T2

Test: SONY KDL-55W905

Fargerik skarpskytter fra Sony

TEST: Sony KDL-55W905.

Sony KDL55-W905.
Sony KDL55-W905. Bilde: Sony

Sony KDL-55W905

Teknologi: LED-LCD

Type LED: Kant

Lokal dimming: Delvis

Oppløsning: 1920x1080

Pris: 19.995,-

Watt mener: Strålende bildeprosessering gir gode bilde-opplevelser

Slik forstår du testbildet

  • Skjermene er fotografert både rett forfra og fra 40 graders vinkel. Eventuelle problemer synes ganske godt på bildene, med for sikkerhets skyld har vi lagt til et histogram for hvert bilde.
  • Det viser fordreiningen av nivåene fra sort til hvit, og alle de viktige mellomnivåene. Sort er til venstre og hvit er til høyre. Meningen er å sammenligne histogrammet med tilsvarende sett rett forfra. Er de like er det perfekt.
  • Jo større forskjeller desto større feil på gjengivelsen fra siden. Et tips er å se på håret til jenta. Der finner man en mengde detaljer, som i noen tilfeller forsvinner helt og i andre tilfeller synes for godt.

Denne testen er en del av vår samletest av Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet .

I år har Sonys designavdeling tatt et komplett nytt design ut av ermet. Ut går «Monolithic design» som vi har elsket fra dag en, og inn kommer «Sense of Quartz».

Dette designet er ganske annerledes og kjennes enkelt igjen med fasetten på rammen rundt skjermen. Fasettene går igjen på andre produkter og binder dem desginmessig sammen.

Triluminos

Designelementene så vi også på W8 som vi hadde med i sommerens store TV-test. Hva så med forskjellene mellom W8 og W9? Det kanskje mest åpenbare er Triluminos color.

Sony lover større fargeomfang, og her ligger ikke hemmeligheten i LED-diodene. Det er nemlig ikke panelene som begrenser fargene. Det er som regel fargespekteret fra lyset som belyser panelet som setter begrensningene.

For TV-sendinger, DVD og Blu-ray er ikke et utvidet fargerom noe man har noe stor bruk for. Dette kommer at man har et standardisert fargerom (bt.709) å forholde seg til når man jobber med innhold.

Innholdet blir produsert med denne standarden og da skal det gjengis med denne standarden. Er så Triluminos-color bare tull? Selvsagt ikke.

STOR TEST: Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

Nye designgrep i år fra Sony. Sony

Mastered

Fotografier er et eksempel på kilder hvor bt.709 ikke har stort nok fargerom. Sony har også satt i gang en prosess hvor de gir ut Blu-ray filmer merket med ”Mastered in 4K”.

På disse filmene har de lagt inn en utvidet fargepalett som er kodet/flagget med x.v.color, og fargerommet er derfor tett på det man opplever på digital 4K- kinoer hvor det er DCI-fargerom.

Skjermer med Triluminos-teknologien har en egen innstilling i menyen hvor man kan dra nytte av det utvidede fargerommet, og gjengi filmen mer likt det man ser på kino.

Vi fikk dette demonstrert da vi besøkte Sonys Pictures i Los Angeles, men det er ikke noe vi har testet her hjemme ennå.

To fjernkontroller

W9 kommer som W8 med to fjernkontroller, en tradisjonell og en mindre mer stilfull enhet med blåtanntilkobling til TV-en.

Denne har også NFC (Near Field Communication) slik at man kan holde en kompatibel smarttelefon eller nettbrett mot fjernkontrollen og få den koblet til TV-en.

Foreløpig fungerer dette bare på Sony sine egne produkter, men når NFC blir mer utbredt bør Sony gjøre dette tilgjengelig for andre produsenters produkter også.

Sony trenger ingen store endringer på de primære innstillingene. Vi setter kontrasten til 95 og lysstyrken til 52.

I tillegg aktiverer vi dynamisk kontrast på det laveste nivået for å gjøre bildet litt mer dynamisk, og det opplevde sortnivået litt bedre.

Les også: Endelig kommer OLED-TV-ene i butikken

Sony KDL-55W905 har et behagelig bilde, men fra siden taper den en del kontrast og skyggene får litt blåstikk. Watt

Flott dybde i bildet

På W9-serien bruker ikke Sony IPS-panel slik vi så på W8. Det gir bedre sortnivå om man ser på skjermen rett forfra. Fra siden blekner Sony en del, selv om den ikke er like ille som Samsung.

Vi bedømmer uansett bildet fra den optimale sitteplassen, og der er Sony med på leken. Bildene har en fin kontrast, og man får en dybdefølelse som minner litt om plasma.

Dette kommer av at Sony har god kontroll på lys gjennom panelet, og makter å bremse opp lys som ikke skal igjennom. Dette kommer av et godt panel sammen med smarte gjennomtenkte filtre og et glass foran selve panelet.

Disse kalles ofte kontrastglass i reklamene, og er noe av det som skiller rimelige modeller fra de mer påkostede.

Den gode bildeprosesseringen gir et meget naturlig og velfungerende bilde som får frem dets sterke sider, samtidig som Sony greier å skjule svakhetene godt.

Konklusjon

Sony er flinke med sin kant-LED implementering, og greier å få dette til fungere uten at man ser for mange av bakdelene.

Derfor er ofte Sony sine modeller de som har den beste bildedybden og det beste sortnivået.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Get Box II: En totrinns underholdnings-rakett

TEST: Samsung PS64F8505: Samsungs beste TV noensinne?

TV-produsentene lokker med flere piksler

PS: Vi har en bug som noen ganger opptrer i karakterboksen under, som gjør at alle delkarakterene blir satt til 5.

Riktige karakterer skal være følgende: Bildekvalitet: 9, Utstyrsnivå: 7, Smart-TV: 7, Brukervennlighet: 7, Lyd: 7, Betraktningsvinkel: 5, Refleksjon: 7

Les mer om: