mye for de ekstra sikkerhetsfunksjonene.

Om du ikke trenger dem, finnes det langt bedre valg i ultrabook-klassen. Uansett ville vi nok ventet til du kan velge den mer høyoppløste skjermen - sannsynligvis en gang i mars.

Les også:

Snart kan TV-ene bli billigere

Samsung slipper versting-PC

Slik skiftet vi skjerm på Ipad-en

Denne gir deg full oversikt over kaloriene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.