T2

Test: FITBIT CHARGE

Det beste aktivitetsarmbåndet til nå

TEST: Fitbit Charge.

Fitbit Charge er litt bredere og tykkere enn lille Flex, men har til gjengjeld flere funksjoner, skjerm og bedre batterilevetid.
Fitbit Charge er litt bredere og tykkere enn lille Flex, men har til gjengjeld flere funksjoner, skjerm og bedre batterilevetid. Bilde: Stein Jarle Olsen

Fitbit Charge

  • Produkttype: Aktivitetsarmbånd
  • Pris: Cirka 1100 kroner

Alternativer

Jawbone Up24 byr på mange av de samme funksjonene som Charge, men har ingen skjerm og et mindre hardført design. Prismessig ligger de omtrent på samme nivå. Straks kommer også Jawbone Up3, som blant annet kan by på pulsmåling.

Garmin Vivofit har ikke oppladbart batteri, men til gjengjeld holder de to knappcellebatteriene i et helt år før du må bytte. Det har også en skjerm som alltid er på, og kan derfor fungere fint som klokke (selv om det ikke har noe baklys, og derfor fungerer ytterst dårlig i mørket). Garmin-båndet utmerker seg også med støtte for pulsbelte, slik at det passer godt om du er opptatt av pulstrening. For tiden også noen hundrelapper billigere enn konkurrentene.

Fitbits egen Flex er selvfølgelig også et alternativ. Den har ikke skjerm, ingen etasjemåling og merker ikke at du sovner automatisk, men koster halvparten av storebror Charge. Et godt valg om du er på budsjett.

Fitbit ser ut til å være den ubestridte markedslederen i fitnesstracker-segmentet, og nærmer seg statusen Xerox har hatt på kopimaskiner i noen år.

Flex var vellykket, og tok seg sågar helt til toppen av vår test av forrigegenerasjons trackere, og det er derfor ingen overraskelse at nye Charge også er god.

Den bygger jo på den tidligere toppmodellen Force, som uheldigvis måtte trekkes tilbake etter at noen brukere rapporterte om utslett etter å ha brukt det.

Skjerm

Den mest åpenbare forskjellen fra Fitbit Flex er at Charge har en liten knapp og en skjerm hvor du kan skifte mellom tid, steg, distanse, kalorier, trapper og neste alarm.

Skjermen aktiveres kun når du trykker på knappen, men er enkel å lese både i dagslys og mørke. Båndet er også særdeles responsivt, og kombinasjonen gjør at det for undertegnedes del er helt kurant å bruke Charge som armbåndsur.

Båndet er en god del bredere enn Flex i utforming, og det gjør at designet fremstår som hakket mer "maskulint", spesielt i den svarte utgaven. Det er likevel såpass lett og behagelig å ha på at undertegnede stort sett ikke merker at det er der.

Vi irriterer oss litt over festemekanismen, som kan være vanskelig å få på plass ettersom den består av to pinner som skal ned i to hull. Når de først er på plass sitter imidlertid båndet veldig godt fast.

TEST: Samsung Gear Fit: Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Fin, om enn litt kjedelig, app

Charge registrerer som nevnt antall steg og distanse tilbakelagt, kalorier forbrent og trapper besteget.

Alle data fôres inn i den tilhørende appen (eller nettportalen, om du skulle være én av de få som ikke har en smarttelefon) via bluetooth smart - en problemfri prosess som starter automatisk når du åpner appen og tar fra noen få sekunder til noen titalls sekunder om det er lenge siden sist du synkroniserte.

Appen ser stort sett ut som den har gjort en god stund nå, noe som betyr svært funksjonelt og oversiktlig, men uten de lekre design-touchene Jawbone har gjort i sin Up-app.

Fitbit har heller ikke noe spesielt fokus på å oppmuntre deg til å bevege deg, men satser på at statistikken i seg selv skal gjøre deg bevisst på aktivitetsnivået.

Fitbit Charge er litt bredere og tykkere enn lille Flex, men har til gjengjeld flere funksjoner, skjerm og bedre batterilevetid. Stein Jarle Olsen

Ingen påminnelser

Vi liker for eksempel Jawbones vibrasjonspåminnelser hver gang du har sittet i ro for lenge, mens du her eventuelt må nøye deg med manuelt satte påminnelser til faste tidspunkter hver dag.

Du kan sette individuelle mål for alle parametrene - steg, distanse, kalorier, "aktive minutter", etasjer, mat, væskeinntak og kroppsvekt. Du kan også velge hvilket mål som skal være hovedmålet, og båndet vil vibrere intenst når du når dagens mål.

Vibrasjonen kan naturligvis også benyttes til å vekke deg, noe som er spesielt smart om du sover ved siden av noen du ikke vil skal våkne av alarmen din, eventuelt at du sover med øreplugger og derfor risikerer å ikke høre en vanlig alarm.

TEST: Jawbone Up 24: Ett av de beste aktivitetsarmbåndene

Noen glimt fra den litt trauste Fitbit-appen. Skjermdump

Logger det meste

Appen lar deg registrere mat- og væskeinntak, til og med med strekkodeskanning, men Fitbit har dessverre ikke fått på plass norsk vareutvalg.

Du kan derfor enten benytte generiske varer, varer som likner de britiske/amerikanske eller bygge deg opp ditt eget bibliotek med varer du bruker ofte.

Hvis du har lyst til å logge matinntaket er mulighetene altså mange, men det er strengt tatt litt mer jobb enn det trenger å være, og det kan derfor hende du finner mer brukervennlige alternativer.

Baksiden inneholder inngang for ladekabelen. Stein Jarle Olsen

God batterilevetid

Batteritiden er fra Fitbits side oppgitt til opptil sju dager, men fra vår side opplever vi at det er et ganske konservativt estimat.

Vi har riktignok ikke brukt det til treningslogging, men båndet levde i hele ti dager fra fulladet til vi fikk beskjed om at batterinivået var lavt.

Det er bra, og lover også godt for modellen Charge HR, som kommer etter jul og byr på kontinuerlig måling av pulsen din. Ladingen foregår for øvrig via en proprietær kabel som festes på baksiden av båndet.

Vi skulle selvfølgelig helst sett at kabelen var micro-USB eller at Fitbit gjorde som Nike og hadde USB-pluggen integrert i selve båndet, men ladingen går i det minste relativt kjapt unna.

En drøy time er nok til å fylle båndet med jus, og det går sikkert også kjappere hvis du bruker en USB-vegglader.

Nytt med Charge er også at søvnregistreringen nå er automatisk, slik at du slipper å manuelt aktivere søvnmodus for at loggingen skal starte.

Vi opplever at loggingen er nøyaktig når det gjelder når vi sovnet, men at den ikke skjønner at du er våken på morgenen om du blir liggende i sengen en stund etter at alarmen har gått.

Heldigvis kan du manuelt redigere oppvåkningstidspunktet i etterkant.

Nytt er også at det kan brukes til å vise nummeret som ringer om du parer den med mobiltelefonen.

TEST: Garmin Vivofit: Denne aktivitetstrackeren holder et helt år på batteri

Innholdet i eska: Båndet og ladekabel. Enkelt og greit. Stein Jarle Olsen

Konklusjon

Det virker åpenbart for oss at Fitbit vet hva de driver med. Charge er rett og slett et veldig bra produkt.

Hvorvidt du motiveres til å bevege deg av å ha et slikt armbånd er nok litt individuelt, men om du tror svaret er ja er Charge det beste valget akkurat nå.

Undertegnede tar i alle fall trappa noen flere ganger enn vanlig og velger noen ganger å spasere hjem fra jobb bare for å fylle dagsmålet.

Fin skjerm, god batterilevetid, mange sensorer og brukervennlig grensesnitt hever opplevelsen noen hakk fra Flex, som allerede var blant toppvalgene.

Vi venter samtidig spent på Jawbones nye Up3, som vi er lovet til test rimelig kjapt, og selvfølgelig også på Fitbits nevnte Charge HR med pulsmåling, som dukker opp på nyåret.

Anbefales - og en knall julegave.

Les også:

TEST: Bose SoundSport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

TEST: Polar M400: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

TEST: Tomtom Runner Cardio: Klokka leser pulsen rett fra håndleddet

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.