T2

TEST: Trådløs musikk til studenthybelen

To løsninger for deg med liten plass og smarttelefon.

Stein Jarle Olsen
14. okt. 2011 - 13:49
Vis mer

Fra å være forbeholdt de rikeste, er trådløs musikk nå blitt tilgjengelig for de aller fleste.

Apples Airplay, utvikling av bluetooth-teknologien og et par proprietære løsninger har gjort konseptet overkommelig priset, med god lydkvalitet og enkelt oppsett.

Sonos har vært på markedet i mange år med sine mesh-løsninger, mens Bose bare for et par uker siden lanserte sin trådløse enhet Soundlink.

Dette er selvfølgelig to helt ulike produkter, men de havner omtrent i samme prisklasse og har, i alle fall delvis, samme formål – god, trådløs lyd i en minimal enhet.

Bose Soundlink Wireless Mobile Speaker

TU20111012Bose Soundlink31510_56_11 1110121004.jpg

Bose er vel den eneste av disse to som kanskje fortjener betegnelsen trådløs, da den har et ganske massivt innebygget batteri, og dermed kan brukes fullstendig uten noen form for kabler.

Den har et lekkert retrodesign, litt som en gammel kassettspiller, og føles ekstremt solid både med tanke på vekt og materialer.

Med sine 1,3 kilo er den akkurat så tung at den gir en viss luksusfølelse, og akkurat så lett at den kan tas med i veska uten problemer.

Oppsettet er svært enkelt. Brett ut den iPad-aktige “standen”, skru den på og par den med bluetooth-enheten din. Soundlink lager en liten lyd for å signalisere at den er klar, og så er det bare å spille i vei.

Bose lanserer lydplanke

Spiller greit

Lydkvaliteten fra den lille boksen er ikke uventet noe på den metalliske siden. Bose har likevel klart å presse inn ganske bra med bass, og balansen er forholdsvis god, i det minste så lenge volumet ikke blir for høyt. Da klarer ikke bassen henge helt med, og Soundlink mister kontrollen.

Stereoperspektivet er stort sett fraværende om du ikke er innenfor 30-40 centimeter, og Soundlink mangler en hel del oppløsning. Det gjelder både med trådløs og kablet tilkobling, men kanskje marginalt bedre med kabel.

Den spiller absolutt høyt nok til å fylle en liten leilighet eller stue, og kan nok fint brukes som festhøyttaler i mangel av noe større.

Kostbar moro

Faktisk spiller den både høyere og med langt mer bass enn den ser ut til, og kombinert med det faktum at den lett kan bringes med ut i en park eller på stranda, er ikke pakken så verst. Bose kan ikke gjøre om på fysikkens lover, men de leverer likevel et godt trådløsprodukt.

Batteritiden opplevde vi til mellom fem og seks timer med varierende volumnivå, noe som absolutt er godkjent, og bluetooth-rekkevidden fra en iPhone 4 rundt 15 meter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det spørs likevel om Bose ikke har priset seg litt ut når de satser på ungdommen. Fra 2600 kroner er sannsynligvis mer enn et slunkent studentbudsjett har å by på.

Bose Soundlink_tabell 1110120958.jpg

TEST: Samsung QX412

TEST: Bowers & Wilkins C5

TEST: Electrocompaniet PD-1



Sonos Play:3

TU20111012Sonos Play331610_58_55 1110121007.jpg

Play:3 er Sonos’ minste trådløse høyttaler, men har likevel omtrent tre ganger det fysiske volumet til Bose Soundlink.

Ut av boksen er faktisk ikke Sonosen spesielt trådløs av seg. I tillegg til strøm krever den nemlig ethernet-tilkobling til ruteren din om du ikke også kjøper en såkalt Sonos Bridge (400 kr).

Oppsettet er også noe mer omstendelig enn hos Bose, noe som selvfølgelig skyldes at Play:3 kan benyttes som en del av et langt større trådløsoppsett om du har flere Sonos-enheter.

Knotete programvare

Etter å ha installert programvaren på datamaskinen og på smarttelefonen er det imidlertid bare å sette i gang. Sonos-en bruker musikk lagret på PC eller nettverksharddisk, så smarttelefonen brukes kun til å styre avspillingen. Det betyr også at du har tilgang til alskens internettradioer, Spotify og en rekke andre tjenester fra Sonos-controlleren, om du skulle ønske det.

Vi er likevel ikke overbegeistret over programvaren. Du kan ikke spille direkte fra iTunes på iPhone, f.eks, men må bruke Sonos-appen, som på langt nær er like intuitiv i bruk. Særlig om du har et stort musikkbibliotek må du her i større grad enn noen gang stole på forhåndsdefinerte spillelister.

Designet er det lite å si om – Play:3 er en rektangulær boks som smalner bakover, med noen få knapper oppå. Ikke veldig spennende.

TU20111010Bose_Sonos_430914_43_42 1110101352.jpg

Knall-lyd

Lydkvaliteten her er mange hakk bedre enn Bose-høyttaleren, men det skulle også bare mangle.

Play:3 leverer faktisk overraskende luftig og fyldig lyd, og langt mindre metallisk enn konkurrenten. Oppløsningen er også mye bedre, og det hele fremstår overraskende troverdig fra en såpass liten boks.

Den beholder også kontrollen på høyt volum (og den spiller høyt!), men diskanten og mellomtonen kan i noen tilfeller fremstå som noe skarp og “harsh”. Bassen vibrerer også noe på høyt volum, slik at den gjerne blir litt brummende.

Stereoperspektivet er fraværende også her, men Sonos-en har stort potensial som festhøyttaler.

I stereo

Vi må anføre at vi kun har testet med én Play:3, og at det er mulig å kjøpe to og sette dem opp i stereo. Samtidig er det nok en rekke andre stereoløsninger til 5000 kroner som låter bedre enn disse, men én Play:3 spiller både høyt og bra nok til å tilfredsstille de daglige behovene til de aller fleste som ikke har flere hundre kvadratmeter å fylle.

Vi skulle gjerne hatt støtte for å spille direkte fra trådløse enheter (f.eks via Airplay eller bluetooth), men ellers er Sonos Play:3 en svært brukervennlig pakke med meget god lyd i en liten boks.

Og den kan bygges ut om du trenger flere på sikt.

Tabell_Sonosplay3 1110120958.jpg

TEST: Mac mini (2011)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.