MOBIL

Test: null

Test av Nokia N8

Det ser jammen ut som Nokia er tilbake i salen.

22. okt. 2010 - 15:31
Høydepunkter

 Bra operativsystem, markedets beste kamera, bra lyd, gode multimedieegenskaper, gratis kart, lovende programvarebutikk, HDMI-spor, støtte for USB-on-the-go, fornuftig pris

Skuffelser

Har et par svakheter med seg fra S60, ikke strippet for bugs

Veldig kort sagt

Nokia N8 er en knakende bra telefon med markedets beste kamera og nyheter som HDMI-port og støtte for USB-minnepinner. I tillegg får du god talekvalitet og bra multimedieegenskaper. Symbian^3-plattformen er ikke perfekt, men den er likevel mer enn bra nok, og milevis foran tidligere berøringsskjermtelefoner fra Nokia. Prisen på 3700 kroner er heller ikke avskrekkende for en telefon som dette.

Gå direkte til fullversjonen av testen »

 

Oppsummering

Årsaken til at Nokia har kjørt ut forholdsvis få (og la oss være ærlige: Uinteressante) telefoner det siste året er enkel:  Produsenten har manglet en reell konkurrent til Apple og Googles mobilplattformer iOS og Android.

Samtidig har apps blitt stadig viktigere for Ola og Kari Mobilbruker, og Nokias svar på Android Market og App Store, altså Ovi, var ikke akkurat mye å skryte av for et år siden.

N8 markerer i så måte Nokias tilbakekomst i kampen om stadig kresnere kunder. Med den nye plattformen Symbian^3  og en kraftig forbedret utgave av programvarebutikken Ovi i arsenalet, går produsenten nå (endelig) løs på iOS og Android med nesten full styrke.

Symbian^3

For å utdype et par ting rundt Symbian^3-plattformen med en gang: Om du krever at ting skal være like brukervennlig som på iPhone 4, så er ikke Symbian^3 noe for deg. Symbian^3 tar lenger tid å sette seg inn i og er et generelt mer krevende operativsystem.

Du får heller ikke den samme fleksibiliteten som i Android. Det er for eksempel hakket mer knotete å sette opp startskjermen, og du kan ikke ha widgets som dekker hele skjermbildet.

Men.. dette funker!

Vi gikk ikke løs på N8 med forventninger om like høy brukerrvennlighet som iPhone 4. Vi snakker om den første versjonen av det første menysystemet i en helt ny plattform her.

Og da er det viktiste er at ting fungerer. Og det gjør det. Etter to ukers bruk sitter Symbian^3 like godt i fingrene hos oss som en vanlig Android-telefon. Nå kreves det riktignok et par trykk ekstra både her og der, men dette ødelegger ikke brukeropplevelsen.

Når vi først snakker om brukeropplevelsen spiller også maskinvaren en stor rolle. Nokia har endelig tatt steget bort fra trykkfølsomme TFT-skjermer og gått for en berøringsfølsom AMOLED-variant. Det er klart dette merkes på brukervennligheten.

Som forventet av en ny plattform er det et noen bugs her og der, som at telefonen innimellom henger seg opp noen sekunder. Et par mindre gode S60-løsninger har også sneket seg med i lasten, og vi skulle veldig gjerne sett en bedre nettleser.

Dette er problemer vi håper og tror forsvinner i fremtidige programvareoppdateringer.

Du får en pekepinn på hva du kan  forvente av Nokia-oppdateringer i gårsdagens nyhet om at Nokia utelukkende går over til Qt som utviklingsplattform for både Symbian og det kommende operativsystemet Meego.

App-utvalg har som nevnt blitt en stadig viktigere faktor i mobiltelefoner. Nokias satser på sin egen programvarebutikk, Ovi. Denne har gjennomgått en omfattende oppussingsperiode, og er nå lansert med velfungerende betalingsløsninger, oversiktlig grensesnitt - og sist, men ikke minst - et langt mer omfattende (og hurtig økende) utvalg av brukbare apps.

Det vil selvfølgelig ta tid før Ovi har et utvalg som kan minne om gigantdatabasene i App Store og Android Market, men skal vi bedømme ut fra starten, ser dette utvilsomt veldig lovende ut.

Vi har forøvrig også tatt en grundig titt på Nokia Ovi Butikk:

Slik er Nokias programvarebutikk >>

  Rå spesifikasjoner

  N8 bringer flere nyheter enn et ferskt operativsystem på banen med N8. Telefonen kan for eksempel kommunisere med USB-tilbehør som minnepinner og eksterne harddisker - noe som kan være veldig greit om du skal ha med deg store mengder film eller andre tunge filer på farten.

  Det er også første gang vi ser HDMI-utgang i en mobiltelefon. Dermed kan du koble telefonen til TV, prosjektør, forsterker eller andre apparater med HDMI-inngang. Hvor mye dette vil bli brukt i hverdagen er en annen sak, men vi kan skrive under på at det fungerer.

  Noe vi blant annet fikk demonstrert hos Soundgarden >>

   Markedets beste kamera

   Nokia har tatt et svært fornuftig steg på kamerafronten, og utvidet størrelsen på bildebrikken istedenfor å pushe megapikselgrensen videre (selv om 12 megapiksler i en mobil også er galskap).

   Dette merkes på bildene. Kvaliteten blir bedre enn noe vi har sett i noen annen kameratelefon til nå. Vel så viktig er det at kameraet starter raskt og er enkelt å bruke.

   Brukervennligheten og bildekvaliteten gjør N8 til den utvilsomt beste kameratelefonen på markedet i dag.  

   Se bilder tatt med N8 her >>

    Konklusjon

    Markedets beste kamera, HDMI-utgang, muligheter for å bruke USB-utstyr som minnepinner og harddisker, alt det nyeste av teknologi, et fyldig - og utvidbart internminne, bred støtte for videoformater, gratis kart og navigasjonsprogramvare –  N8 er på papiret det råeste du får tak i i dag.

    Kombinasjonen av slagkraftig maskinvare, et allerede lovende operativsystem vi forventer blir bedre og bedre, en programvarebutikk med et hurtig økende utvalg og killer-elementer som gratis kart og navigasjonsløsninger gjør at N8 lett kan kalles den beste Nokia-telefonen som noensinne har blitt laget.

    Prislappen er på 3700 kroner - altså en drøy tusenlapp mindre enn Samsung Galaxy S og iPhone 4. Og N8 hører hjemme på samme hylle som disse.

    Om Nokia kjører ut en software-oppdatering som fikser barnesykdommene, utstyrer telefonen med en bedre nettleser og raker vekk de siste, små svakhetene som har sneket seg med fra S60, blir N8 en klokkeren seksertelefon, og den er jammen ikke langt unna i dag, heller. 

    Les hele testen >>

    SPONSET LENKE: Kjøp Nokia N8 hos Elkjøp for 3699,-

    Les mer om:
    Del
    Kommentarer:
    Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.