T2

Test: SAMSUNG UE55F8005

Samsung med full pakke

TEST: Samsung UE55F8005.

Samsung UE55F8005.
Samsung UE55F8005. Bilde: Samsung
24. okt. 2013 - 15:45
Vis mer

Denne testen er en del av vår samletest av Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet .

Man må nesten bøye seg i støvet for det Samsung har gjort i TV-markedet. De går foran og leder vei mens de andre gjør det de kan for å møte konkurransen.

Heldigvis har konkurrentene fått opp øynene, og har gjort alt som ligger i deres makt for å fylle sine modeller med teknikk kundene ikke visste de trengte.

En teknologisk høyborg

F8005 er fylt til randen med teknologi. Den kan styres med stemmen eller ved å bruke hendene, den lærer seg kundens bruksmønster og den har en intuitiv måte å forholde seg til seerne på som imponerer. 

Innebygd finner man en rekke med tunere som gjør set-top-boksen overflødig for mange av oss.

Den kommer i likhet med Panasonic med 2 tunere av DVB-T, DVB-C og DVB-S, og den har en dedikert høyhastighet USB-port for tilkobling av en passende USB-harddisk.

Smart-TV-plattformen er i våre øyne den mest komplette av alle i dette feltet.

STOR TEST: Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

Foten til Samsung er pen, men tar stor plass på TV-benken.
Foten til Samsung er pen, men tar stor plass på TV-benken.

Oppsett

Selv om vi måler TV-en både i normal- og filmmodus, er det i våre øyne kun filmmoduset som har noe for seg når man skal se filmer slik de er ment å fremstå fra filmstudioet. 

Kontrasten senker vi til rundt 80 fordi man får litt fargeavvik i gråskalaen om kontrasten settes for høyt. Lysstyrken øker vi fra 45 til 46. Så noen triks.

LED-skjermer er ikke like gode på sortnivå i mørke omgivelser som plasmaskjermene. For å hjelpe til litt bør man gå inn i øko-innstillingene og bruke de hjelpemidlene som ligger der.

Der kan man senke intensiteten på baklyset slik at man får hentet frem ekstra sortnivå. 

Overbevisende

F8005 gjør seg definitivt aller best om man sitter midt foran TV-en. Panelet er nemlig følsomt for innsynsvinkel og mister både fargeuniformitet og sortnivå når man kommer ut på siden.

Samsung har en rimelig god presentasjon av vår testsekvens. Man ser detaljene i klærne og man kan se antydninger av bokhyllen i bakgrunnen.

Den får ikke frem like store forskjeller mellom de mørke og lyse elementene som vi ser fra Sony, men noe kan man hente inn om man endrer på gammainnstillinger. 

Skjermen er fin på detaljer, men skru ned skarpheten litt, for den står generelt litt for høyt i standardinnstillingene. Da får film et litt mer digitalt uttrykk enn hva godt er. Vi senket fra 20 til 10 og det utgjorde en klar forbedring.

Den generelle bildeopplevelsen er rimelig lik den vi så på skjermen i 6000-serien, men med noen vesentlige forskjeller. Bevegelsesskarpheten er mye bedre på 8000-serien.

Den lokale dimmingen er også god og vi ser ikke noen store artefakter. Sammenlignet med Sony, som heller ikke benytter IPS-panel, virker de to modellene å være ganske jevnbyrdige.

Les også: Endelig kommer OLED-TV-ene i butikken

Samsung UE55F8005 har et av de beste bildene rett forfra, men fra siden mister den kontrast og fargebalansen blir totalt feil og gråblek.
Samsung UE55F8005 har et av de beste bildene rett forfra, men fra siden mister den kontrast og fargebalansen blir totalt feil og gråblek.

Bedre prosessering hos Sony

Sony har likevel litt ekstra å fare med i forhold til prosessering, for eksempel med «Reality Creation» som henter frem detaljer i bildet uten å tilføre støy.

Kontrastomfanget virker å være rimelig likt på de to modellene. Sort fremstår som temmelig sort, og de lyse elementene kommer fint frem uten å ødelegge det sorte for mye.

Fortsatt har plasma overtaket når det handler om å vise både lyse og mørke elementer i samme scene. Det ser vi klart i testrommet hvor vi har Panasonic ZT60 stående som referanse.

Det er klasseforskjell på noen områder og mindre forskjeller på andre. LED-LCD har modnet betraktelig de siste årene, og har kommet opp på et nivå som de aller fleste vil anse som meget godt.

Konklusjon

I dette feltet er det ekstremt jevnt. Alle modellene leverer gode bilder, og Samsung er ikke noe unntak.

Den er best på Smart-TV, og scorer godt på bildekvalitet rett forfra. Fra siden er bildet klart blassere.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Get Box II: En totrinns underholdnings-rakett

TEST: Samsung PS64F8505: Samsungs beste TV noensinne?

TV-produsentene lokker med flere piksler

PS: Vi har en bug som noen ganger opptrer i karakterboksen under, som gjør at alle delkarakterene blir satt til 5.

Riktige karakterer skal være følgende: Bildekvalitet: 8, Utstyrsnivå: 9, Smart-TV: 9,Brukervennlighet: 8, Lyd: 6, Betraktningsvinkel: 4, Refleksjon: 7.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.