T2

Test: GEMINI XERA HODELYKT

Imponerende multisportlykt

Xera er den beste allrounderen.

TESTET: Vi har testet Gemini Xera.
TESTET: Vi har testet Gemini Xera. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
31. jan. 2015 - 10:06

Gemini Xera

  • Lysfluks: 950 lumen
  • Lamper: En Cree XM-L U2 led.
  • Batteri: 2600 mAh oppladbart 2-cellers li-ion fra Samsung
  • Vekt: Ingen totalvekt oppgitt. Batteriet veier 122 gram, og lykthodet 52 gram. I tillegg kommer hodebånd og ledning. På vår kjøkkenvekt veier alt 251 gram
  • Temperatur: Ikke oppgitt
  • Pris: 1299 kroner

Den profileres mot syklister, men Xera fra canadiske Gemini Lights kan like gjerne stroppes fast til hodebåndet som til sykkelstyret.

Dette er vårt førstevalg for den som skal ha én lykt til flest mulig aktiviteter.

Mange deler

I pakken medfølger lykt, to reflektorer (16 grader og 14 grader), batteripakke, lader, hodebånd, feste for hjelm og feste for sykkelstyre. Det følger også med en forlengelseskabel til batteriet dersom du vil ha det i lomma eller feste det på sykkelrammen istedenfor å ha det på hodebåndet eller hjelmen.

Selve lykten festes til hodebånd eller styre med O-ringer i silikon, og batteriet festes til hodebånd eller sykkelramme med borrelås.

Det tar cirka tre timer å fullade batteriet i stikkontakten. Deretter er det klart for løpetur.

Les også: Dette armbåndet inneholder 25 ulike verktøy

Begrenset vinkel

I bruk sitter Xera godt på hodet. Batteriet føles overraskende behagelig mot bakhodet tatt i betraktning at det kun er surret fast med en borrelås.

Denne lykten gir også noe sirkelformet lys, men ikke så brått avgrenset som hos Lupines Neo. Her er overgangene til mørket jevnere og mer naturlig, så det virker ikke plagsomt.

Noe som derimot kan være plagsomt, er at vi iblant tar oss i å dytte lykthodet bakover for å få lyskjeglen vinklet litt høyere. Lykthodet festes med en O-ring som trekkes rundt et plastfeste på hodebåndet, men dette festet har så lite klaring mot der pannen din blir at man ikke får vridd lykten mer rett frem enn til cirka 70 grader. Skulle vi ha kjøpt lykten ville vi investert i et hodebånd med feste i alle fall en halv centimeter lenger ut fra hodet. De finnes – og det kan man unne seg hvis man går for testens rimeligste lykt.

Les også: Kevlar kan gi tynnere telefoner og hindre batteribrann

VINKEL: Det er litt trangt rundt festet for lykthodet til Xera. Vi ønsker oss et nytthodebånd.
VINKEL: Det er litt trangt rundt festet for lykthodet til Xera. Vi ønsker oss et nytthodebånd.

Valgfri lysstyrke

Vi har løpt med reflektoren som gir deg bred 16-graders spredning. Det medfølger også en 14- graders-reflektor som gir en smalere og mer konsentrert lyskjegle.

Men det er flere tilpasningsmuligheter på lykten. Som standard har den tre ulike lysstyrker (20, 60 og 100 prosent) i tillegg til en blinkefunksjon. Samtlige av disse tre lysstyrkenivåene kan du bestemme selv.

Trenger du ikke full styrke, kan du for eksempel justere ned så det sterkeste lyset er 80 prosent av maks. Justeringen gjøres ved å holde knappen på lykten nede i tre sekunder når du er på den innstillingen du vil endre. Da kommer du i programmeringsmodus, og kan trykke deg gjennom hele skalaen fra ti til 100 prosent. Når du kommer til ønsket styrke, holder du inne knappen tre sekunder på nytt.

På samme måte kan du justere intensiteten på blinkingen når lampen er i blinkemodus. Skulle du angre på endringene dine, holder du inne knappen i ti sekunder når lampen er av for å resette til fabrikkmodus.

Les også: Dette blir lanseringstidspunktet til Apple Watch

BATTERIET: Xeras 2-cellers batteripakke målt opp mot en fyrstikkeske.
BATTERIET: Xeras 2-cellers batteripakke målt opp mot en fyrstikkeske.

Lyser lenge

Gemini lover at Xera skal lyse to timer på maks styrke. Vår test i fire minusgrader viser at den holder det den lover. Lykten sluknet etter to timer og 15 minutter.

Når batteritiden ebber ut, skifter også knappen på lykten farge fra grønn via orange til rød når det er under 10 prosent strøm igjen.

Skulle du fortsatt ha lang vei hjem når dette skjer kan det lønne seg med ekstra batteri. Lykten er kompatibel med alle Gemini-batterier, så på skikkelig lange turer kan du jo ha et 4- eller 6-cellers batteri i sekken. Sistnevnte gir deg 6 timers lys på maks styrke.

Les også:

Denne kan gjøre deg til den mest populære på stranda i sommer

Tar 3D-skjermen til et nytt nivå

3 nyttige apper for deg som pusser opp  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.