T2

Test: SAMSUNG SERIES 7 CHRONOS / ATIV BOOK 8

En PC med noe for absolutt alle

TEST: Samsung Series 7 Chronos er kanskje den aller beste Windows-maskinen av Ivy Bridge-generasjonen.

Samsung Series 7 Chronos byr på fantastisk batterilevetid og god ytelse i et relativt tynt og lett chassis.
Samsung Series 7 Chronos byr på fantastisk batterilevetid og god ytelse i et relativt tynt og lett chassis. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. juni 2013 - 19:20

Samsung Series 7 Chronos

Testet utgave: Samsung 770Z5E-S02SE

Skjerm: 15,6 tommer, 1920x1080, matt

Touch: Nei

Prosessor: Intel Core i7-3635QM

Minne: 8 GB

Grafikk: AMD Radeon HD8870M (2 GB) + Intel HD 4000

Lagring: 256 GB SSD

OS: Windows 8

Vekt: 2,3 kg

Pris: Cirka 11500 kroner

Resultater

PCMark 7

 • Score: 5959

PCMark 8

 • Home: 2101
 • Storage: 4932
 • Bandwidth: 232,2 Mbps

Geekbench

 • Score: 10266

3DMark Vantage

 • Score: 8340

ATTO Disk benchmark

 • Read: 539 MB/s
 • Write: 445 MB/s

Windows Experience Index

 • Prosessor: 7,8
 • Minne: 7,8
 • Grafikk: 6,9
 • Spillgrafikk: 6,9
 • HDD: 8,1

Batteri:

 • Powermark productivity 50 % lys: 9:56

Da Samsung like over nyåret annonserte sin nye 7-serie, omtalte vi det som en "versting-PC" som tar opp kampen med Asus' U500VZ og til dels også Apples retina-utgave av Macbook Pro.

Series 7 Chronos, som snart blir omdøpt til ATIV Book 8 også i Norge, er nemlig en maskin med plenty av alt: En matt 15,6 tommer stor skjerm med full HD-oppløsning, firekjernet Intel Core i7-prosessor, stor SSD, spillvennlig grafikk og lekker design i en pakke som ikke veier mer enn cirka 2,3 kilo.

Går vi litt mer detaljert til verks, finner vi at den har en Core i7-3635QM-prosessor, altså er det fortsatt Ivy Bridge og ikke Haswell som gjelder her.

Vår Samsung-kontakt sier at han "antar" at det vil komme en Haswell-oppgradering snart, men at han foreløpig ikke har fått det bekreftet.

Videre finner vi 8 GB RAM, en 256 GB stor SSD-disk og en Radeon HD8870M-grafikkbrikke.

I aluminium

Chronos ser ut som en litt forvokst utgave av Series 7 Ultra, som vi testet for ikke lenge siden. Den er stilren og elegant i børstet aluminium, men den 15,6 tommer store skjermen gjør at den ikke akkurat er blant de hendigste av bærbare.

Vekten på 2,3 kilo er relativt lett når man ser på hva den kan by på av maskinkraft, men samtidig akkurat hakket tyngre enn både nevnte U500VZ og retina-Macbook, som veier henholdsvis 2,16 og 2,02 kilo.

Begge disse gir også et noe høyere inntrykk av byggekvalitet, men koster samtidig et par tusenlapper mer.

Les også: Nye Macbook Air får 12 timers batterilevetid

Skjermen er relativt fleksibel, men du vil nok få problemer i et lavprisflysete. Stein Jarle Olsen

God skjerm

Full HD-skjermer har nærmest blitt den nye standarden på alle PC-er fra mellomsegmentet og oppover, mens toppmodellene nå gjerne har 2560x1440, 2880x1800 eller til og med 3200x1800, som HP har utstyrt sin nye Envy 14 med.

Uansett synes vi 1920x1080 på en 15-tommer er et godt kompromiss mellom bildeskarphet og størrelse på tekst og ikoner.

De individuelle pikslene er akkurat såvidt synlige om du plasserer øynene helt inntil skjermen, men du har både god plass og skarp tekst. Forskjellen til "retina"-nivå er dog merkbar.

Skjermen har god lysstyrke, typisk Samsung-metning i fargene og gode innsynsvinkler både horisontalt og vertikalt. At den er matt gjør også at den ikke har noen problemer med refleksjoner. Denne maskinen kan du i praksis bruke ute i sollys om du vil.

Samsung har imidlertid utelatt berøringsfunksjonalitet fra Series 7 Chronos. Undertegnede finner ikke touch på en "vanlig" bærbar interessant for fem flate øre, men om du ønsker det må du altså velge en annen maskin.

Les også: Dette skiller de nye superkonsollene

Overaktiv sensor

Samsungs programvare er fortsatt et irritasjonsmoment.

Sensoren som justerer baklyset på skjermen etter omgivelseslyset er nemlig altfor følsom, og den har fortsatt den samme feilen som Series 7 Ultra (og flere tidligere Samsung-maskiner), nemlig at den iblant justerer lyset helt ned til minimum, men fortsatt oppgir at det er på maks.

Det fratar deg i praksis all kontroll over baklyset, så vi vil anbefale at du skrur av den automatiske justeringen og heller justerer selv etter behov.

Chronos kan by på utstrakt bruk av aluminium. Stein Jarle Olsen

Wifi-problem

Series 7 Chronos har også en åpenbar feil med den trådløse tilkoblingen. Flere ganger har vi opplevd at den kobler fra vårt trådløse nett hjemme eller oppgir "Begrenset" tilgang.

Nettsider laster ofte bare delvis, og flere tilfeller av spilling over nett (på flere ulike trådløse nett) har resultert i tidvis massive "lag spikes". I enkelte spill gjør det opplevelsen helt håpløs, og vi endte opp med å måtte bruke kabel. En driveroppdatering gjorde heller ingenting for å bøte på problemet.

Hadde vi ikke opplevd det samme på flere Samsung-maskiner hadde vi kanskje avskrevet det som en feil med denne maskinen, men dette er åpenbart et problem som ikke kun gjelder Chronos.

TEST: Asus Taichi: Denne PC-en har noe ingen andre har

Kraftpakke

Ytelsen er dog knallgod, med Geekbench-resultater helt på nivå med retina-Macbook og omtrent det dobbelte av "lillebror" Series 7 Ultra. Også 3DMark-resultatet bærer prov om at dette er en maskin som har visse ambisjoner også på spillfronten.

Civilization 5 byr naturlig nok på få problemer for Chronos, med drøyt 50 bilder i sekundet på 1920x1080 og med alt av grafiske detaljer aktivert. Det gir god flyt. 

Borderlands II er langt mer krevende for grafikkbrikken, og samme innstillinger der gir rundt 25-26 bilder i sekundet. Det er akkurat hakket for lavt til å være spillbart på en behagelig måte, og om vi går ned til Low får vi rundt 40 bilder i sekundet. Det er mer akseptabelt.

Totalt sett en brukbart habil spillmaskin, men du kan ikke spille på full grafikk-guffe om spillene er av nyere dato.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 73DMark VantageGeekbench
Samsung Series 7 Chronos5959834010266
Samsung Series 7 Ultra408230495547
Asus U500VZ476899829143
Asus G75VW3035124067769
Macbook Pro Retina 15" 872310980

God pekeplate

Tastaturet er av samme type som vi har sett på en rekke Samsung-maskiner, med relativt flate taster. Tastene er også her en smule grunnere enn hva vi hadde foretrukket, med det resultat at det enkelte ganger går glipp av en bokstav her og der.

Likevel er dette et godt tastatur, og du bør fint kunne skrive lange tekster med Chronos-tastene. Vi liker også pekeplata svært godt, særlig etter at Samsungs tåpelige "dra-og-slipp"-kommando er deaktivert.

Utenom den (som gjør at det virker som om pekeplata henger seg opp både titt og ofte) er dette en stor og responsiv plate med fin friksjon og behagelig klikkrespons.

Støynivået er også meget behagelig. Ved lett bruk lager Samsungen veldig sjelden noe støy i det hele tatt, og om vifta skulle ta seg opp har du alltid valget om å aktivere stillemodusen, som struper prosessorhastigheten til et nivå hvor maskinen kan forbli musestille.

Selv ikke ved hard bruk er støynivået spesielt enerverende, noe som sannsynligvis skyldes at maskinen har relativt god plass til å kvitte seg med varmen fra komponentene. Veldig bra, Samsung, og det følger naturlig at varmeutviklingen heller ikke er voldsom.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC

Tastaturet er godt, om enn litt grunt. Pekeplata er veldig god. Stein Jarle Olsen

Svært utholdende

På batterifronten er det Chronos imponerer mest, selv om vi hadde en viss innebygd skepsis til Samsungs påstand om at maskinen skal holde ut i 11 timer.

På en Ivy Bridge-basert maskin er det i tilfelle ny TU-rekord, og vi kan med en viss begeistring melde om at maskinen faktisk holdt i ni timer og 56 minutter i produktivitetsmodus i vårt batteritestprogram Powermark.

Det er med lysstyrken på 50 prosent, så det bør være fint mulig å skvise ut en time til om du begrenser lysstyrken enda mer. Et imponerende resultat, og vel verdt de par hundre grammene ekstra sammenliknet med de nevnte Asus- og Apple-maskinene.

Her kan du altså holde det gående både på flyplassen og hele veien over Atlanteren, og det til tross at maskinen ikke foreløpig har de langt mer batterigjerrige Haswell-prosessorene ombord.

Av tilkoblinger har Samsung gått for omtrent akkurat det vi forventer av en 15-tommer i dag. Vi finner fire USB-porter, hvorav to er 3.0 og to av den eldre 2.0-standarden,  minnekortleser for SD-kort, VGA og HDMI i full størrelse og ethernet-port. Chronos har ikke optisk drev, noe noen kanskje fortsatt vil synes er et minus.

Konklusjon

Vi har rett og slett fint lite å utsette på Samsungs Series 7 Chronos, med unntak av det nevnte trådløstrøbbelet og noen små andre bugs i programvaren.

Maskinen i seg selv er pen, relativt lett og har både god skjerm, behagelig tastatur og strålende batterilevetid. Ytelsen er også svært god, selv om du nok må enda et hakk opp i grafikkbrikke for å spille de aller mest krevende spillene i høy oppløsning og med alt av grafisk snadder aktivert.

Unektelig en av de aller beste maskinene av Ivy Bridge-generasjonen, og vi lurer på hva slags batterilevetid vi kan skvise ut av denne når den får Haswell ombord.

Anbefales - med kun et lite trådløsforbehold. Kun det frarøver Samsung-maskinen vår første toppkarakter etter at vi gikk over til tierskala.

PS: Om du lurer på om det er noen vits å kjøpe denne når Haswell er rett rundt hjørnet er vel svaret et rungende tja. Siden den har dedikert grafikkbrikke vil du ikke få noen særlig grafikkboost med Haswell, og selv om batterilevetiden nok er noe bedre, holder det muligens med 10-11 timer? Prosessorytelsen vil ikke ha blitt noe særlig bedre.

Les også:

TEST: Microsoft Surface RT: Microsoft-brettet sparker godt fra seg

TEST: Mac mini: En fenomenal skrivebords-maskin

TEST: Alt-i-ett-maskiner: Fem virkelig store PC-er

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.