T2

Test: ASUS ZENBOOK TOUCH UX31LA

Lekker og tynn ultrabook i aluminium

TEST: Asus Zenbook Touch UX31LA.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
3. nov. 2013 - 10:43
Vis mer

Asus hev seg tidlig på ultrabook-bølgen etter at de hadde brøytet vei for netbookene i flere år. Deres Zenbook-maskiner lå tett opptil Apples Macbook Air i design, men med et litt røffere uttrykk i stål.

Nå har vi fått inn den nylig oppdaterte Haswell-utgaven av flaggskipet i Zenbook-serien, UX31.

Det gjelder riktignok kun frem til nye UX301 blir tilgjengelig i kommende måned, med Gorilla-glass, Intels Iris-grafikk og IPS-skjerm med 2560x1440 i oppløsning.

Full HD

På UX31 må vi fortsatt nøye oss med 1920x1080, men det er likevel ingen tvil om at Asus-panelet er av god kvalitet, med spretne farger, gode innsynsvinkler og dypt sortnivå.

Ved direkte sammenlikning med for eksempel Samsungs Ativ Book 9 og nye Macbook Pro, som vi også har inne, ser vi dog at skjermen tenderer mot veldig varme fargetoner, og særlig ser hvitt litt offwhite ut.

Du vil nok ikke legge merke til det om du ikke sammenlikner direkte mot andre skjermer, men det kan være verdt å merke seg.

Den maksimale lysstyrken er god, og sensoren som justerer etter omgivelseslyset legger seg alltid på et passende nivå, etter vår erfaring.

Det blanke belegget foran touchpanelet vil gi en god del refleksjoner om du befinner deg i lyse omgivelser, men vi synes likevel Asus har gjort en god jobb med å holde refleksjonene nede.

Vi har sett det mye verre enn her.

TEST: iMac 2013: Den er fortsatt sjef blant alt-i-ett-maskinene

Asus' spunnede metall er tøft, og aluminum på hele kroppen gir en viss luksusfølelse.
Asus' spunnede metall er tøft, og aluminum på hele kroppen gir en viss luksusfølelse.

Spunnet metall

Designet er nøyaktig det samme som i tidligere generasjoner, og det fungerer fortsatt bra. UX31 er gjennomført stilig, og det spunnede metall-lokket gir en design-effekt som skiller den tydelig fra de andre tynne ultrabook-ene i 13-tommers-klassen.

Macbook Air-likheten er fortsatt tydelig, særlig siden de har samme form, med en tykkere bakdel som tynnes sakte mot fronten, og byggekvaliteten likeså: Luksusfølelsen er høy med materialer som aluminium og børstet stål over det hele.

Skjermhengselen virker også å være godt konstruert, selv om den gir litt etter om du holder maskinen opp og svinger den rundt. Skjermen lar seg heller ikke svinge lenger enn til rundt 120 graders vinkel.

Vekten på snaut 1,4 kilo er i grenseland for hva som er noenlunde behagelig å løfte med én hånd, men den ligger omtrent i samme vektlandskap som de andre ultrabookene i dette segmentet.

Knalltastatur

En ting Asus har perfeksjonert gjennom Zenbook-generasjonene er tastaturet. Den første generasjonen Zenbook hadde en rett ut kjip kombinasjon av tastatur og pekeplate, mens dette nå faktisk er blitt riktig så bra.

Særlig tastaturet er en fryd å bruke på UX31LA, med relativt dype taster og knallgod respons på hvert trykk. Tastene er også svært stillegående, noe vi liker, og de har baklys som kan justeres i tre nivåer i tillegg til av.

De mest kritiske vil muligens irritere seg over at tastaturet er fellesnordisk, altså at enkelte taster har både æ, ø og å påtrykt.

Pekeplata er også god, men enkelte av Windows-kommandoene ødelegger litt for totalinntrykket. Det er litt for enkelt å komme borti kanten på pekeplata, slik at du plutselig bytter mellom programmene du har åpne.

Maskinen har tilsynelatende heller ingen god måte å gjøre tilpasninger på pekeplata på, slik at du er litt låst til hva Asus har bestemt for deg. Når det er sagt håndterer den både scrolling og andre multitouchkommandoer på en god måte.

TEST: Sony Vaio Duo 13: Lekker slider-PC fra Sony

Skjermhengselen er ikke veldig fleksibel.
Skjermhengselen er ikke veldig fleksibel.

RAID

Testutgaven vår har en Intel Core i7-4500U-prosessor, 8 GB RAM og to 128 GB SSD-disker satt opp i RAID 0.

Det gir lynkjappe overføringshastigheter fordi begge diskene kan jobbe sammen, men reduserer samtidig sikkerheten fordi du mister data fra begge diskene om en av dem skulle feile.

De maksimale overføringshastighetene er også fenomenale, både på skriving og lesing. Vi måler voldsomme 901 MB/sek i leseytelse og gode 557 MB/sek i skriveytelse.

Det skal riktignok sies at de nyeste Macbook-ene oppnår liknende resultater uten RAID, ved å bytte ut SATA-grensesnittet med PCIe for SSD-ene.

 PCMark 7PCMark 8 HomeGeekbench 23DMark Ice stormATTO Read/Write
Asus UX31LA (Core i7, 8 GB, HD4400)51532910623937669901/557 MB/sek
Macbook Air 11 " (2013) (Core i5, 4 GB, HD5000)4035-640231600552/325 MB/sek
Sony Vaio Pro 13 (Core i7, 4 GB, HD 4400)45492643644822288723/133 MB/sek
Macbook Pro Retina 13 " (2013) (Core i5, 4 GB, Iris HD5100)53752933718040846826/659 MB/sek
Samsung Ativ Book 9 Plus (Core i5, 4 GB, HD4400)46422696558329647554/135 MB/sek
(PCMark- og Geekbench-programmene måler generell systemytelse, 3DMark grafikkytelse og ATTO harddiskytelse.)

God ytelse

Den generelle systemytelsen er naturlig nok jevnt over god, med resultater som ikke overraskende likner på de andre Haswell-baserte maskinene vi har testet så langt.

4500U-brikken er utstyrt med Intels HD4400-brikke for grafikken, og det gir spillytelse som er hakket over forrige generasjon, men fortsatt ikke veldig imponerende.

Vi kan fint spille Civilization 5 på 1920x1080 og Low, med bilderater like under 60 bilder i sekundet, mens Medium gir cirka 35 bilder i sekundet.

Det mer krevende Borderlands gir ikke like gode resultater, med 14-15 bilder i sekundet på 1920x1080 og laveste innstillinger, og 23-24 bilder i sekundet på 1366x768. Det siste gir spillbar flyt, men vi skulle helst hatt over 30 for å være fornøyde.

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch: Super-ultrabook for proffbrukerne

Tastaturet er blant de beste vi har vært borti. Med tanke på hvor dårlig det første Zenbook-tastaturet var, er dette en helt annen verden.
Tastaturet er blant de beste vi har vært borti. Med tanke på hvor dårlig det første Zenbook-tastaturet var, er dette en helt annen verden.

Mer utholdende

Batterilevetiden har også blitt bedre fra forrige generasjon, hvor også Asus hadde et resultat blant de bedre.

Nå måler vi rundt sju og en halv time med produktivitet i testprogrammet Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing til batteriet går tomt.

Det er rundt en time opp fra forrige generasjon, så vi ser ikke helt de samme voldsomme forbedringene som for eksempel Macbook Air hadde fra Ivy Bridge til Haswell, men dette er likevel ganske bra.

Om du ikke fikk det med deg loopet vi en full HD-video i 13 timer og fem minutter på 13-tommers Air, og med det nye operativsystemet Mavericks har Apple sagt at Air-batteriet fort holder en time-halvannen ekstra.

Batterilevetid

 Powermark,  50 % lys
Asus UX31LA

7:31

Macbook Air 13" (2013)*

13:05

Sony Vaio Duo 13

7:37

Sony Vaio Pro 13

7:34

Samsung Ativ Book 9 Plus

7:54

(*Avspilling av HD-video, ikke Powermark)

Stillegående, men varm

Støymessig gjør Asus også det ganske bra. Om du holder deg til strømsparingsmodusen forblir den stort sett svært stille gjennom alle enkle oppgaver. I høyytelsesmodus er den noe mer støyende, men støynivået blir aldri veldig irriterende, selv på langvarig tunge oppgaver.

Her er det ganske tydelig at Asus har prioritert støynivå foran lave temperaturer: UX31LA blir nemlig glovarm ved spilling, tung videoredigering eller liknende.

Tilkoblingsmessig har UX31LA relativt standard ultrabook-utrustning, med sine to USB-porter, minnekortleser for SD-kort og hodetelefonport. Den har dog miniDisplayPort og en egen mini-HDMI-utgang som også fungerer som VGA via en egen adapter som følger med.

Det er sjenerøst av Asus, som også fortsetter sin hyggelige trend med å legge ved et eget stilfullt læromslag til maskinen. Det liker vi!

TEST: Sony Vaio Pro 13: Denne 13-tommeren veier såvidt over et kilo

Zenbook Touch ligner på Macbook Air i utforming.
Zenbook Touch ligner på Macbook Air i utforming.

Konklusjon

Asus' Zenbook-maskiner har gjennomgående hevdet seg svært godt når ultrabook-regnskapet har blitt gjort opp. Det er også tilfelle for årets utgave av UX31.

Den har god skjerm, et knallgodt tastatur, lavt støynivå og god batterilevetid. Vi skulle dog ønske at Asus hadde fått på plass en prosessor med en noe heftigere grafikkløsning enn Intels litt kjipe HD4400.

Men om du ikke bruker maskinen til tyngre spill og vil ha en litt maskulint utseende, tynn og lekker ultrabook er UX31LA et knallvalg. Konkurransen er dog en del tøffere enn tidligere.

Prismessig ligger vår testutgave i øvre sjikt blant ultrabookene, med en pris på rundt 12500 kroner. Om du kan nøye deg med 1600x900 på skjermen, Core i5-prosessor og halvparten av lagringsplassen slipper du dog unna med rundt 9500,-.

I det segmentet finner vi blant også Macbook Air, som har bedre batterilevetid og noe kraftigere grafikkløsning, men lavere oppløsning på skjermen, og Sonys Vaio Pro 13, som er et par hundre gram lettere, men riktignok støyer en god del mer.

Les også:

Asus med Zenbook i glass

Samsungs toppmodell får superoppløsning

Acer forbedrer ultrabook-flaggskipet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.