T2

Test: BOSCH ATHLET

Kan den erstatte den vanlige støvsugeren din?

TEST: Bosch Athlet.

To prinsipper: Electrolux (øverst) er representert med den vanlige stavstøvsugeren hvor det er mulig å hekte ut en liten håndstøvsuger. Det betyr kompromisser som ikke Bosch ikke har trengt å ta hensyn til når de laget Athlet.
To prinsipper: Electrolux (øverst) er representert med den vanlige stavstøvsugeren hvor det er mulig å hekte ut en liten håndstøvsuger. Det betyr kompromisser som ikke Bosch ikke har trengt å ta hensyn til når de laget Athlet. Bilde: ORV
11. juni 2015 - 18:40
Vis mer

I USA og Storbritannia er den originale «Hooveren» fremdeles viktig og blitt et synonym for støvsugere.

Mange av disse er fremdeles en alt-i-ett konstruksjon med hele stasen bygget inn i skaftet. I Europa og mange andre deler av verden er det en sak vi trekker etter oss langs gulvet.

Men på ett område lever «skaftstøvsugeren» i beste velgående. Den har fått en rolle som støvsuger nummer 2. En batteridrevet sak som det bare er å gripe fatt i når det trengs en rask overhaling av gulvet.

Aspirerer til førsteplassen

Slike batteridrevne støvsugere har sin misjon fordi de er så hendige å bruke. En vanlig støvsuger er større og står gjerne i et skap. Den må løftes frem og støvsugerslangen rulles ut.

Så må den kobles til strøm og ledningen trekkes ut. Målt i sekunder er det ingen langvarig prosess, men likevel noe mange ser på som aldri en liten byrde.

Terskelen for å la hybelkaniner leve blir lett høyere.

Bosch har tatt mål av seg å gjøre nummer to-støvsugeren til noe som nærmer seg nummer en. I reklamen sier de at de nye Athlet-modellene har en kapasitet som kan sammenliknes med en vanlig støvsuger på 2400 watt.

Det høres jo fantastisk ut, men som alle slike utsagn er en klype salt et godt tips.

TEST: Bosch FPS 5000: – Sjelden har det vært så morsomt å male

Tretrinns: Det er tre effekttrinn på Athlet. Førstetrinn bare suger. På andre trinn starter børsten og på tredje trinn går både sugeviften og børstemotoren på full effekt.
Tretrinns: Det er tre effekttrinn på Athlet. Førstetrinn bare suger. På andre trinn starter børsten og på tredje trinn går både sugeviften og børstemotoren på full effekt.

Atleten

Det som er sikker er at de nye atletene er noe mer enn det som har vært tilgjengelig på markedet før. Vi har testet slike før, og fastslo at Electrolux var best.

Bosch nådde ikke opp den gangen. Det har de nok tenkt nøye over, for Athlet har byttet divisjon. Dette er på alle måter en mye mer effektiv sak som konkurrerer vel så mye med vanlige støvsugere som med de tradisjonelle skaftmodellene.

For det første er ikke dette noen kombimodell. Du kan ikke trykke på en knapp og løse ut det som er en håndstøvsuger.

Dette er en rendyrket skaftmodell og det gjør selvfølgelig at konstruktørene slipper å gjøre kompromisser.

Kanskje det største kompromisset er at kombimodellene må begrense innsugningsdiameteren til munnstykket fordi de bærer på håndsstøvsugeren, og det er den som dimensjonerer diameteren. Det trenger ikke Athlet, og diameteren på innsuget er svært mye større.

Når det er grenser for hvor stort batteriet kan være er det en stor fordel å fjerne, nesten bokstavelig talt, en slik flaskehals.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Les også: Bensin til disse koster 40 kroner literen. Nå får de batteri

Den eneste støvsugeren

En støvsuger som Athlet kan i praksis brukes på to måter. Enten som en mye hendigere «assistent» til den konvensjonelle modellen, eller som den eneste man har.

Det som er helt klart er at Athlet ikke har den samme sugekraften som vanlige støvsugere.

For å kompensere for det, har den, som alle slike stavmodeller, en roterende børste i munnstykket. Den virvler opp støv og skitt og hjelper til med å få det inn i støvsugeren.

Til sammen gjør børsting og suging at Bosch kan hevde at den visse betingelser kan være like effektiv som en konvensjonell modell med 2400 watt. I praksis er ikke Athlet like atletisk synes vi. Men den er mye kraftigere enn vanlige batteridrevne stavmodeller.

For å øke bruksmulighetene er det mulig å kjøpe bæreinnretning og støvsugerslange til den for rundt 400 kroner.

Det gjør at du kan støvsuge møbler og andre ting det ellers ville være vanskelig å komme til med rotormunnstykket.

Med ekstrautstyr er det mulig å bare ha en Athlet om man har en liten leilighet, selv om mange nok vil savne det konvensjonelle modellen. Det som er helt sikkert er at den er helt genial som nummer to-støvsuger.

Les også: Dette armbåndet inneholder 25 ulike verktøy

Tar finstøvet: Det innerste filteret fanger opp det fine støvet i et lag med skumplast og et lag med tekstilfilter.
Tar finstøvet: Det innerste filteret fanger opp det fine støvet i et lag med skumplast og et lag med tekstilfilter.

Gode filtre

En moderne støvsuger har såkalt HEPA-filter. Det har ikke Athlet. Likevel oppfatter vi filtreringen som god. Luften kommer inn i en syklon som skiller ut de grove partiklene i en virvelbevegelse og faller til bunnen av støvkammeret.

En slik type utskilling betyr at filtrene får mindre å ta seg av. Resten av luften går gjennom et grovfilter av fin netting, og så til et indre finfilter. På yttersiden finner vi skumplast og inni et tekstilfilter.

Alle filtrene er vaskbare og det er et lys som sier fra når det trengs. Filtersystemet er i det hele vesentlig bedre enn vanlige batteridrevne stavstøvsugere.

Dette er altså en poseløs konstruksjon med et støvkammer på 9 dl. Mye mindre enn i en vanlig støvsuger, men til gjengjeld trenger du ingen pose. Det er lett å se støvet gjennom den klare plasten slik at man vet når det er på tide å tømme.

Filteroppsettet: Athlet fikk med seg imponerende mye støv. Først blir det grove slynget av i syklonen. Så fanger nettingen opp litt til før finstøvet stoppes i det siste filteret
Filteroppsettet: Athlet fikk med seg imponerende mye støv. Først blir det grove slynget av i syklonen. Så fanger nettingen opp litt til før finstøvet stoppes i det siste filteret

Ytelse

På parkett og andre glatte gulv gjør grovt sett alle støvsugere en god jobb. Til og med de vanlige batteridrevne stavstøvsugerne klarer den jobben. På tepper blir det verre, men her får Athlet hjelp av den kraftige børsten.

Det den ikke har av sugeevne kompenseres med at børsten formelig banker løs støvet som har satt seg i teppet. Vi kan ikke se stor forskjell på en vanlig støvsuger og Athlet når de rengjør tepper.

Det kan til og med være at børstebevegelsen gjør at den er bedre på slike oppgaver. Men en vanlig batteridreven stavstøvsuger kommer til kort.

Det er ikke antydning til slit selv på langhårede tepper, men det går ut over batterilevetiden. Når sug og børste kjører på full fres suger den strøm. For de som har mye tepper er nok modellen på 25,2 volt et bedre valg.

Den er oppgitt til en time på trinn en, mens 18-voltmodellen, som vi testet, er oppgitt til 40 minutter. Men det er lett arbeid på flatt gulv. På tepper holder ikke batteriet i nærheten så lenge.

Les også: Ny drill kan «tenke» for deg

Sensor: En sensor sjekker motstanden i luftstrømmen og får et lys til å tenne når det er på tide å tømme støvbeholderen.
Sensor: En sensor sjekker motstanden i luftstrømmen og får et lys til å tenne når det er på tide å tømme støvbeholderen.

Manøvrerbar

I motsetning til en vanlig støvsuger har Athlet et relativt stort munnstykke fordi det inneholder motor og børstemekanismen.

Samtidig vil tyngden av hele stasen på over 5 kilo påvirke hvor manøvrerbar den er i forhold til vanlige støvsugere med lette munnstykker og aluminiumsrør.

Pussig nok er Athlet grei å kjøre rundt på. Hjulene under, og dreiemekanismen sideveis, sørger for det. Det føles nesten som man kjører er liten bil, for den styres omtrent på samme måte.

Men så er det å komme til under da. Er det 16 cm åpning kommer den til under møblene. Det er ikke så lavt som en vanlig støvsuger klarer, så i noen tilfeller må møblene flyttes frem for at hybelkaninene skal få et nytt hjem.

En vanlig støvsuger henger jo noen meter etter, og avstand virker dempende på støy. Denne har du i hånden, og da er det ikke mulig å lure seg unna støykilden Heldigvis er det ikke mye bråk fra nyskapningen.

Ikke noe hjem

Mindre modeller av slike stavstøvsugere kommer gjerne med et ladestativ som kan skrus opp på veggen. Athlet kommer bare med en enkel lader.

Riktignok står den oppreist uten hjelp og trenger ikke et stativ, men vi ville foretrukket å kunne definere et mer permanent «hjemsted» til den.

Konklusjon

Det er et par litt negative måter å se Bosch Athlet på. Den ene er at den er en hendig, men dyr støvsuger, som ikke helt klarer å konkurrere med sine 230 volt-slektninger.

Den andre er at den er en dyr, og til mange formål, for kraftig batteristøvsuger.

Den mer positive vinkelen er at den er batterivariant som nesten er på nivå med en nettdrevet støvsuger. Men mye lettere å gripe til når noe skal rengjøres, og kraftig nok til å gjør jobben i de fleste mindre leiligheter.

Velg den varianten du vil. Vi har latt oss imponere.

TEST: Verdens letteste batteridrevne stikksag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.