TESTER

Test: null

TEST: Libratone Zipp

Trådløs høyttaler med lyd som fyller hele stua? Ja takk!

28. nov. 2012 - 19:26
Vis mer
Høydepunkter

Veldig enkel å ta i bruk, god rekkevidde, lyd som fyller hele rommet, bra design, utskiftbare trekk

Ulemper

Har ikke Bluetooth, litt kort batteritid, stiv pris

Veldig kort sagt

Libratone Zipp er den mest brukervennlige, trådløse høyttaleren vi har prøvd til nå. Den leverer svært bra lyd som uten problemer fyller hele rommet, skyhøy WAF og har en størrelse som gjør den høyaktuell å ta med seg både i parken og på ferie. På den negative siden koster den mye penger, og mangel på Bluetooth gjør den mindre aktuell for deg som bruker Android eller Windows Phone.

Test av Libratone Zipp

Danske Libratone er en produsent som har spesialisert seg på trådløse høyttalere med skandinavisk design, og vi har tilbrakt den siste uken med et av de mer portable produktene fra selskapet: Libratone Zipp.

Når vi sier "portabel" må vi understreke at dette ikke er en sak du har med deg på joggeturen - den veier drøyt 1,8 kilo, men den ligger fint under smertegrensen for å gidde å dra den med seg på ferie eller til parken.

LES OGSÅ: Nå kommer "trådløs HDMI"



Libratone Zipp glir lett inn blant møblene dine om du har riktig farge på trekket.

Høyttaleren benytter to forskjellige metoder for trådløs avspilling:

  • AirPlay: Apples standard for medieavspilling over et trådløst nettverk.
  • Play Direct: En AirPlay-basert standard utviklet av Libratone. Gjør det mulig å koble seg direkte til Zipp via Wi-Fi uten å gå gjennom en dedikert ruter.

I tillegg til dette kan du koble til en hvilken som helst musikkilde ved å bruke en 3,5 til 3,5 mm-kabel. Har du et Apple-produkt kan du også bruke USB.



Airplay og Play Direct sørger for trådløs avspilling.

Design

Noe av det som gjør Libratone Zipp unik, er designen. Høyttaleren er søyleformet, med en høyde på 26 cm og en diameter på 10,2 cm.

Hele høyttaleren er kledd i et ulltrekk, noe som både ser bra ut og gjør den god å holde i. Dette er avtagbart, slik at det ikke er katastrofe om det skulle revne. Trekket kommer i flere forskjellige farger, og går du for pakken til 3300 kroner får du tre varianter med i pakken.



Toppen av høyttaleren er like diskret som resten.

På toppen av høyttaleren finner du av/på-knapp, samt volumtaster. På siden finner du to taster for å bytte mellom Play Direct og Airplay, utgang for USB og inntak for 3,5 mm-kabel.

For å gjøre spetakkelet lettere å drasse på har Libratone også montert en lærstropp på toppen av høyttaleren.

Alt i alt synes vi designen her er svært bra. Høyttaleren er både stilren og diskrét, og med trekk i flere farger kan du lett få den til å gli inn i møblementet ditt.



En kraftig reim gjør Zipp enklere å bære med seg.

Å komme i gang

Å klargjøre Zipp er en av de enkleste prosessene vi har vært borte i.

Direkteavspilling:

For å aktivere direkteavspilling trykker du på den dedikerte Play Direct-knappen på siden av høyttaleren for å opprette et eget nettverk. Deretter går du til Wi-Fi-innstillingene på musikkilden du vil bruke, og velger Libratone-nettverket.

Dersom du kobler iPhone opp mot Zipps Play Direct-nettverk og prøver å streame musikk via Wimp eller Spotify, vil du legge merke til én ting: Du har ikke internett.

Årsaken til dette er enkel: Når iPhone finner Libatrone-nettverket antar den at dette kommer fra en ruter med internett og DHCP-funksjonalitet, og deaktiverer datatrafikk fra mobilnettet.

Løsningen er heldigvis like enkel: Gå inn i Wi-fi-innstillingene dine, velg Libratone-nettverket, og klikk på fanen som heter "Statisk". 

Her legger du inn IP-adressen "192.168.1.1" og subnettmasken "255.255.255.0" og la resten stå tomt. Verre er det ikke.

LES OGSÅ: Slik bruker du iPad som PC-skjerm



Fra toppen: Batteriindikator, Play Direct-tast, AirPlay-tast, USB-spor og 3,5 mm-inngang.

Nettverksavspilling:

Det finnes tre forskjellige metoder for å koble Libratone Zipp til hjemmenettverket ditt og bruke vanlig AirPlay:

  1. Last ned appen "Libratone" til iPhone. Koble deg til høyttaleren via Play Direct og legg inn nettverksinformasjonen i innstillingsmenyen.
  2. Koble deg til Libratone-nettverket med datamaskinen, start nettleseren og skriv inn 192.168.1.1. Her får du opp kontrollpanelet og kan koble høyttaleren til hjemmenettverket ditt.
  3. Dersom du allerede har en iPad/iPhone/iPod Touch koblet til hjemmenettverket er dette den enkleste løsningen. Kobler du en av disse til via USB og holder inne Play Direct-knappen på Zipp, kopierer du nettverksinnstillingene direkte over på høyttaleren.

PS! Airplay fungerer ikke på nettverk som inneholder spesialtegn, som "_" eller "-". Det fungerer heller ikke dersom du kun har WEP-sikring.



Du kan hente nettverksinnstillingene direkte fra i-dingsen din.

I bruk

Straks Zipp er klargjort for enten direkteavspilling eller AirPlay, kan du velge den som lydkilde i musikk-appen på iPhone, iPod Touch og iPad (dette kunne vi gjøre direkte fra Wimp). På PC eller Mac velger du dette fra iTunes.

Verre er det ikke. Vi har hovedsaklig brukt iPhone 5 som musikkilde i testperioden, som har vært særdeles uproblematisk. Straks du har valgt Libratone Zipp som lydkilde går lyden fra både spill, videoer, streamingtjenester som Wimp og Netflix og annet multimediainnhold via denne kanalen. 

Noe som kan være både negativt og positivt, alt etter hvem du spør, er at du ikke kan overstyre musikkilden som er koblet til. Det betyr at du manuelt må avslutte Libratone-tilkoblingen på iPhone før du kan rute lyden over fra PCen din. Det nytter altså ikke å bare trykke på pause.

En av de åpenbare fordelene ved å bruke Wi-Fi istedenfor Bluetooth er rekkevidden. Dersom du har et vanlig, friskt hjemmenettverk kan du i praksis plassere høyttaleren hvor som helst i boligen din, uten at du trenger bekymre deg for at signalet bryter.

Vi synes imidlertid det er litt kjedelig at man ikke har muligheten til å bruke Bluetooth. Dette betyr at du ikke kan spille av musikken fra Windows Phone eller Android (uten kabel), og vi prøvde flere "Airplay-apper" uten hell.

Om det hovedsaklig er mobilen du skal bruke til musikkspilling er det altså sløsing med penger å kjøpe Libratone Zipp dersom du ikke har iPhone (eller iPod Touch/iPad).

Vi synes ellers at batterikapasiteten er litt knapp. Dersom du kobler til via kabel skal den holde åtte timer, men straks du kjører trådløst halveres batteritiden. Fire timer vil kanskje være tilstrekkelig for en trivelig kveld i parken, men det er altfor lite hvis du for eksempel har tenkt å bruke den på Roskilde. Her hadde det vært praktisk å kunne sette inn vanlige, løse batterier. 

Flott lyd

Det er en grunn til at Libratone Zipp veier nesten fire ganger så mye som for eksempel Nokia 360 Play. Bak fasaden her finner du nemlig to éntommers diskanthøyttalere, med et aktivt basselement på fire tommer i bunn. 

LES OGSÅ: Test av Bluetooth-høyttaler fra Altec Lansing



Denne rommer solide komponenter.

Det betyr selvsagt at den er i stand til å levere langt mer trøkk enn sine lillebrødre. Vi kan ikke si oss annet enn imponert over hvor bra lyden fyller rommet her, ganske så uavhengig av hvor du plasserer høyttaleren.

Vi skal ikke påstå at det er den beste lyden vi har hørt - du får naturlig nok ikke den samme kvaliteten eller trøkken som med et dedikert Hi-Fi-anlegg.

Men det er det beste vi har hørt fra en trådløs høyttaler. 

Konklusjon

Libratone Zipp er intet mindre enn et kvalitetsprodukt. Her får du en høyttaler som kombinerer skyhøy WAF med fantastisk brukervennlighet og lyd som fyller hele rommet.

Det er et par forbehold her. Selv for de som bruker iPhone, iPad, iPod Touch eller en datamaskin med iTunes som hovedkilde til musikk, er det et stort steg å punge ut over 3000 kroner for en trådløs høyttaler. Om du ikke bruker noen av disse er det et idiotisk steg.

Når det er sagt så har vi ingen problemer med å anbefale Libratone Zipp på det varmeste, forutsatt at du er komfortabel med prisen og vet at dette er et produkt du vil greie å utnytte med de dingsene du eier i dag.

LES OGSÅ: Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttaler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.