T2

Test: BOSCH GST 10,8 V-LI PROFESSIONAL OG MILWAUKEE M12 JS

TEST: Stikksager på lavspenning

10,8 volt gjør godt fra seg i treverk.

Konkurrentene: Både Milwaukee i rødt og Bosch i blått frir til de som vil ha en lett og anvendelig stikksag og som har satset på verktøy med 10,8 volt batterispenning
Konkurrentene: Både Milwaukee i rødt og Bosch i blått frir til de som vil ha en lett og anvendelig stikksag og som har satset på verktøy med 10,8 volt batterispenning Bilde: ORV
13. juli 2014 - 15:05

Batteridrevet elverktøy spiser stadig mer av totalmarkedet.

Utgaver med ledning lever på lånt tid, selv om de kommer til å holde stand lenge i noen nisjer hvor kraftbehovet er stort og langvarig.

På stikksager derimot er fordelene med batteri store. Ledninger er alltid i veien og de henger seg gjerne opp og rykker i saga når det passer som dårligst. Ideelt sett bør en stikksag ha stor kraft og være utholdende.

18 volts litiumionebatterier med mange amperetimer passer utmerket til å drive slike uunnværlige verktøy. Ulempen er at det blir mye størrelse og vekt av slikt, og det trengs ikke alltid til mindre jobber i ikke for tykke materialer.

Derfor finnes det også gode alternativer med mindre volt og amperetimer. Vi har testet de siste tilskuddene til dette bruket.

Les også: Nå kan også batteriverktøy lades induktivt

Lavspenning

Både Bosch og Milwaukee har hver sin light-sag basert på 10,8 volts batterier med 2 Ah. (Milwaukee velger å oppgi spenningen uten belastning, og da er den på 12 volt. Dem om det.)

Begge produsentene lager også 4 Ah-batterier som kan brukes i sagene og alt det andre verktøyet. Skal du på tur med et batteri er et stort å foretrekke, men siden begge også kan kjøpes i et kit med hurtiglader og to 2 Ah-batterier er det like greit når du har tilgang til lading.

Begge sagene har batterier som alle de store verktøyprodusentene nå har standardisert i serier. Det betyr at de kan bygge verktøy beregnet for samme batteriserie. Det gir fordeler for begge parter.

Produsentene binder kundene til merket. Har du først et verktøy med et par batterier kjøper du gjerne flere verktøy som bruker de samme.

For brukerne betyr det at de kan kjøpe verktøyene uten batterier og ladere om de har nok av dem fra før. Det betyr lavere priser.

TEST: Bosch GKS 10,8 V-Li: Duger markedets minste sirkelsag?

Ulik filosofi: De to sagene henvender seg til samme målgruppe, men er designet på to helt ulike måter. Bosch har motoren i grepet, men Milwaukee har samlet motor og slagmekanisme i selve hodet.
Ulik filosofi: De to sagene henvender seg til samme målgruppe, men er designet på to helt ulike måter. Bosch har motoren i grepet, men Milwaukee har samlet motor og slagmekanisme i selve hodet.

Ulike data

De to produsentene oppgir ganske ulike opplysninger om hva stikksagene makter og kommer seg igjennom av tykkelse på materialene.

Milwaukee oppgir 40 mm i tre, mens Bosch drar til med hele 70 mm. Riktignok har Bosch-en bladpendling, men 70 mm er nok i overkant av det som er ideelt. Begge sagene gjør seg bedre på tynnere materialer.

På den annen side oppgir Bosch en sagdybde på 3 mm i aluminium. Milwaukee kliner til med 15 mm. Her er det nok en del som ikke stemmer.

De to sagene er ikke så ulike i ytelse. Vår bedømmelse er at de klarer omtrent det samme.

Les også:

TEST: Små batteridrevne skrudriller

TEST: Proff høvel på batteri mot billig med ledning

TEST: Driller til boring i mur og stein  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.