T2

Test: SONY VAIO FIT MULTI-FLIP 13A

Lett og smart ultrabook-hybrid

TEST: Sony Vaio Fit Multi-flip 13A.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
17. jan. 2014 - 10:29
Vis mer

Sony har helhjertet omfavnet alt som dreier seg om hybrid-PC-er som kan fungere som nettbrett i en eller annen form, selv om de foreløpig ikke er helt i Lenovo-land hva gjelder antall formater og varianter.

Fleksibel

Sonys forsøk har så langt vært litt halvveis gjennomførte - vi har ikke vært superbegeistret for noen av VAIO Duo-utgavene vi foreløpig har testet.

Nå er Sony på banen med en ny variant, kalt VAIO Fit Multi-flip, tilgjengelig i 13-, 14- og 15-tommers-utgaver.

Multi-flip henspiller på skjermen, som kan vris helt rundt sin egen akse. Dermed kan du legge ned lokket over tastaturet med skjermen opp, og det uten at du må inngå kompromisser på tastaturbredden, slik tilfellet er med nevnte VAIO Duo.

Selve mekanismen er relativt enkel. En bryter under skjermen låser opp snumekanismen, og så kan du bare vri skjermen rundt.

Mekanismen har lite slark og virker brukbart solid, men vi er samtidig litt i tvil fordi selve festene ikke akkurat virker å være konstruert i voldsomt holdbare materialer.

STOR TEST: De beste ultrabook-ene

Multi-flip gjør en brukbar jobb som ultrabook-hybrid.
Multi-flip gjør en brukbar jobb som ultrabook-hybrid.

Lett sak

Maskinen er samtidig relativt lett til å være en hybrid av denne typen, med sine 1,31 kilo. Veldig håndterlig som et rent nettbrett er den dog på langt nær.

Skjermlokket og platen som omslutter tastaturet er for øvrig konstruert i aluminium, mens undersiden er i plast.

Innvendig er vår testutgave konfigurert med en Intel Core i7-4500U-prosessor, 8 GB RAM og 256 GB SSD-disk, men fra fabrikk kan VAIO Fit Multi-flip også konfigureres med i3- og i5-prosessor, både mindre og mer RAM og fra 128 til 512 GB SSD.

Prisen starter på 9259 kroner, og vår testutgave koster rundt 14.000 kroner (men i skrivende stund får du doblet RAM-mengde uten ekstra kostnad i Sonys nettbutikk, så du sparer noen hundrelapper der).

Gjennomsnittlig ultrabook-ytelse

Ytelsen er akkurat som forventet fra denne type maskin, med resultater som samsvarer med alle maskinene vi har testet i dette segmentet i høst og vinter.

Den maksimale ytelsen på lagringsløsningen er dog middelmådig, særlig når det gjelder skriveytelse. Samtidig ser vi i disktesten til PCMark at den gjennomsnittlige båndbredden ikke er så verst likevel.

Du må også være oppmerksom på at Sony har lagt inn et ekstra grensesnitt for å regulere ytelsen og viftehastigheten. Programmet VAIO Control Center har nemlig en egen parameter kalt "Fan and CPU", hvor du kan velge mellom Silence, Standard og Performance.

Silence gjør maskinen svært stillegående, men struper også prosessorytelsen. Både Standard og Performance forvandler maskinen til en bråkebøtte nesten på nivå med Sonys egen VAIO Pro 13, som riktignok skal ha fått en firmwareoppdatering i etterkant av vår test som retter på den infernalske viftelyden vi opplevde.

Da vi fikk Vaio Fit til test var den innstilt på Standard, og støynivået førte konkret til at undertegnede droppet å ha maskinen med hjem på juleferie som planlagt. Heldigvis gjør Silence-innstillingen underverker.

Performance-innstillingen kan vi forstå at verdsetter ytelse foran lavt støynivå, men særlig Standard-innstillingen er frustrerende bråkete. Det er underlig at Sony sliter sånn med dette, særlig siden VAIO Duo 13 var langt bedre når det gjaldt støy.

Viftestøyen fører på den positive siden med seg god kjøling, og maskinen blir aldri ubehagelig varm.

TEST: Withings Pulse: Denne måler alt du gjør

Triluminos

Spillytelsen er også som vi kjenner fra tidligere ultrabook-maskiner i denne klassen. Det betyr at du stort sett kan spille på høy oppløsning og lave innstillinger i mindre grafikkintensive spill som Civilization 5, mens grafikktunge spill som Borderlands ikke er spillbare selv på mye lavere oppløsning.

Skjermen er den samme gode som vi så på Pro og Duo. Den har Sonys Triluminos- og X-Reality-teknologier fra selskapets TV-er og tilpasset mobile enheter, noe som blant annet skal gi bedre kontrast og mer livlige farger.

Resultatet er svært vellykket, etter vår mening, med god kontrast og intense farger. Du kan også velge fargemodus i Vaio Control Center, med naturlig, livlig og tekst som standardvalgene.

Oppløsningen er full HD, altså 1920x1080, mens 15-tommers-modellen i Multi-flip-serien også kan fås med 2880x1620.

Skjermen er som de fleste andre touchskjermer blank, men vi synes Sony har gjort en god jobb med å holde refleksjoner på et minimum, og lysstyrken er også relativt god.

Innsynsvinklene er gode både horisontalt og vertikalt, men lysstyrken synker litt når du beveger deg ut mot siden.

TEST: Sony KD-65X9005A: Her starter 4K-moroa for alvor

Tastene på Vaio Fit Multi-flip 13A er veldig flate, og tastaturplata gir i tillegg litt etter. Pekeplata er dog god.
Tastene på Vaio Fit Multi-flip 13A er veldig flate, og tastaturplata gir i tillegg litt etter. Pekeplata er dog god.

Flatt tastatur

Tastaturet er som vi kjenner fra de øvrige Sony-ultrabook-ene. Det har svært flate taster, og i tillegg en plate under som gir litt etter når du skriver. Resultatet er at responsen på tastetrykkene ikke er helt optimal, men vi skriver likevel ganske uhindret og feilfritt.

Pekeplata er på sin side god, med passende friksjon, fin størrelse og god respons på multitouchgester.

Batterilevetiden er den svakeste av de tre Sony-maskinene vi har hatt inne i høst, og også svakere enn de aller fleste øvrige 13-tommere vi har hatt på testbenken. Vi noterer seks timer og 18 minutter som median av tre gjennomkjøringer i Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing på 50 prosent lysstyrke.

Det er flere timer bak de beste i Windows-klassen, nemlig Dell XPS 13 og Samsung Ativ Book 9 Plus, for ikke å snakke om Macbook Air, som med OS X regjerer ene og alene på batteritoppen.

Det er også såvidt bak Asus' grom-ultrabook UX301LA, som har en prosessor som kan bruke nesten dobbelt så mye strøm som prosessoren i Sony-maskinen. Svakt.

Batterilevetid (høyere er bedre)

 Powermark, 50 % lys
Sony Vaio Fit Multi-flip 13A6:18
Macbook Air 1313:05*
Dell XPS 138:47
Samsung Ativ Book 9 Plus7:54
Sony Vaio Duo 137:37
Sony Vaio Pro 137:34
Asus UX31LA7:32
Acer Aspire S77:28
Asus UX301LA6:32
*: Avspilling av HD-video i OS X

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

Dårlig laderkobling

Tilkoblingsmessig er Vaio Fit Multi-flip 13A middels utstyrt. To USB-porter og minnekortleser for SD-kort er relativt standard utrustning på ultrabook-er i dag, men vi setter pris på en HDMI-port i full størrelse.

Sony har også forsøkt seg med en ny type ladertilkobling som tilsynelatende er ment å "klikke" på plass i porten. Denne fremstår som et utpreget venstrehåndsarbeid og er både løs og slarkete.

Det gjør det vanskelig å vite om laderen faktisk sitter i, men har samtidig litt mer slingringsmonn om kabelen blir bøyd eller dratt i. Vi hadde likevel foretrukket en magnetløsning ala Apple eller Microsoft (Surface).

Maskinen kommer også med en batteridrevet, avansert stylus, på samme måte som Vaio Duo gjorde. Den er nøyaktig og et meget godt hjelpemiddel om du bedriver tegning eller andre aktiviteter som krever mer nøyaktig input enn hva pekeplate eller mus kan gi.

Maskinen har dog ingen plass til å oppbevare stylusen, så du må passe på at du ikke mister den.

To USB-porter, minnekortleser for SD-kort og HDMI-utgang.
To USB-porter, minnekortleser for SD-kort og HDMI-utgang.

Konklusjon

Vi synes kanskje Vaio Fit Multi-flip 13A er det beste ultrabook-forsøket fra Sony så langt i år.

Den er relativt lett, har en smart hybridmekanisme som gjør at du kan bruke den som nettbrett om du vil det, og kan brukes relativt lydløst om du blir venn med innstillingene i Vaio Control Center. Sonys TV-kompetanse vises også i den gode skjermen.

Vi er ikke så begeistret for støynivået når du trenger ytelse, og batterilevetiden er heller ikke spesielt god sammenliknet med en del av konkurrentene. Prismessig har Sony igjen lagt seg middels til høyt, med en pris på akkurat over 10.000 kroner for en modell med Core i5-prosessor, 4 GB RAM og 128 GB SSD.

Det er en tusenlapp mer enn Dell skal ha for sin likt spesifiserte XPS 13, som riktignok ikke har noen hybridmekanisme, men bedre batterilevetid og tastatur og litt mer kompakt utforming.

Asus' gode Zenbook UX31LA fås for øyeblikket fra cirka 8000 kroner, mens Macbook Air, som vi nylig utropte til best i test i denne klassen, koster cirka 8600 med samme innmat.

Les også:

TEST: Hvilken smartklokke skal du gå for?

TEST: Macbook Pro Retina 13: Den holdt 11 timer og 41 minutter

TEST: Acer Aspire V7: En solid PC til hele familien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.