TESTER

Test: null

Test av Sony Ericsson X10

Sony Ericssons første Android-telefon er intet annet enn en knalldebut!

26. mars 2010 - 13:10
Vis mer
Høydepunkter

En telefon med svært god respons i menyene, og med knallgod lyd i musikkspilleren.

Skuffelser

X10 har ikke støtte for populære videoformater.

Veldig kort sagt

Sony Ericsson X10 er en helt ypperlig Android-mobil som leverer sterkt på de aller fleste områder. Her får du alt av teknologi pakket inn i en sprek telefon som både ser bra ut og er morsom å bruke. Lydkvaliteten ved musikkavspilling er også helt upåklagelig. Dette er muligens den beste Android-telefonen på markedet i dag.

Gå direkte til hele testen av Sony Ericsson X10 »

Sammendrag

Sony Ericsson Xperia X10 er produsentens første Android-telefon, og den mest solide debuten vi har sett til nå.

Les også test av disse Android-telefonene:

LG GW620

Samsung I7500 Galaxy

HTC Tattoo

HTC Hero

Vi kan starte med nøkkelspesifikasjonene. X10 har alt du kan ønske deg av teknologi, den kjører på en Snapdragon 1GHz-prosessor, den har et kamera som tar bilder i 8,1 megapikslers oppløsning og den har et batteri som skal gi deg 8 timers taletid i 3G-nettet.

Og ikke minst: Den har en firetommers skjerm med en oppløsning på 480 x 854 punkter i 16:9-format. Per i dag finnes det ingen andre Android-telefoner på markedet med like stor skjerm som dette.

Les også vår lyntest av mini-versjonene X10 Mini og X10 Mini Pro »

Skikkelig håndtverk

X10 leverer en svært bra kvalitetsfølelse. Byggekvaliteten er god, og utformingen gjør at den ligger godt i hånden. Fronten av telefonen er dekket av en glassplate som både gjør den mer elegant og beskytter mot riper.

Sony Ericsson har også brukt universelle standarder på X10. Her finner du utganger for både 3,5 mm og micro-USB, sistnevnte brukes til både lading og filoverføring.

Sprek som en gaselle

Noe av det vi liker best med X10, er hvor responsiv den er. Det er ikke forsinkelser å spore i menyene, og både bildegallerier og programmer starter kontant når du trykker på dem.

Den kapasitive trykkskjermen har nok mye av æren for dette. Denne er svært sensitiv, så du trenger såvidt å berøre den før den reagerer. Den gode responsen i skjermen gjør også at skjermtastaturet fungerer ypperlig til skriving av tekstmeldinger og e-post.

Har satt sitt eget preg på operativsystemet

Sony Ericsson har vært smarte nok til å la Android være Android, og ikke gjort noen vesentlige endringer i menyene. Produsenten har imidlertid integrert to vesentlige funksjoner: Timescape og Mediascape.

Timescape er et samleprogram med kronologisk oversikt over utførte aktiviteter. Her finner du blant annet meldingshistorikk, sist spilte låter og anropslogg. I tillegg kan du gi programmet tilgang til Facebook- eller Twitter-kontoen din, og får dermed løpende oversikt over statusoppdateringer i vennekretsen din.

Alt sammen blir presentert i søyler med profilbilder, albumgrafikk eller hva det enn måte være som illustrerer de aktuelle aktivitetene. Du kan velge om du vil vise alt sammen i samme søyle, eller filtrere på spesifikke kategorier for å få en ryddigere oversikt.

Mediascape er enkelt og greit et mediebibliotek med egne faner for foto, film og musikk.  Her får du gode sorteringsegenskaper og en veldig bra oversikt over alle mediefilene dine.

Også Mediascape kan knyttes opp mot internett. Bildefanen kan for eksempel kobles mot Facebook, noe som innebærer at du kan vise Facebook-albumene dine direkte i telefonens bildegalleri. Blar du til musikkfanen kan du legge til direkte tilgang til Sony Ericssons mediebutikk Play Now.

Suveren brukeropplevelse

Når du kombinerer den gode skjermen med kjappe menyer og oversikten du får gjennom Timescape og Mediascape, sitter du igjen med en veldig positiv brukeropplevelse.

X10 er enkelt og greit en telefon som er både er morsom og lett bruke, og ingenting føles som et mas.

Svært god på musikk

Det er ikke bare måten du sorterer mediefilene på som gjør X10 til en finfint multimediatelefon. Maskinvaren leverer også varene.

Lydkvaliteten er kanskje den mest positive overraskelsen, enten du bruker de medfølgende ørepluggene eller kobler ditt eget hodesett til 3,5 mm-utgangen.

Inntrykket vårt av lyden var såpass bra at vi tenkte det kunne være greit å høre hva en lydekspert hadde å si om X10, så vi tok turen til Soundgarden og lot butikksjef Jørgen Johansen prøve X10 med et knippe forskjellige øreklokker.

- Her er det kraftig, god lyd og et godt definert lydbilde. I tillegg har telefonen veldig presis bassgjengivelse, er dommen fra Johansen, 

Han understreker at telefonen ikke greier å drive et entusiasthodesett beregnet på stasjonære anlegg, men at du neppe finner andre telefoner som greier dette heller.

 X10 er ellers en musikktelefon som ikke har snev av susing i bakgrunnen når du spiller musikk, samme hvor lavt du stiller volumet. Dette er et pluss i margen.

God, men smal videoavspilling

I likhet med de fleste andre Android-telefoner, mangler X10 støtte for å spille av mange populære filmformater, som Divx. Det er imidlertid verdt å ta seg bryet med å konvertere videofilene dine, da telefonens skjerm og lyd egner seg veldig bra for videoavspilling. Dette er en telefon du lett kan se en langfilm på.

Solid kamera

Kameraet i X10 tar bilder i en oppløsning på opp til 8,1 megapiksler. Du finner ellers både bildestabilisator, autofokus og ett vell av innstillingsmuligheter og moduser. Bildekvaliteten blir godt over middels, så telefonen er et bra valg for deg som er ute etter en mobil du kan bruke til å knipse bilder mens du er på farten – og faktisk bruke dem til noe.

Konklusjon

Sony Ericsson leverer en jevnt over knallsolid pakke med Xperia X10. Her har produsenten gjort det meste riktig.

Du skal lete lenge etter en telefon som gir deg den samme responsen, like bra maskinvare, like god lydkvalitet, og sist, men ikke minst, like god brukeropplevelse som dette.

Vi sliter faktisk med å finne noen vesentlige svakheter med denne telefonen. Vi kunne ha klaget på enkelte problemer med Exchange-synkronisering, for det er litt tungvint å synkronisere kontaktene dine her. Vi håper disse problemene forsvinner når Sony Ericsson åpner for oppgradering til Android 2.1 om kort tid.

Kort oppsummert finner vi ingen vesentlige feil med X10. Dette er den sterkeste Android-debuten vi har sett, og muligens også den beste Android-telefonen på markedet i dag.

Les hele testen på de neste sidene »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.