TESTER

Test: null

TEST: FiiO E5

Lei av kjip lyd fra mobilen din? Denne fikser biffen.

9. juli 2012 - 16:23
Vis mer
Høydepunkter

Lett å ta med seg, brukervennlig, bra batteritid, gir merkbart bedre lyd, fin prislapp

Ulemper

Nok en dings å lade

Veldig kort sagt

Dersom du synes at telefonen din leverer for kjip lyd ved musikkspilling er dette en soleklar anbefaling. FiiO E5 gir merkbart bedre lyd med mer trøkk, og er i tillegg enkel å ta med seg og har god batteritid.

TEST: FiiO E5

Mobili-redaksjonen har etterhvert blitt helt avhengige av å ha musikk på ørene når man skal ut og gå, og da bruker vi naturlig nok mobiltelefonene vi har inne til test.

Vi regner oss som gjennomsnittlig kresne på lydkvaliteten her, og på samme måte som vi ikke krever at et mobilkamera skal gi oss systemkameraresultater krever vi ikke at lyden skal matche det du greier presse ut av forsterkeren hjemme i stua.

For å godkjenne en telefon som musikkspiller krever vi imidlertid at det er grei trøkk i lyden. Man skal kunne bevege seg gjennom folkemengder og langs trafikken uten å få lytteopplevelsen spolert.

Senest forrige uke opplevde vi at Huawei Ascend P1 - som er en strålende telefon på alle andre områder - skuffet på dette punktet. Det er enkelt og greit for lite trøkk til at vi tar med oss denne telefonen på joggetur.

Og det var årsaken til at vi gikk til innkjøp av en FiiO E5.

Hva er FiiO E5?

FiiO E5 er en forsterker som kobles mellom øreklokkene/ørepluggene og bærbare musikkspillere, og har enkelt og greit som formål å forsterke lyden i bærbare musikkspillere.

Det finnes en rekke produkter i samme sjanger, men de fleste vi fikk se på var uaktuelle for oss da de var minst like store som en mobiltelefon, og dermed mer beregnet på stillesittende bruk.Fiio E5 har en svært håndterlig størrelse, og festes med en klips.

E5 er på størrelse med en iPod Shuffle, har klips for montering på lommen, og leveres med én lang og én kort lydkabel (3,5mm i begge ender) i tillegg til en USB-kabel for lading.

Hvordan fungerer det?

FiiO E5 henter lyden i mobilforsterkeren din og behandler den før den sendes videre til hodesettet ditt.

Med standardkablene henter du lyden fra den vanlige lydutgangen på alle telefoner, men dersom du har en iPod eller iPhone kan du også kjøpe en spesialkabel som bruker den proprietære Apple-porten under telefonen. Denne kabelen koster 110 kroner, og gjør at du henter linjesignalet direkte. På norsk betyr dette at lydsignalene sendes til FiiO E5 uten å gå gjennom forsterkeren i telefonen først. 

Er den lett å bruke?

Det eneste du trenger å tenke på før du bruker FiiO E5 er å lade den opp. Deretter er det bare å smekke en kabel fra telefon til forsterker, og koble hodesettet til denne.

Funksjonsutvalget er sparsomt, samtidig som det oppfyller det vi trenger. Her har du to volumtaster, av/på-knapp og en egen bryter for å slå av og på bassforsterkning.

Vi liker veldig godt at du får med både lang og kort kabel, da du kan velge om du vil klipse E5 til bukselommen, i skjortekragen eller andre steder. At du nå også kan stille volumet uten å ta telefonen opp fra lommen er også praktisk.

Alt i alt er dette så brukervennlig som det kan bli. Størrelsen, festemulighetene og det faktum at du kan stille volumet direkte fra forsterkeren gjør at faktisk at ting blir mindre komplisert enn før vi koblet den til.

Funker det?Denne redder lyden i Huawei Ascend P1.

For å gjøre en lang historie kort: Ja - det funker veldig bra.

Vi var svært spente på resultatet da vi koblet E5 til vårt eksemplar av Huawei Ascend P1, og det tok ikke mange sekundene før vi kunne konstatere at denne blir sendt rett opp på et veldig bra nivå rent lydmessig. Her får du både fyldigere lyd og mer trøkk, levert på et volum som endelig overgår trafikkstøy og annet mas.

Vi har ikke brukt forsterkeren lenge nok til å få et skikkelig inntrykk av batteritiden, men vi har til nå rundt 10 timers brukstid uten at den har gitt noen hint om lading, så vi tør å godkjenne den på dette punktet.

Konklusjon

Det er ikke annet å si enn at Fiio E5 leverer valuta så det holder for de 250 kronene du må ut med. Her får du enklere betjening av volumet da du slipper å ta telefonen ut av lommen i et produkt som med sine 30 gram ikke merkes på kroppen.

Det viktigste punktet er selvsagt at det også fungerer, og når lyden blir merkbart bedre, fyldigere og høyere har vi overhodet ikke problemer med å anbefale FiiO E5 til deg som er misfornøyd med lyden i telefonen din - eller deg som bare vil ha enda mer trøkk enn vanlig.

Dersom du synes FiiO E5 høres ut som noe for deg får du kjøpt den hos blant annet SoundgardenMPX, Komplett og Teknikmagasinet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.