T2

TEST: Giganter i Android-duell

Sony Tablet S til venstre, Samsung Galaxy Tab 10.1 til høyre.
Sony Tablet S til venstre, Samsung Galaxy Tab 10.1 til høyre. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
11. nov. 2011 - 14:16
Vis mer

Alle vil jo gjerne ha en del av nettbrettkaka som, i følge Gartner, ventes å vokse til over 60 millioner enheter i år, og passere 100 millioner enheter neste år.

Men veien til det målet er litt forskjellig.Design

For mens Samsungs nettbrett er så likt iPad at Apple har satt hele advokatkorpset sitt på å stoppe dem, er Sonys Tablet S noe helt for seg selv.

Det ser ut som en plastplate som er foldet over på toppen. Det gir nettbrettet en kileform som sammen med en ruglete overflate gjør det bedre å holde i enn noen andre nettbrett vi har lagt labbene på.

Spesielt når vi holder den på det tykkeste punktet og betrakter skjermen stående. Samsungs brett blir i likhet med iPad noe glatt.

TEST: Trådløs musikk til studenthybelen

Riper lett

Derimot synes vi Sony kunne konsentrert seg om en litt mer ripesikker overflate. En aldri så liten ripetest (unnskyld, Sony) avslørte at både skjermen og rammen lett får skraper. Det gjør ikke Galaxy-en.

Tablet S er mindre, men tykkere enn Galaxy Tab. Skjermen er på 9,4 tommer, mot Samsungs 10.1.

Oppløsningen er den samme og synlig høyere enn på iPad som bare har 1024 ganger 768 punkter.

Lysstyrken på Sonyen er vesentlig mindre enn på Galaxy. Ifølge vår vekt er Tablet S litt tyngre enn Samsungen, med 588 mot 563 gram. iPaden er tyngst med sine 613 gram.

Det er ikke noe å si på ytelsen noen av brettene. Begge har en tokjerneprosessor på 1 GHz som gjør at det går fort nok for de fleste.

Spesifikasjoner

Samsung Galaxy Tab 10.1

Sony Tablet S

OS

Android 3.1

Android 3.2

Skjerm

10,1 tommer

9,4 tommer

Dimensjoner i mm

256 x 173 x 8,6

241 x 174 x 10-20

Vekt

563 gram

588 gram

Prosessor

1 GHz Cortex A9, to kjerner

1 GHz Nvidia Tegra 2, to kjerner

Kamera bak

3,2 MP med fotolys

5 MP

Kamera foran

2 MP

3 MP (VGA)

Batteri

6800 mAh

5000 mAh

USB

Proprietær

microUSB

SD-kortleser

Nei

JaArtikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kjører Honeycomb

Begge nettbrettene kjører Android Honeycomb, som er laget for nettbrett. Galaxy Tab har versjon 3.1 og Tablet S versjon 3.2.

Sistnevnte har noen færre bugs og støtte for minnekort. I tillegg kan apper som ikke er optimalisert for skjermoppløsningen zoomes opp til å fylle hele skjermen.

Sony har også lovet at de kommer med versjon 4. Det vil Samsung sannsynligvis også gjøre.

Nå kommer proffbrettene

TEST: Bowers & Wilkins C5

Fem mega

Nettbrett har så langt ikke vært velsignet med særlig oppløsning på kameraene. iPad 2 har usle 0,91 megapiksel kamera på baksiden.

Galaxy Tab 10,1 har 3,2 MP, mens Tablet S topper med 5 MP. Nå blir vel ikke nettbrett noen preferert plattform for fotografer, men den høyere oppløsningen er godt synlig på de bildene vi har tatt.

Dessuten virker Sony-kameraet mer lyssterkt. Samsung har derimot kameralys og det kommer godt med når det er mørkt.

Frontkameraet på Tablet S, som kanskje er det mest nyttige til videokonferanse, er på usle 0,3 MP, mens Samsungs er på 2 MP.Sony Tablet S har både standard microUSB og SD-kortleser. Legg også merke til formen, som minner litt om en sammenbrettet avis.
Sony Tablet S har både standard microUSB og SD-kortleser. Legg også merke til formen, som minner litt om en sammenbrettet avis.

Tilkobling

Her tar Sony ledelsen. I stedet for å lage en proprietær port slik som Apple og Samsung har gjort bruker Tablet S en MicroUSB som er en solid standard.

Derimot er det ikke mulig å lade via denne porten. Til det er det en egen ladekontakt. Vi liker også at det er en full SD-kortport.

Det gjør at man kan betrakte bilder man tar med et digitalkamera, eller overføre masse filer.

På-knappen og volumknappene sitter grepvennlig til under bretten på siden. Samsung har en mer konvensjonell plassering på øverste langside.Lyd

Lyden er viktig i et nettbrett selv om mange foretrekker hodetelefoner. Både japaneren og koreaneren har to høyttalere for stereo, men det er stor forskjell i gjengivelsen.

Tablet S burde nok ha hatt et par uker til hos lydekspertene, for dette var ikke mye å rope hurra for. Samsungen låter veldig mye bedre.Fjernkontroll

Samsung og Sony er begge tv-produsenter og begge lager nettbrett. Da skulle det bare mangle at de siste også kan brukes som fjernkontroll. Egne apper gjør det, men Sony har gått lenger.

Her kan appen kontrollere det meste via en IR-lampe, fra satellittdekodere til lydanlegg, eller lyset om man vil.

Vi fant både Canal Digital og Viasat blant valgene. Det er riktig genialt.

Galaxy S II og Tab får 4G

TEST: Mac mini (2011)

Hva skal man velge?

Ved første øyekast ser Galaxy Tab 10.1 ut som et bedre kjøp. Større mer lyssterk og ripesikker skjerm, bedre lyd, litt lengre batterilevetid og lettere er tunge argumenter som trekker mot Samsung.

Bedre å gripe og genial fjernkontroll veier opp i skåla til Sony, men vi ville valgt Samsung.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.