T2

Test: SAMSUNG ATIV BOOK 9 PLUS

Rett og slett en fantastisk PC

TEST: Samsung Ativ Book 9 Plus.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
20. nov. 2013 - 19:00
Vis mer

Samsungs Ativ Book 9, tidligere kalt Series 9, har vært blant ultrabook-favorittene våre helt siden første generasjon.

Nå har Samsung utvidet modellserien til tre utgaver. Vil du ha standardmodellen må du foreløpig nøye deg med forrige generasjons prosessor, ettersom ny modell ikke lanseres før i første kvartal 2014.

Flaggskipet

Den billigere Lite-utgaven har plastchassis, AMD-innmat og 1366x768 på skjermen, mens testutgaven vår er grommodellen Ativ Book 9 Plus, med Intels nye Haswell-prosessor og vanvittige 3200x1800.

Utvendig ser den helt lik ut som forrige generasjon, men vekten har økt fra magre 1,13 kilo til noe mer merkbare 1,39 kilo. Det faktum at den har fått touchskjerm med Gorilla-glass over gjør nok et visst utslag på vekta, men det er likevel en liten nedtur.

Noe av appellen til Samsungs toppmodell har hele tiden vært den lave vekta.

På pluss-siden har skjermhengselen blitt langt mer fleksibel. Nå kan du faktisk legge skjermen helt flatt, men i motsetning til Acers toppmodell S7 har ikke Samsung noen enkel funksjon for å snu innholdet på skjermen opp ned.

Maskinen virker ellers svært godt konstruert, og skjermen viser ingen tegn til rystelser selv om vi legger til dels svært hardt press på lokket.

TEST: Macbook Pro Retina 13: Den holdt 11 timer og 41 minutter

Den nye Book 9 har fått en mer fleksibel skjermhengsel. Nå kan den legges helt flatt.
Den nye Book 9 har fått en mer fleksibel skjermhengsel. Nå kan den legges helt flatt.

PLS-panel

Samsung bruker en egenutviklet variant av IPS-panelene kalt Plane Line Switching (PLS) på alle sine litt mer kostbare PC-er, og det er generelt et meget vellykket valg.

PLS-skjermene har et nattemørkt sortnivå og innsynsvinkler som gjør at du kan befinne deg nærmest 180 grader ut til siden uten at skjermbildet endrer seg vesentlig.

Den maksimale lysstyrken er også god, og Samsung har gjort en relativt god jobb med å holde refleksjoner nede selv om skjermen har et glossy belegg. Vi har heller ingenting å utsette på touchfunksjonaliteten.

Oppløsningen er som nevnt voldsomme 3200x1800 piksler, og det gjør alle innholdselementer som er laget for denne oppløsningen sylskarpe. Dessverre er det en del programmer som rett og slett ikke er laget for skjermer med så mange piksler, og disse vil enten fremstå som bittesmå eller særdeles uskarpe om du velger oppskalering i Windows.

Windows i seg selv har blitt veldig mye bedre for så høyoppløste skjermer i versjon 8.1, og all tekst på nettsider og i tekstdokumenter ser fantastisk ut.

Her vil nok innholdsleverandørene dog komme etter jo flere maskiner med superoppløsning som kommer ut til forbrukerne.

Grunt tastatur, god pekeplate

Tastaturet er også godt, om enn veldig grunt og flatt.

Vi savner litt tydeligere respons på hvert klikk, men tastaturet er til gjengjeld veldig stillegående og har et behagelig baklys i en slags grønntone.

Pekeplata har Samsung hatt litt trøbbel med gjennom generasjonene, men i år har resultatet blitt ganske bra. Multitouchgester oppfattes raskt, og navigeringen er i det hele tatt både jevn og myk.

Helt på Apple-nivå er den dog langt fra.

TEST: Asus UX31LA: Lekker og tynn ultrabook i aluminium

Samsung-skjermen har den villeste oppløsningen på en 13-tommer i dag.
Samsung-skjermen har den villeste oppløsningen på en 13-tommer i dag.

Gjennomsnittlig ultrabook-ytelse

Ytelsen er helt som vi forventer fra en maskin med denne innmaten.

Det eneste vi vil bemerke er SSD-løsningen til Samsung, som vi måler til 554 MB/sek i leseytelse og 135 MB/sek i skriveytelse.

Det er etter hvert blitt slik at flere og flere produsenter har innført RAID-løsninger på sine flaggskip-produkter, mens Apple har byttet fra SATA til PCIe for sin flashlagring. Derfor er Samsung-resultatet noe magert, uten at det i daglig bruk merkes noe særlig.

Spillytelsen er også helt som forventet, noe som betyr rundt 60 bilder i sekundet på 1920x1080 og Low og 35-36 bilder i sekundet på Medium i Civilization 5, og 22-23 bilder i sekundet i Borderlands II på 1366x768 og Low.

Det gir en maskin som ikke fungerer spesielt godt til de mer krevende spillene, mens det øvrige går greit. Å spille i den fulle oppløsningen på skjermen her kan du likevel bare glemme, men det er også kompromisset du gjerne må inngå for å få en såpass tynn og lett maskin.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 7PCMark 8 HomeGeekbench 23DMark Ice stormATTO Read/Write
Samsung Ativ Book 9 Plus (Core i5, 4 GB, HD4400)46422696558329647554/135 MB/sek
Asus UX31LA (Core i7, 8 GB, HD4400)51532910623937669901/557 MB/sek
Macbook Air 11 " (2013) (Core i5, 4 GB, HD5000)4035-640231600552/325 MB/sek
Sony Vaio Pro 13 (Core i7, 4 GB, HD 4400)45492643644822288723/133 MB/sek
Macbook Pro Retina 13 " (2013) (Core i5, 4 GB, Iris HD5100)53752933718040846826/659 MB/sek
(PCMark- og Geekbench-programmene måler generell systemytelse, 3DMark grafikkytelse og ATTO harddiskytelse.)

Stillegående

På støyfronten gjør Samsung-maskinen også det ganske bra. Den er i all hovedsak musestille så lenge du kun surfer og gjør andre enkle ting, mens vifta kicker inn relativt raskt når oppgavene blir tyngre - og også iblant om maskinen står ubrukt.

På det heftigste høres Samsung-maskinen godt, og den har i tillegg en noe høyfrekvent hvinelyd som slår inn på høyeste turtall. Samlet blir det derfor helt godkjent, men samtidig ikke veldig imponerende fra Samsung. Maskinen blir også svært varm om den blir presset over lengre tid.

Ativ Book 9 har for øvrig også en egen stillemodus tvinger viftene til å spinne ned. Denne struper ytelsen så mye at det begrenser bruksoppgavene en del, så du bør vite hva du ber om.

TEST: iMac 2013: Den er fortsatt sjef blant alt-i-ett-maskinene

Utholdende

Batterimessig gjør Samsung det også ganske bra, med nesten åtte timer i Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing.

Det er rundt en halvtime foran begge Sony-ultrabookene vi testet tidligere i år, samt Asus Zenbook Touch, og et godt stykke foran Acer Aspire S7, som vi også har på testbenken i disse dager.

Macbook Air i 13-tommer-utgave holdt på sin side over 13 timer med filmavspilling i OS X (og sannsynligvis enda mer i nye Mavericks).

Samtidig er det også voldsom forbedring fra forrige generasjon Series 9, som i samme test bare holdt i fire timer og 14 minutter.

Batterilevetid (høyere er bedre)

 Powermark, 50 % lys
Samsung Ativ Book 9 Plus7:54
Acer Aspire S76:11
Asus UX31LA7:32
Sony Vaio Pro 137:34
Sony Vaio Duo 137:37
Macbook Pro Retina 1311:41*/6:57
Macbook Air 1313:05*
*: Avspilling av HD-video i OS X

Magert med tilkoblinger

Ativ Book 9 har det vi etter hvert har innsett at er standardutrustningen for ultrabook, med to USB-porter, minnekortleser og diverse porter som kun er tilgjengelig via adaptere.

Det medfølger en ethernet-adapter, og maskinen har også VGA-utgang via adapter og mini-HDMI.

Hodetelefonport er selvfølgelig også på plass, og det er omtrent det Samsung får plass til ettersom de har valgt det litt kurvede designet.

Til å være en såpass tynn PC synes vi også Samsung har gjort det svært bra på lydfronten. De små høyttalerne i Ativ Book 9 Plus leverer mer lyd enn man skulle tro, og selv litt bass har de fått presset inn.

Det holder kanskje ikke akkurat som anlegg på festen, men til Broen på nett-TV er det langt over godkjent.

TEST: Hvilken smartklokke skal du gå for?

Konklusjon

Det er ikke mye vi har å utsette på Samsungs nye flaggskip, men samtidig klarer den ikke helt å skille seg ut på noen områder med unntak av den vanvittige skjermen.

Totalpakken er likevel fenomenal, med jevnt over god ytelse, god batterilevetid, godt tastatur og et lekkert design.

Prismessig ligger den i skrivende stund på 11.400 kroner, men du kan også få en enda heftigere modell med Core i7, dobbelt så mye RAM og dobbelt så stor lagringsplass for 15.000,-.

Du får selvfølgelig mange gode alternativer til den prisen. Macbook Air har bedre batterilevetid og en raskere lagringsløsning, men en brøkdel av skjermoppløsningen til Ativ Book 9.

Asus UX31LA har også raskere lagring og litt røffere finish, men alt i alt er vi meget godt fornøyd med hva Samsung leverer, selv om vi gjerne skulle sett at en så kostbar PC ble levert med et pent omslag, noe både Asus og Acer gjør.

Koreanerne gjør sjelden stygge feil, og årets flaggskip er polert nesten til perfeksjon. En sterk, sterk åtter.

Les også:

TEST: Acer Aspire V7: En solid PC til hele familien

TEST: RHA MA750i: Fenomenalt god valuta for pengene

Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.