MOBIL

Test: null

Test av Samsung Galaxy S i9000

Skal du ha den beste telefonen på markedet? Da skal du ha Samsung Galaxy S.

7. juli 2010 - 15:04
Vis mer
HØYDEPUNKTER

Overlegen skjerm, knall på film, svært stabil ved DLNA-avspilling, bra lyd, sprek og lett å bruke

SKUFFELSER

Mangler kameratast

VELDIG KORT SAGT

Å finne noe negativt å si om Galaxy S i9000 er en skikkelig utfordring. Dette er en maktdemonstrasjon fra Samsungs side, og produsenten viser nok en gang at de er best på skjerm. Du har ellers alt du kan drømme om av teknologi og funksjoner, en gjennomført Exchange-løsning og suverene multimedieegenskaper. Du får også Android 2.1, og muligheter til å oppgradere til 2.2 iløpet av sommeren. Galaxy S er den råeste mobilen du får kjøpt i dag.

Gå direkte til den fullstendige testen >>

Sammendrag

La oss bare si det rett ut: Det siste året har vi blitt bortskjemt. Siden Android-plattformen ble tatt i bruk første gang, har mobilprodusentene blitt mer og mer stuevarme, og hver eneste toppmodell som har blitt lansert har overgått den forrige. De tre eksemplene vi har likt best til nå er Sony Ericsson X10, HTC Legend og HTC Desire.

Samsung Galaxy S i9000 overgår alle disse.

Drømmeskjerm

Det mest naturlige å starte med i en test av Samsung Galaxy S er det som til syvende og sist gjør den mer attraktiv enn konkurrentene: Skjermen.

Med Samsungs nyeste skjermteknologi, Super-AMOLED, får du ikke bare et sylskarpt bilde og klare, livlige farger. Du får også en skjerm som er lyssterk nok til å kunne brukes i sollys. I tillegg krever den mindre strøm enn klassiske LCD-skjermer.

Skjermen i Galaxy S er uten tvil det beste vi har sett i en mobiltelefon. Med en oppløsning på 480 x 800 piksler og en størrelse på fire tommer er dette en mobil som egner seg svært bra til både serier og film – med eller uten tekst – uten at du blir trett i øynene.

At telefonen har bred støtte for forskjellige filmfiler – inkludert  Divx – gjør at det stort sett bare er å overføre filen og trykke play, så er du i gang.

Du kan koble til det vanlige hodesettet ditt via 3,5mm-lydutgangen, og får en lyd som er mer enn tilfredsstillende. Nå er riktignok Sony Ericsson X10 fremdeles kongen på haugen på denne fronten, men Galaxy S er ikke veldig langt unna.

Det må være lov å si at du har misforstått noe dersom du kjøper en Galaxy S uten å bruke den til film, musikk eller begge deler.

I tillegg til vanvittig gode multimedieegenskaper på selve telefonen, har Samsung også fått skikkelig dreisen på DLNA-teknologien. Dette innebærer kort fortalt at du kan streame lyd og bilde trådløst til og fra andre apparater som støtter teknologien – for eksempel Playstation 3 eller en vanlig PC.

Les mer om DLNA:

Lett å bruke, lett å like

Den store berøringsskjermen er responsiv som få, og telefonen oppleves som svært sprek i både menyer og enkeltprogrammer. Dette gjør det til en fryd å bruke Galaxy S. Det er ikke mange ting vi liker bedre enn telefoner som svarer når du spør.

Operativsystemet i telefonen er Android 2.1, og det vil iløpet av sommeren bli mulig å oppgradere til 2.2. Menysystemet er Samsungs egenutviklede TouchWiz 3.0. Dette er et grensesnitt du ikke burde ha problemer med å forstå, og det meste er logisk lagt opp (her er det et par unntak, men de er heller ikke vesentlige). Menysystemet ser pent ut, uten at det gir oss bakoversveis, men det viktigste er uansett at det er funksjonelt.

Er det e-post som gjelder, får du det du trenger her. Spesielt liker vi den solide Exchange-løsningen. Dersom du er ute etter en jobbtelefon, der ett av kravene er at Exchange ikke bare er på plass, men at det også funker brillefint – så innfrir Galaxy S.

Av andre kontorfunksjoner har telefonen den vanlige forhåndinstallerte mølja, og du kan i tillegg velge og vrake i tusenvis av gratisprogrammer gjennom Android-market.

God lyd, bra batteri

Lydkvaliteten i samtaler er bra begge veier. I disse dager er det vel også verdt å nevne at dekningen holder seg på samme nivå, samme hvordan du holder telefonen.

Ifølge Samsung skal telefonens batteri, med en kapasitet på 1500 mAh, pushe hele 6,5 timers taletid i 3G-nettet, mens standbytiden er på er oppgitt til 650 timer. Dersom du bruker telefonen slik den er ment å brukes er ikke dette realistiske tall å forholde seg til.

Om du surfer på nettet, hører på musikk, har aktivert push-e-post og ellers bedriver det man kan kalle vanlig bruk, slipper du ikke unna lading hver natt. Nå holder telefonen stort sett mer enn én dag, men grunnen til at du plugger i laderen når du legger deg er at du vil unngå å gå tom for strøm halvveis i dag to.

Halvannen dags batteritid kan kanskje høres lite ut når vi fremstiller det slik som dette, men i dag finner du ikke telefoner med så stor skjerm og så mye teknologi som greier seg lenger enn dette. Slik er det bare.

Greit kamera

Kameraet i Galaxy S tar bilder i en oppløsning på opp til fem megapiksler, og filmer i tillegg HD-video. Kvaliteten på begge deler er bra, så lenge lysforholdene er gode. Du finner nemlig ikke fotolys eller blits for å lyse opp mørke motiver.

Konklusjon:

Samsung Galaxy S i9000 er den beste mobiltelefonen du får kjøpt i dag. Her får du en helt suveren skjerm og en telefon som holder et særdeles høyt nivå når det kommer til både lyd og bilde. I tillegg har du alt som trengs for å bruke telefonen i jobbsammenheng, blant annet en svært stabil og brukervennlig Exchange-løsning.

Om du kan nøye deg med en god skjerm, uten at den må være det ypperste på markedet, kan du spare en tusenlapp på å heller gå for HTC Desire, mens Sony Ericsson X10 fremdeles er sjefen på musikk.

Men har du råd og vil ha en knall helhetspakke og en skjerm som tar pusten fra deg: Gå for Samsung Galaxy S i9000. Den er verdt hvert eneste øre av de 4700 kronene du må punge ut.

Les hele testen på de neste sidene >>

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.