T2

Test: ACER ASPIRE V7

En solid PC til hele familien

TEST: Acer Aspire V7.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
14. nov. 2013 - 17:32
Vis mer

Acer sliter på verdensbasis, med et fall i leveransene på over 20 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år, ifølge Gartner, og vi har ikke hatt en bærbar Acer-PC på testbenken på over et år.

Nå har vi fått inn selskapets nye toppmodell i folke-PC-klassen, Aspire V7.

Oppdatert

Årets modell har selvfølgelig fått Intels Haswell-prosessorer ombord, sammen med Nvidias nyeste grafikkgenerasjon i form av Geforce GT750M.

Testutgaven vår har også en full HD-oppløst touchskjerm på 15,6 tommer og en relativt tynn og lett utforming med sine 2,2 kilo - ikke ueffent til en PC med såpass kraftig maskinvare, selv om Acer offisielt kaller V7 for en ultrabook.

V7 er designmessig for øvrig en litt opp-pimpet versjon av V5, som har større fokus på valuta for pengene og ikke like mye på design og mobilitet. På V5 kan du tilsynelatende få samme maskinvarekraft for et par tusenlapper mindre.

Designet er pent og materialbruken omtrent som vi kjenner fra Acer, med en blanding av matte og blanke plastflater og børstet aluminium på lokk og innside.

Avstivingen av spesielt skjermlokket gir oss dog ikke noe spesielt godt inntrykk - her svaier og bøyer det seg uten noe spesielt stort press, og det forlenges også ned i selve hengselen, som virker litt slarkete og lite stiv.

Hengselen er dog veldig fleksibel, noe som gir mulighet for en bruksvinkel helt ned i rundt 135 grader.

TEST: Asus UX31LA: Lekker og tynn ultrabook i aluminium

Aspire S7 veier noe over 2 kilo. Det gir en relativt lett maskin til størrelsen på skjermen.
Aspire S7 veier noe over 2 kilo. Det gir en relativt lett maskin til størrelsen på skjermen.

IPS-skjerm

Skjermen er av IPS-typen (men maskinen fås også med et kjipere TN-panel med 1366x768), og har gode innsynsvinkler, men ellers relativt gjennomsnittlig fargedybde og maksimal lysstyrke.

Touchpanelet har ikke overraskende et blankt belegg, men Acer har gjort en OK jobb med å holde refleksjoner på et brukbart nivå.

Likevel vil du nok slite med å bruke denne utendørs på en solrik dag - kombinasjonen av manglende lysstyrke og et noe reflektivt belegg gjør det vanskelig.

God ytelse

Ytelsen ligger der vi forventer for en maskin med denne maskinvarekombinasjonen. Prosessortesten Geekbench plasserer V7 på nivå med de andre maskinene med Intels U-prosessorer vi har testet i det siste, for eksempel Asus UX31LA, Sony Vaio Duo 13 og Samsung Ativ Book 9 Plus.

Grafikkmessig er det mer sprut i V7, dog. Geforce GT750M-brikken ombord har langt mer juice å by på enn de integrerte grafikkløsningene som vanligvis sitter i ultrabook-maskiner med disse prosessorene.

Om vi sammenlikner direkte i testprogrammet 3DMark, ser vi at 750M bare yter litt over Intels HD4400-brikke i den enkleste testen, kalt Ice storm.

I noe mer krevende Cloud gate er forskjellen cirka 50 prosent, mens 750M er nesten tre ganger bedre i den aller mest krevende testen, kalt Fire strike.

TEST: Macbook Pro Retina 13": Den holdt 11 timer og 41 minutter

Tastaturet er veldig flatt, men også stillegående. Pekeplata er god til å sitte på en Windows-maskin.
Tastaturet er veldig flatt, men også stillegående. Pekeplata er god til å sitte på en Windows-maskin.

Til spill

I spill gir det også ganske tydelige utslag. Der de nye non-Iris-Intel HD-brikkene ligger rundt 60 bilder i sekundet på 1920x1080 og Low i den etter hvert litt aldrende strategimastodonten Civilization 5, plasserer Geforce-brikken seg mellom 140 og 150 bilder i sekundet.

På Low gjør det fint liten forskjell, men på Medium fremstår de integrerte brikkene med langt større utfordringer: Gjerne rundt 35-36 bilder i sekundet, mot 85-90 på 750M.

Den viser likevel at den ikke er noen superbrikke, den heller. På maksimale innstillinger i Civilization havner vi såvidt under 30 bilder i sekundet, og det samme skjer i skytespillet Borderlands II, som er en god del mer krevende.

Her får vi rundt 22 bilder i sekundet med alt grafikksnadderet aktivert, mens en medium-innstilling (Medium på alle justerbare innstillinger, off på resten) gir 33-34 bilder i sekundet og alt på Low gir 41-42.

Det siste er til sammenlikning nærmere tre ganger bilderatene Intel HD 4400-brikkene leverer, og alt over 30 bilder i sekundet er ansett for å være fullstendig spillbart.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 7PCMark 8 HomeGeekbench 23DMark Ice stormATTO Read/Write
Acer Aspire V7 (Core i7, 8 GB, GT750M)43132516658041744111/92 MB/sek
Asus UX31LA (Core i7, 8 GB, HD4400)51532910623937669901/557 MB/sek
Macbook Air 11 " (2013) (Core i5, 4 GB, HD5000)4035-640231600552/325 MB/sek
Sony Vaio Pro 13 (Core i7, 4 GB, HD 4400)45492643644822288723/133 MB/sek
Macbook Pro Retina 13 " (2013) (Core i5, 4 GB, Iris HD5100)53752933718040846826/659 MB/sek
Samsung Ativ Book 9 Plus (Core i5, 4 GB, HD4400)46422696558329647554/135 MB/sek
(PCMark- og Geekbench-programmene måler generell systemytelse, 3DMark grafikkytelse og ATTO harddiskytelse.)

Flate taster

Tastaturet har ekstremt flate taster, og det tar litt tid å bli vant til. Du får ingen tydelig respons på hvert trykk, men vi skriver likevel godt og relativt feilfritt. Vi ville likevel klart foretrukket litt dypere taster og et dypere "klikk" for hvert tastetrykk.

Baklys på tastene er på plass, men kan kun justeres til av og på. Acer har naturligvis også funnet plass til et numerisk tastatur, men vi hadde likt å se noen dedikerte medietaster. Det er også litt uvanlig at på-knappen sitter helt på siden av maskinen - det er ikke usannsynlig at maskinen kan finne på å skru seg på om du har den i veska på bussen eller liknende, og vi har flere ganger opplevd at vi u

Pekeplata er også god til å sitte på en Windows-maskin. Den feiltolker få av våre kommandoer, men fremstår likevel ikke på langt nær som like "smooth" som Macbook-varianten.

TEST: iMac 2013: Den er fortsatt sjef blant alt-i-ett-maskinene

Strømknappen er plassert på siden, noe som kan gjøre at du skrur på maskinen i vanvare iblant.
Strømknappen er plassert på siden, noe som kan gjøre at du skrur på maskinen i vanvare iblant.

Uimponerende batterilevetid

Haswell-brikkene har normalt gitt store forbedringer på batterilevetiden, men det kan vi ikke påstå at vi ser veldig tydelig på denne Acer-maskinen.

Produktivitetsmodus i batteritestprogrammet Powermark gir fire timer og 45 minutter, som med ultrabook-prosessor er et litt overraskende kjipt resultat.

Det gjelder særlig om vi ser på det vanvittige resultatet til Samsungs ATIV Book 8, som er sammenliknbar både i størrelse, vekt og maskinvare.

Den holdt i nesten 10 timer i samme test, og det var med forrigegenerasjons prosessor, men riktignok uten touchskjerm. Touchskjermen til Acer er tydeligvis relativt sulten.

Støymessig er det på sin side ganske godt. Ved enkle oppgaver er Aspire V7 musestille, og den forblir også ganske stillegående selv ved spilling eller andre tyngre oppgaver.

Du kan selvfølgelig høre vifta, men den har en lavfrekvent støysignatur som ikke er spesielt påtrengende. Bra, Acer, og den blir heller ikke veldig varm.

Porter på baksiden

Tilkoblingsmessig har Acer vært middels sjenerøse. Vi finner totalt tre USB-porter, minnekortleser, HDMI- og ethernet-porter i full størrelse.

De fleste  portene sitter imidlertid plassert på baksiden, noe som både har positive og negative sider. Det er fint å få kablene ut av veien fra sidene, men samtidig litt slitsomt å måtte bevege seg rundt på baksiden for hver gang du skal koble til noe.

Riktignok har Acer plassert én USB-port på hver av kortsidene, så portplasseringen fremstår mer som praktisk enn irriterende. Den har også en egen "Acer-port", som her gir tilgang til en VGA-port via en adapter. På andre Acer-PC-er har vi sett løsningen brukt til andre ting, så det er nok mulig å utvide portarsenalet noe gjennom denne porten.

Det kan også være greit å være oppmerksom på at Aspire V7 ikke har optisk drev dersom du fortsatt er blant dem som vil ha slikt.

Les også: Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet

Acers portutvalg er relativt godt.
Acers portutvalg er relativt godt.

Konklusjon

Acer Aspire V7 er et litt vanskelig produkt å konkludere rundt. Det er en godt utstyrt maskin med få åpenbare feil, kanskje med unntak av litt svak batterilevetid.

Samtidig synes vi sammenlikningen med Samsungs nevnte Ativ Book 8 er uunngåelig.

Den drar riktignok på en etter hvert litt aldrende (men firekjernet) Ivy Bridge-prosessor, men har langt bedre batterilevetid, matt skjerm og omtrent like hvass grafikkløsning.

Den er et bedre valg, etter vår mening - særlig når Samsung får ut fingeren og får Haswell på plass.

Acer leverer også V5-serien, som kan by på den samme ytelsen som V7 til en jevnt over noe lavere pris, men med litt annen finish på kabinettet og noen få andre små kompromisser - som ingen Wireless Display (WiDi) eller SSD-mulighet.

Vil du ha optisk drev er Toshibas P50 også et godt valg, med et litt mer maskulint utseende og en heftig, firekjernet Haswell-prosessor.

Den fås i flere utgaver, men vi ser for eksempel at en utgave med full HD-skjerm med touch og Geforce GT740M-grafikk koster cirka 7500 kroner. Det er en god deal.

Les også:

TEST: Get Box II: En totrinns underholdnings-rakett

TEST: Bose Quietcomfort 20: Fjerner støyen - i øret

TEST: Polar RCX5: Avansert og slank pulsklokke

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.