T2

TEST: Den nye riksmottakeren

Ny dekoder gjør det bedre å se på TV.

Den nye Strong-pvr-en er en liten stille­gående sak.
Den nye Strong-pvr-en er en liten stille­gående sak.
27. jan. 2013 - 19:09
Vis mer

Med noen års mellomrom fornyer tv-distributørene mottakerboksene sine.

I de siste årene har det dreid seg om pvr-bokser. Det vil si mottakere med innebygget harddisk som kan ta opp programmer.

RiksTV har hatt et par slike bokser, der Grundig sin har vært den beste til nå. Men nye tider stiller nye krav. Ikke minst til hastighet.

I gamle dager, da vi byttet mellom analoge kanaler, gikk det på et blunk. Med digital-tv er det ikke like enkelt.

Det er mye som skal skje og beregnes når du trykker på en ny kanalknapp. Da gjelder det at dekoderen er godt utstyrt med både prosessor, minne og programvare. Akkurat som på en pc.

Derfor kommer dekoderne med stadig bedre maskinvare.

Derfor kommer dekoderne med stadig bedre maskinvare.Kjapp: Allerede når du søker inn kanalene skjønner du at det har skjedd noe. Denne mottakeren er rask.

Les også: Slik er Canal Digitals nye dekodere

Hybridboks

De tradisjonelle dekoderne er på vei ut til fordel for en ny type man kaller hybrider. De viser tv på den samme gamle måten fra en eller annen signalkilde, men de kan også kobles til internett ,og vips så har du leiefilm og andre tilbud rett i tv-en.

I utgangspunktet hadde kabel- og fiberdistributørene et forsprang, for internett lå jo oftest inne i forbindelsen. Men det tok ikke lang tid før satellittdistributørene fulgte etter.

Nå har også bakkenettet fått sin hybridboks, og vi har sett nærmere på den.

Vi har testet den nye dekoderen som har fått det lange navnet «Strong Digital Hybrid HD PVR Receiver SRT 8965». Med andre ord er det en hd-mottaker med internettilkobling som Strong har laget for RiksTV.

Vi tok den med på hytta hvor det ikke er kablet nettverk, men en ice-basert forbindelse. Vi var spent på hvor bra det ble.

Les også: Her er RiksTVs nye PVR

Up-to-date

RiksTVs nye boks er mye mindre enn forgjengerne, men den har fått med seg det tekno­logiske løftet som kreves av en moderne pvr.

Det første som ble åpenlyst var selvfølgelig et helt nytt og modernisert grensesnitt i forhold til den gamle Grundig-pvr-en, men også at den var mye raskere. Hastigheten er kanskje den egenskapen de fleste vil glede seg mest over i den daglige zappingen mellom kanalene.

Strongboksen har, som den gamle Grundig-en, 500 gb harddisk. Det var veldig mye før, men så billig diskplass er blitt i dag, hadde det ikke gjort noe om noen bokser kom med en terabyte eller to.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Spesielt hd-opptak tar plass. Pvr-en har også to mottakere, slik at man kan gjøre to opptak samtidig, og det er selvfølgelig serieopptak.

Les også: Hvilken strømmetjeneste er best?

Grensesnittet

Det tar tid å bli vant med et nytt grensesnitt, men vi liker det vi ser. I tillegg til at alt går veldig­ mye raskere enn før er det lett å manøv­rere i kanaler og i den elektroniske programguiden.

Et irritasjonsmoment på Grundig-boksen, som før øvrig stort sett hadde et godt grensesnitt, var at man måtte bytte dag når man kom til klokken 24.

Nå henger dagene sammen i listen en uke fremover.

Nå henger dagene sammen i listen en uke fremover.Det er lett å få oversikt over hva som skjer på de andre kanalene. Det er viktig når man kjeder seg i sofaen.

TV over nettet

Som nevnt har vi bare trådløst ice-bredbånd på hytta. Og ikke hadde vi kabelforbindelse til ice-boksen heller. Siden hybridboksen ikke har innebygget wifi, satte vi opp en trådløs bro som RiksTV også selger. En boks til ruteren og en til dekoderen, og vips var vi på nett.

Og sannelig viste ice seg fra sin beste side. Video strømmet 24 km fra basestasjonen og hoppet over wifi-nettbrua og inn i tv-en. Kvaliteten var utmerket.

Men som alle vet, er trådløst bredbånd en delt tjeneste, så vi regner med å få tregere tjenester i noen tidsperioder. Det beste er nok en fast oppkobling.

Les også: – Telenor leverer dårligst nett i Norge

Grei nettpakke

Alle som bruker den nye boksen får også glede av en utvidet RiksPakke, som er navnet på basis­tilbudet til RiksTV. I tillegg til de, 30 tv-­­kanalene får de underholdningsportalen­ Ekstra­.

Her ligger TV2 Sumo, det vil si alle programmer som gikk i basiskanalene til TV2 siste uke. Det er noe TV2 selger, så dette har verdi. Det er også lagt inn tilgang til YouTube og VGTV. Selv om de er gratis tilgjengelig på nettet, er det fint å få tilgang på den store skjermen også.

Filmleie

Halve moroa med internettilgang på tv-en er for de fleste muligheten til å leie film.

RiksTV har gjort en avtale med SF Anytime som har et bibliotek på rundt 2500 filmer. I tillegg kan brukerne abonnere på musikktjenesten Beats for 89 kroner måneden. Det er en konkurrent til Spotify og Wimp som strømmer musikk både til tv-en og til de andre dingsene man har.

RiksTV jobber med å gi abonnentene flere strømmetilbud, både inkludert i pakken og mot betaling, men vil ikke gå ut med hva som kommer fremover.

RiksTV jobber med å gi abonnentene flere strømmetilbud, både inkludert i pakken og mot betaling, men vil ikke gå ut med hva som kommer fremover.Det er 2500 filmer tilgjenglelig over nettet og vi tipper RiksTV forhandler med flere leverandører for å øke tilbudet.

Les også: Dette risikerer du ved å lagre filer i nettskyen

Rimelig

Prisen for den nye mottakeren er 2490 kroner, men for de som binder seg til RiksPakken et år, og det gjør jo de fleste kundene­, så koster den 1490 kroner.

Det bør alle de 300 000 faste kundene deres unne seg. For de 150 000 kundene som har dekoderkort, men som bare kjøper RiksPakken som korttidstilbud når de for eksempel er på hytta, er det full pris om gjelder.

Les også:

Canal Digital-kundene får bedre TV-tilbud

Slik skal Netflix bli bedre

Store bilder til en billig penge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.