T2

Test: MICROSOFT SURFACE RT

Microsoft-brettet sparker godt fra seg

TEST: Microsoft Surface RT.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
27. feb. 2013 - 18:48

Microsoft Surface RT

Skjerm: 10,6 tommer (16:9), 1366x768

Systembrikke: Tegra 3

Minne: 2 GB

Kameraer: 0,9 megapiksler foran og bak

Lagring: 32/64 GB

Vekt: 676 gram

Pris: 3.890/4.590 kr

Resultater

Sunspider 0.9.1: 1038 ms

Peacekeeper performance test: 344

Browsermark 2.0: 1727

Mange lot seg overraske da Microsoft annonserte egen maskinvare med Windows 8 ombord.

Det innebar at Microsoft på mange måter tok opp konkurransen med sine egne maskinvarepartnere, selv om de selv hevder at Surface er et smalt produkt i et marked som vil inneholde en kaskade av formfaktorer og prispunkter.

Kun forhåndsgodkjente apper

Surface RT har som navnet tilsier «kun» RT-versjonen av Windows. Det betyr at du bare kan kjøre applikasjoner som er forhåndsgodkjent av Microsoft gjennom app-butikken, og ikke vanlige skrivebordsprogrammer. 

Til gjengjeld får du god batterilevetid, en vifteløs enhet og relativt lav vekt i PC-sammenheng.

Du får også noen Windows-funksjoner som ikke har vært vanlige på øvrige nettbrett, for eksempel tilgang til filsystemet.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC

Støtten gjør at brettet kan stå oppreist foran deg. Stein Jarle Olsen

Tegra-brikke

Så til selve maskinvaren. Surface RT har en 10,6-tommers skjerm med en oppløsning på 1366x768, en firekjernet Tegra 3-systembrikke og 2 GB RAM. Den fås i to varianter, med henholdsvis 32 og 64 GB, og lagringen kan utvides via en microSD-port.

Du må likevel være oppmerksom på at ganske mange gigabyte går til selve operativsystemet. Vi hadde i overkant av 14 GB ledig da vi pakket ut brettet, så om du har behov for lagringsplass bør du muligens vurdere den største varianten.

Ytelsen er også ganske midt på treet, etter vår mening. Ettersom vi ikke kan installere våre vanlige testprogrammer, må vi lene oss på nettleserbaserte tester for å få ut noen tall, og vi ser at Surface plasserer seg et stykke bak den største iPad-en.

Windows-navigeringen er kjapp og responsiv, men vi synes kanskje ikke helt det samme som appene. Kanskje har det noe å gjøre med at vi er vant til å kjøre de samme appene på langt kraftigere Windows 8-maskiner, men her synes vi rett og slett det hele går litt i sirup til tider.

Skype- og Netflix-appene bruker for eksempel mange, mange sekunder på å komme i gang, og det hele går i det hele og store litt saktere enn de samme appene på øvrige plattformer.

 Sunspider 0.9.1 (lavere er bedre)Peacekeeper (høyere er bedre)
Microsoft Surface RT1038 ms344
iPad mini1448 ms518
iPad 4837 ms951
Lenovo Ideapad Yoga221 ms3167

Middels oppløsning

Skjermen er 10,1 tommer stor og har oppløsningen 1366x768. Det er selvfølgelig ganske langt unna Google Nexus 10s vanvittige 2560x1600 og iPad-ens 2048x1536, men vi synes likevel dette er en høvelig god skjerm. 

Du skal ganske tett på for å kunne skille pikslene fra hverandre, og lysstyrken, kontrasten og innsynsvinklene er alle gode. Surface har også få problemer med refleksjoner.

16:9-formatet passer bra til video og nettsurfing i portrettformat, men om du vil bruke maskinen til produktivitetsformål hadde nok 16:10 eller enda høyere vært å foretrekke.

SAMLETEST: Fem virkelig store PC-er

MicroSD-port gjør at du kan utvide lagringsplassen for en relativt billig penge. Det kan vise seg nødvendig, ettersom operativsystemet bruker 17-18 GB. Stein Jarle Olsen

Relativt anonymt

Selve brettet er relativt tungt til titommer å være, med sine 676 gram. Til sammenlikning veier iPad 4 652 gram, Samsung Galaxy Note 10.1 597 gram og Sonys nye Xperia Tablet Z bare 495 gram.

Det har dog en støtte som kan felles ut, så i mange tilfeller kan du slippe å holde det foran deg. Magnesium-materialet Microsoft har brukt (kalt VaporMg) fremstår som svært solid og har akkurat så mye friksjon at du får godt tak bakpå brettet.

Designet er ikke superspennende, og med sine minimalt avrundede kanter virker også Surface noe tykkere enn det faktisk er.

Samtidig er det vel slik nettbrett har blitt seende ut i 2013, og utenom den trykkfølsomme Windows-logoen midt under skjermen er det ingenting på fronten som forteller hvilket produkt dette faktisk dreier seg om.

Office følger med

Programvaremessig kommer Surface veldig «rent», og det er behagelig å bruke et Windows-produkt som ikke er nedlesset med alskens bloatware fra produsent, i tillegg til påtrengende sikkerhetsprogrammer og kjedelige spillportaler.

Alle Windows RT-produkter har en tilnærmet full Office-pakke som følger med, og det gjør valutaen for pengene ganske god, men om du har behov for å bruke skrivebordsprogramvare i jobben bør du altså velge et produkt med «full»Windows-utgave.

På nettsider som bruker Microsofts egen Silverlight-plugin, for eksempel streaming-tjenesten Viaplay, kommer du ingen vei, og før de eventuelt utvikler en egen Windows 8-app er det altså funksjonalitet du må klare deg uten. Her har Microsoft en stor jobb å gjøre.

Windows 8 har også en predefinert liste over hvilke nettsider som får lov til å vise Flash-innhold, og av en eller annen grunn opplevde vi at Internet Explorer i skrivebordsversjon ville vise oss NRKs nett-tv, mens app-versjonen nektet.

TEST: Samsung ATIV Smart PC: Smart brett-PC med Windows

Tastaturomslag

Med Surface kan du også kjøpe to spesialomslag som begge har tastatur, henholdsvis Touch Cover og Type Cover.

Førstnevnte har helt flate og trykkfølsomme taster, mens det siste legger til to millimeter og har vanlige taster. Vi har prøvd begge to, og det er ingen tvil om hva undertegnede ville valgt.

Jeg ble nemlig aldri helt venn med Touch Cover, og Type Cover legger til så lite i tykkelse, samtidig som det gjør skriveopplevelsen hundre ganger bedre.

(NB: Microsoft sier man bør bruke fire til fem dager for å la fingrene bli vant med Touch Cover-et, så det er mulig vi ikke ga det en lang nok sjanse til å overvinne oss).

Tastaturet er fortsatt litt trangt, men du verden hvor mye Microsoft har klart å lage ut av så grunne taster. Hele denne testen er skrevet med Type Cover, og til tross for at ikke absolutt alle tastetrykk registreres, er skriveopplevelsen som helhet veldig god.

Begge omslagene har også et stilig tøybelegg på baksiden, men de koster: Nærmere 1000 kroner for et tastaturtillegg som ikke har innebygget batteri er særdeles stivt, så vi håper Microsoft kommer til å selge dem som en bundle med brettet.

Foreløpig ser det bare ut til at det er Touch Cover som er tilgjengelig på dette viset.

Type Cover (t.v.) er ett av de beste dockingtastaturene vi har prøvd. Touch Cover er tynnere, men krever mye tilvenning. Stein Jarle Olsen

Utholdende

Batterilevetiden er for øvrig veldig god. Vi målte over 10 timer med kontinuerlig avspilling av HD-video og halv lysstyrke på skjermen, så det er åpenbart at Tegra-brikken er strømgjerrig.

Støy er selvfølgelig også fullstendig fraværende, og vi har heller ikke opplevd at brettet blir varmt i testperioden, men bruken har riktignok vært ganske lett.

Surface har også en USB-port i full størrelse, riktignok bare med 2.0-hastighet. Det gjør at du kan koble til mus, printer eller andre USB-dingser, og er noe som ikke alle nettbrett kan by på.

Surface har også en «HD-ut»-port, men den en egen adapter før du kan ta den i bruk. Siden Surface også markedsføres som et produktivitetsprodukt, er det underlig at Microsoft ikke har laget en variant med mulighet for SIM-kort. Du får verken 3G eller 4G her, altså.

Laderporten er for øvrig litt av den samme typen som Apple bruker til sine Macbook-produkter, med en magnet som holder pluggen på plass.

Porten er dog bredere på Surface, og magneten langt vanskeligere å få til å sitte, så dette er mer for en fattigmannsvariant av Apples Magsafe å regne.

De to kameraene er heller ikke spesielt mye å skryte av. De produserer kontrastfattige bilder med mye støy selv i dagslys.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Windows 8 RT ikke overraskende ligger nærmere en vanlig PC-opplevelse enn de øvrige nettbrettene har gjort så langt. Her kan du koble til eksterne enheter, du får Office-pakke med på kjøpet og et ganske godt tastatur i Type Cover. Samtidig er Microsofts app-butikk fortsatt uten mange av de største aktørene, for eksempel Facebook, Twitter og liknende.

Vi skulle gjerne sett at Surface RT var hakket mer responsiv, men sammenliknet med Android- og iOS-konkurrentene er nok Surface bedret egnet til å produsere, mens de øvrige fortsatt ligger foran på å konsumere innhold.

Uansett er Surface ganske stilig, og med tastaturomslagene blir den både en portabel, hendig og utholdende følgesvenn. Følger økosystemet etter, blir dette riktig så bra.

Samtidig er dette unektelig en relativt kostbar enhet om du regner tastaturet med i prisen. Du får etter hvert billige ultrabook-maskiner som ikke koster stort mer enn hva Surface gjør, og da får du både langt bedre ytelse og full Windows-funksjonalitet.

Men alt handler selvfølgelig om hva du skal bruke den til.

Les også:

Slik skiftet vi skjerm på Ipad-en  

Samsung lanserer sitt mini-nettbrett

Apple setter ned prisen på retina-Macbook

Her er Samsungs Apple TV-konkurrent  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.