MOBIL

Test: null

Google lanserer Android 4.3

Ny Jelly Bean-versjon, nytt Nexus-nettbrett og en billig dings som gjør TV-en din smartere.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. juli 2013 - 19:39

Google inviterte i forrige uke presse til å delta på en "frokost med Sundar Pichai". Pressekonferansen dreide seg om Android, og Nexus-nyheter.

Foruten et nytt Nexus 7-nettbrett og et billig TV-tilbehør som lar deg se innhold fra nettet, viste de også frem den nye Android-versjonen. Denne heter Android 4.3 Jelly Bean, og er dermed en mindre oppdatering av dagens nyeste versjon, 4.2 Jelly Bean.

Nye milepæler

Innledningsvis ville Google snakke om tall. Det er nå mer enn 70 millioner aktiverte Android-nettbrett. Det har blitt lastet ned 50 milliarder apper fra appbutikken Google Play, og det er nå mer enn en million apper tilgjengelig.

Det skal nevnes at det ved utgangen av 2012 hadde blitt aktivert 40 millioner Android-nettbrett, så det har blitt solgt en hel del nettbrett så langt i år.

Brukerprofiler

Nytt i Android 4.3 er muligheten til å sette opp brukerprofiler med begrensninger. Det vil si at du kan lage en egen brukerprofil til minstemann, slik at han ikke har tilgang til saker og ting du ikke ønsker at han skal bruke. 

Dette fungerer omtrent som Barnehjørnet på Windows Phone 8. Du kan også legge begrensninger på mulighet for å kjøpe innhold, slik at poden ikke kjøper brett og annet fra appen.

Bluetooth Smart

Det kommer nå støtte for Bluetooth Smart Ready. Det åpner for tilkobling av utstyr som pulsmålere som Polar H7 og annet som er merket Bluetooth Smart. Til nå har det i praksis bare vært iPhone 4S og nyere som har støtte dette. 

LES MER: Dette er Bluetooth Smart

App-tilgang til varsler

I Android 4.3 kan apper få tilgang til varslene dine. Det betyr at apper nå kan vise varslene for deg, men mer praktisk er det at varslene enkelt kan sendes videre til tilleggsutstyr. Det er også mulig å interagere med varslene, slik at for eksempel en Bluetooth-klokke kan merke et varsel som vist.

OpenGL 3.0

Med støtte for OpenGL 3.0 er Android det første mobiloperativsystemet med støtte for denne nye grafikkstandarden. OpenGL er kort sagt et sett med programmeringsgrensenitt for 2D- og 3D-grafikk. Støtte for OpenGL 3.0 gjør det mulig å lage spill og apper med mer avansert grafikk enn tidligere.

Ny DRM-støtte

Google har gjort det enklere å implementere kopibeskyttelse av videoinnhold. Dette gjør det enklere for apputviklere å bygge inn kopibeskyttelse i sine apper. 

Netflix er den første innholdsleverandøren som tar dette i bruk, noe som betyr at du nå kan strømme video i full HD - 1080p. Appen er allerede ute i Google Play, men det kreves naturlig nok at du har Android 4.3 på enheten din.

Nytt spillsenter

Google lanserer spillsenteret Google Play Games. Dette er noe lignende Apples Game Center, hvor du kan sammenligne din fremgang i forskjellige spill. Du kan se hva vennene dine spiller, slik at det er enklere å oppdage nye spill.

Det hele er knyttet sammen via Google+, så du kan se hva venner i dine sirkler driver med. 

Det nye spillsenteret skal være tilgjengelig for nedlasting fra Google Play i dag, og fungerer på enheter med eldre Android-versjoner.

Android 4.3 kommer som en oppdatering til Nexus 4, Nexus 7, Galaxy Nexus og Nexus 10 fra og med i dag. Har du en av disse er det altså bare å sjekke oppdateringsvalget i innstillingsmenyen for å se om du er en av de heldige første som får den nye versjonen.

LES OGSÅ:

Dette er nytt i Android 4.2

Dette er nytt i Android 4.1 Ny versjon av Google Nexus 7. Den lages fortsatt av Asus.

Nexus 7

Det nye Nexus 7-nettbrettet er som fjorårsmodellen produsert av Asus. Som navnet antyder er dette et sjutommers nettbrett.

Google slår like greit til med den høyeste pikseltettheten på et sjutommers nettbrett noensinne. Med oppløsningen 1920 x 1200 piksler betyr dette at du får 323 PPI. Til sammenligning hadde den forrige utgaven 1280 x 800 piksler, eller 216 PPI. Skjermen er fortsatt en IPS-skjerm.

Under dekselet sitter en firekjernet 1,5 GHz Krait-prosessor. Systembrikken er en Qualcomm Snapdragon S4 Pro. Arbeidsminnet er doblet til 2 GB. Nexus 7 kommer i versjoner med 16 eller 32 GB minne.

Kamera

Det nye brettet kommer nå med kamera på baksiden. Forgjengeren hadde ikke dette i det hele tatt. Oppløsningen er fem megapiksler. Som før er det et 1,2 megapikslers kamera i front.

Siden brettet kjører Android 4.3, har det også alle de nye funksjonene i den nye versjonen. Dette inkluderer Bluetooth Smart Ready.

Trådløs lading

Brettet støtter videre trådløs lading, slik som flere av Nokias Lumia-telefoner. Nytt er også støtte for HDMI, slik at du kan koble brettet rett til TV-en din.

Nye Nexus 7 er både lettere og tynnere enn forgjengeren, med en reduksjon på 1,8 millimeter i tykkelse og 50 gram i vekt.

Det nye brettet kommer denne gangen i en versjon med LTE og 3G. Denne versjonen er imidlertid kun tilgjengelig i USA.

Norge er foreløpig ikke på listen over land som får Nexus 7 med det første, men du trenger ikke reise lenger enn til Storbritannia for å få fatt i et i løpet av de neste ukene.Denne dingsen koster en neve dollars, og gjør enhver TV med HDMI-inngang smart.

Chromecast

Google har også introdusert et nytt TV-tilbehør kalt Chromecast. Dette er en liten "minnepinne" du setter inn i en HDMI-inngang i TV-en din. Deretter kan du koble PC-en, Mac-en, mobilen din eller nettbrettet ditt til TV-en.

Poenget er først og fremst å hente innhold fra internett, som så kan vises på TV-en. Innholdet sendes ikke fra mobilen, men hentes direkte fra nettet. 

PC-en eller mobilen blir dermed en slags fjernkontroll til Chromecast. Denne er nemlig koblet til internett via trådløst nettverk. Om du så vil se en YouTube-video på TV-en, finner du videoen via YouTube-appen din, og ber Chromecast om å spille den av. Appen kan brukes til å styre det du ser på TV-en.

I praksis fungerer det som YouTube-appen til spillkonsoll- og smart-TV. Om du ikke har en telefon eller et nettbrett, kan du enkelt sende video til Chormecast via YouTubes vanlige nettside.

Det er også mulig å sende video til TV-en på samme måte via Netflix. Dermed trenger du kun en mobil og en Chromecast for å se Netflix på TV-en din. Dersom du åpner Netflix-appen på en annen enhet, kan du ta over kontrollen over hva som spilles med denne. Praktisk dersom noen andre har startet videoen som spilles.

Det blir også mulig å spille musikk via Chromecast. Både Google Music og Pandora støttes.

En annen smart funksjon er at du kan åpne faner fra nettleseren Chrome på TV-en. Det betyr at du kan se innholdet du ser på PC-en din på TV-en. Om du så ser på video fra en annen nettside enn YouTube, kan du også spille disse i full skjerm på TV-en mens du driver med annet på PC-en.

Prisen blir latterlig lav. Google skal bare ha 32 dollar (209 kroner). Chromecast kommer i salg i USA i dag, og skal komme i salg i flere land etterhvert.

Kilde: Google

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.