TESTER

Test: null

Test: Nokia Lumia 900

Skal du ha Windows Phone er dette noe av det beste du får i dag, men gleden blir kortvarig.

21. juni 2012 - 12:04
Vis mer
Høydepunkter

God skjerm, bra kvalitetsfølelse, brukervennlig, rask, inkludert GPS-navigasjon, god underholdningsmobil, god surfemobil, super e-postmobil.

Ulemper

Ikke utvidbart minne, høy pris, litt lav oppløsning etter dagens standard, vil ikke støtte Windows Phone 8

Veldig kort sagt

Nokia Lumia 900 er den beste Windows Phone-modellen på markedet, men det er ikke snakk om mye margin. Vi stiller oss derfor litt tvilende til om den er det beste kjøpet da den koster tusen kroner mer enn forgjengeren - som gjør det aller, aller meste like bra. Ha også i bakhodet at Windows Phone 8 kommer til høsten, og at denne plattformen ikke vil kunne kjøre på Lumia 900.

Gå til:Hele testenYtelsestesterBilder tatt med kameraetAlle spesifikasjonene

 

Konklusjon

Vi lot oss imponere da Nokia omsider kom med sin første Windows-telefon, Lumia 800, og var snare med å kåre den til den beste WP7-mobilen på markedet.

Lumia 900 er oppfølgeren til denne, og byr på større skjerm, støtte for høyere internetthastigheter i HSPA-nettet og et frontmontert kamera til videosamtaler.

Bra på det meste

Og bruksopplevelsen er like bra som vi er vant til med Windows Phone-modeller. Her går det meste unna i en fei uten ventetid til tross for forholdsvis beskjeden maskinvare sammenlignet med hva du får på andre plattformer.

Menyene er naturligvis de samme som i alle andre telefoner med denne plattformen, noe som betyr at du får et brukervennlig oppsett som er lett å lære seg. Du får også den beste Exchange-støtten på markedet og generelt ganske fyldige Office-muligheter.

Talekvaliteten har vi ikke noe å utsette på, og med strømsparingsmodus aktivert holder også batteriet ut lenge. Den skuffer heller ikke på kamera, musikkspilling eller surfeopplevelse.

Dersom du ser bort fra et par svakheter som gjelder alle Windows Phone-telefoner - som manglende minnekortstøtte og at du blir tvunget til å bruke Zune for å overføre filer - er dette en finfin allrounder.

Rent spesifikasjonsmessig og bruksmessig sett snakker vi om den beste Windows Phone-telefonen du får tak i i dag.

Men vi er mer tvilende til om det er det beste kjøpet.

Om du kan leve uten de 15 millimetrene ekstra på skjermen, ikke trenger frontkamera og bor et sted der du uansett ikke greier makse HSPA-hastigheten er forskjellene fra den tusen kroner rimeligere forgjengeren Lumia 800 heller små. Og den har ikke mer maskinvarekraft enn Samsung Omnia W til halve prisen.

Så da er spørsmålet hvor mye du er villig til å punge ut for å få større skjerm (oppløsningen er den samme), frontkamera og potensielt raskere nedlastningshastigheter i 3G-nettet. Og om Windows Phone er blant kriteriene dine.

For når du først skal blåse 4200 kroner er dørene åpne til svært mange gode alternativer, spesielt på Android-fronten. LG Optimus 4X HD har for eksempel mange ganger kraftigere maskinvare, større skjerm med høyere oppløsning og muligheter for minnekort, og koster omtrent det samme. Den er også rustet for fremtiden og vil være konkurransedyktig i langt tid fremover.

I denne prisklassen er også den fabelaktige HTC One X innen rekkevidde.

Nå er det et poeng i seg selv at Windows Phone ikke krever den samme graden av maskinvare som Android-telefoner for å kjøre alt innhold glatt og fint - Lumia 900 oppleves sprek som bare det.

Men til denne prisen vil du gjerne ha en telefon med krefter nok til å også ta unna morgendagens programvare.

Når vi i går fikk vite at ingen av de eksisterende Windows Phone 7.5-modellene vil kunne oppgraderes til Windows Phone 8 - som kommer til høsten, er ikke dette noe vi kan overse. 

LES OGSÅ: Hvorfor du ikke skal kjøpe en Windows-telefon

Lumia 900 er en veldig god mobil, men gleden blir altså kortvarig. Vårt råd til deg som er nysgjerrig på Windows Phone-plattformen er derfor å vente til høsten før du kjøper, eventuelt gå for en av de rimeligerere Windows-telefonene.

Les hele testen på de neste sidene
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.