T2

Test: SONY KDL-50W805B

Denne 50-tommeren har ekstremt slank ramme

TEST: Sony KDL-50W805B.

Ny TV til VM? Sony KDL-50W805B har tynne rammer og et flott bilde.
Ny TV til VM? Sony KDL-50W805B har tynne rammer og et flott bilde. Bilde: Sony
7. juni 2014 - 13:46
Vis mer

I vår bransje vet vi godt at visse produkter har en syklus som følger ett bestemt mønster. Flatskjermer for eksempel, kommer på markedet vår, sommer og kanskje noen bonusmodeller på høsten.

På vinteren er det ingen nye produkter å få tak i. Dette vakuumet må vi bare leve med og vi bruker derfor denne tiden på vinteren til å se på nye projektorer.

Vi gleder oss derfor som unger til nye TV-modeller kommer på markedet. Hva har de trukket opp av hatten denne gangen for å overbevise kjøpere og journalister om at akkurat deres produkter er det beste?

Vi fikk selvsagt et lite glimt av trender og retninger på CES i januar, men det er noe annet å få TV-en inn døra hjemme.

W805B

I fjor fikk vi den første skikkelige runden med skjermer med den nye 4K-oppløsningen. I år kommer det mange flere modeller, men de er fortsatt forbeholdt det aller øverste sjiktet.

Det kan være enkelt å mene at med den nye teknologien vil skjermer med full-HD stå på stedet hvil. Det er ikke tilfelle. Brorparten av alle skjermer som selges i 2014 kommer med full-HD paneler.

Dette er det viktigste området på salgsstatistikkene. Derfor vil produsentene gjøre alt de kan for å komme opp med den beste teknikken og de smarteste løsningene.

Modellen vi har fått inn heter W805B. I hierarkiet til Sony befinner denne modellen seg trygt plassert sånn midt på treet. Blant full-HD modellene har W805B to modeller over seg og tre modeller under seg.

TEST: LG NB5530A: Superslank lydplanke til flat-TV-en

Tynn ramme, tykk skjerm

W805B har et meget slankt design, hvor spesielt rammen rundt panelet stikker seg ut. Den er minimal, og gir TV-en et ekstremt lite avtrykk på veggen.

Fra siden er det en litt annen historie. Sony har nemlig bestemt seg for å gi flatskjermene bedre lyd. Derfor er det en relativt tykk del nederst på skjermen for å få plass til bassreflekssystemet.

I denne prisklassen er vi tilbøyelig til å være enig i denne prioriteringen. De fleste sitter ikke og ser på skjermen helt fra siden, og da er dette en smart prioritering. Skjermen kommer med et lite snertent bordstativ som også bidrar som en del av veggstativet.

Det er ikke så ofte man får en slik løsning med på kjøpet. Det man også får med er en stor ekstern strømforsyning. Et litt uvanlig valg, all den tid det er standard å ha strømforsyningen som en integrert del av TV-en.

Vi antar at løsningen er valgt for å gi høyttalersystemet så stort volum som mulig. Personlig mener jeg dette er en tullete løsning av Sony. Hvor skal man gjøre av denne strømforsyningen om TV-en er veggmontert? Liggende som en stor klump på gulvet eller tapet fast på baksiden av TV-en?

Har man en TV-benk er dette selvsagt ikke noe problem, men løsningen burde ikke vært valgt i første omgang da det tross alt er plass inne i kabinettet.

SNIKTITT: Samsung UE65HU8500: Nå kommer Samsungs buede TV

Ulike spesifikasjoner etter størrelse

Modellen vi har inne er på 50 tommer. Dette er en ganske uvanlig størrelse til LED-LCD å være. Tidligere har man gått fra 46-47 og opp til 55 tommer. I så måte kan 50 tommer være en størrelse som kan passe godt for mange.

W805B kommer også i 42 tommer. Vanligvis er modeller i samme serie like om man ser bort i fra størrelsen, men det er det ikke i dette tilfellet. 42 tommeren kommer med IPS-panel, mens 50 tommeren er utstyrt med et VA-panel.

IPS-paneler (In plane switching) har bred innsynsvinkel som sin styrke. Svakheten er ofte at de ikke har et like godt sortnivå som VA-variantene. VA (Vertical alignment) har enkelt forklart styrker og svakheter som er de omvendte av IPS. Innsynsvinkelen er som regel litt mer begrenset, selv om produsentenes skryteark skulle tilsi noe annet.

Sortnivået rett forfra er som regel bedre på skjermer med VA-panel. På 3D er det også slik at modellene med IPS kommer med passiv 3D, og modellene med VA-paneler kommer med aktiv 3D.

50W805B kommer derfor med aktiv 3D. Sammenlignet med fjorårets modell W805A har en blåtann-fjernkontroll med berøringsplate havnet på tilbehørslisten.

Snodige greier

Overraskelsen var stor når jeg skulle inn i menyen på skjermen for å ta en titt. ”Hvor er nå den menyknappen?”.

Fjernkontrollen kommer faktisk uten menyknapp. I følge manualen må man trykke på Home for å komme til menyene, men det virket ikke, så jeg måtte gå via Apps-knappen for å finne menyene.

Noen ganger er det enkleste det beste, og en dedikert menyknapp burde vært en selvfølge.

Menyene til Sony er for så vidt greie når man først finner dem, og de har en rett-frem-holdning som er enkelt å forholde seg.

TEST: LG 55AE980W OLED-TV: Et bilde helt overlegent alt vi har sett tidligere

Skarpe detaljer

En av årets nyheter på bildesiden på denne serien er implementeringen av Reality Creation som en del av bildebehandlingen. Denne funksjonaliteten kjenner vi både fra projektorene til Sony og de beste TV-modellene fra i fjor.

Teknologien gir synlig skarpere bilder som virkelig får frem det beste av kildematerialet. Vi kunne kanskje kalt det for en 4K-light, men vi nøyer oss med å konkludere med at god bildebehandling som denne, får mer ut av kildematerialet enn skjermer med en enklere bildemotor.

Selv en kilde som Netflix, som jo er komprimert ganske hardt, fremstår som et høyverdig alternativ når vi kikker på sesong 2 av House Of Cards.

Selv om Sony ikke har noen avansert form for fargejustering på sine skjermer, gjør det for så vidt lite så lenge fargene sitter så tett på korrekt som de gjør her.

Fargene er naturlige når man setter skjermen i kinomodus, og på dette området forlanger vi ikke mer når det tross alt er snakk om en modell i denne prisklassen.

Korrekte balanserte farger er viktig fordi man jo vil se bilder på skjermen som samsvarer med det som ligger på filmen eller i TV-sendingene. Er en kilde mikset med sterke farger kommer det frem slik det skal. Har TV-en for sterke farger i utgangspunktet vil man fort gå lei, selv om det kanskje imponerer i begynnelsen.

Flott sortnivå

W805B har et flott sortnivå selv med litt lys i rommet, slik man gjerne har det i en stue. I helt mørke omgivelser ser man at det fortsatt er et LCD-panel med kant-LED det er snakk om.

De fleste ser heldigvis ikke TV i stummende mørke. På et helt mørkt testbilde ser man også at baklyset ikke er 100% uniformt, men avvikene er ikke store så i daglig bruk at dette er noe man legger merke til.

Skjermen har en halvmatt overflate som effektivt demper ned refleksjoner.

Når det gjelder innsynsvinkel forholder denne skjermen seg som andre VA-skjermer. Bildet blir utvasket når man beveger seg ut på siden, og også når man har den i feil høyde.

3D er gøy

Selv om det ikke lenger snakkes så mye om 3D i markedsføringen er det kommet mange gode 3D-filmer den siste tiden.

Både Gravity og Frozen er filmer som virkelig kommer til sin rett i 3D. På denne skjermen har Sony gått for aktive briller.

Denne teknologien gir full-HD til begge øynene. Utfordringen kan være crosstalk, men vi så lite til det på denne modellen.

Det var ingen avvik i som ødela noe for 3D-opplevelsen.

Smart-TV

Dagens TV-er skal være smarte og gjerne ha et stort antall apper for alle anledninger.

Sony prøver nok å distrahere oss med et stort antall, men innholdsmessig er det mye hyllefyll som ikke er relevant for så mange.

Den kommer med Netflix, YouTube og Flixter, men vi i Norden vil også ha apper som SF-Anytime, Viaplay, HBO og Spotify. Dette er apper vi ikke så noe til på denne modellen.

Konklusjon

Sony har god kontroll på bildeopplevelsen og leverer en skarp og flott bildeopplevelse både to og tre dimensjoner.

Et designmessig høydepunkt er den tynne rammen som gjør dette til en av de minste femti-tommerne vi har sett.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

TEST: Bergmann Magne: Den vakreste platespilleren på denne siden av Beogram 4000

TEST: Onkyo TX-NR929: Årets beste receiver fra Onkyo

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.