FTLYDBILDE

TEST: Overpriset basskonge

Dag Yngve Dahle
16. apr. 2008 - 23:03
Vis mer

The Geneva Sound System modell XL består utvendig av én stor firkantet boks, ett gulvstativ og en ledning med stikkontakt.

Enklere blir det ikke.

iPod-vennlig

Anlegget har både iPod-dokking og innebygget CD-spiller. Det er altså både et iPod-anlegg og et fullverdig stereoanlegg. Og la det være sagt med en gang:

Dette anlegget spiller fletta av alle andre iPod-anlegg på planeten.

TEST: Hodetelefoner i tre

Stor lyd

Model XL har ikke andre iPod-anleggs svakheter, som lite lydtrykk, svak bass og generelt billig utførelse. Lyden er god både når vi fôrer anlegget med musikkfiler i Lossless-format og musikk fra CD.

Lydtrykket anlegget skaper er imponerende. Det fyller glatt en ganske stor stue med lyd, noe få andre iPod-anlegg er i stand til.

Bass på senga

Bassen som boksen lager, tar oss på senga. Bassen fra de to åtte tommer store bassenhetene er overraskende kraftfull. Vi føler den rulle i magen der vi sitter tre – fire meter unna og lytter til Jeff Buckleys 'Everybody Here Wants You'.

Rytmisk musikk får altså en voldsom kropp. Den svært funky basslyden i Mick Jaggers sololåt 'Sweet Thing' høres diger og muskuløs ut.

Balansert Bremnes

Bassakkorder er tordenskrall, basstrommeanslag får bombelignende dimensjoner. Vi applauderer.

Mellomtonen i Kari Bremnes kraftfulle 'Du Har Sett Dem' er balansert og fin. Anlegget bevarer den myke vinylaktige lydkarakteren i låten. Diskanten i Donald Fagens årgangspopklassiker 'IGY' er også habil. Låten høres frisk og avslappet ut, og vi koser oss.

Press LP-ene inn i iPoden

Få bedre lyd fra din MP3-spiller

Litt smalt

Men vi har hørt bedre lyd fra andre "vanlige" stereoanlegg. Prisen på Model XL er såpass høy som 17.000 kroner pluss stativ. Da er det naturlig å vurdere anlegget som et fullverdig anlegg, og ikke primært som et iPod-anlegg.

Og når vi sammenligner Model XL med andre anlegg i 15 – 20.000 kronersklassen, framstår det som middels godt og ikke mer enn det.

En innvending er at bassen dominerer en smule. Den overskygger de andre delene av lydbildet lite grann. Lydbildet er med andre litt mindre balansert enn på andre gode anlegg i prisklassen.

Fullt alternativ

En kombinasjon av høyttaleren Dali Concept 10, CD-spilleren Cambridge Azur 640 C v. 2 og forsterkeren Marantz PM-7001 gir for eksempel bedre balanse og ryddighet i lydbildet - til omtrent samme pris.

Model XL har alle høyttalerelementene i ett og samme kabinett. Elementene er vinklet utover for å få bedre spredning av lyden, men spredningen kunne vært bedre.

Lydbildet blir ikke fullt så bredt som med et anlegg der separate høyttalere står et stykke fra hverandre. Stereoperspektivet lider også lite grann.

Model XL burde derfor kostet 5000 kroner mindre. Da hadde det slått de fleste konkurrentene i prisklassen, også "vanlige" stereoanlegg.

TEST: Takeaway-TV

Hva gir best digital-tv?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.