T2

Store bilder til en billig penge

TEST: TV-er mellom 55 og 65 tommer.

Du trenger ikke betale det hvite ut av øyet for å skaffe deg en riktig stor TV i dag.
Du trenger ikke betale det hvite ut av øyet for å skaffe deg en riktig stor TV i dag. Bilde: Philips
12. jan. 2013 - 09:55

Etter å ha vært både på CES i Las Vegas og  IFA i Berlin, er det én trend man ikke kan se bort fra. Skjermene vokser.

Større og større

Nå er det plutselig mulig å kjøpe skjermer på 84 tommer, og 90 er rett rundt hjørnet. Disse modellene er selvsagt ikke billige, men den gode nyheten er da at modeller på 55 tommer og opp til 65-70 blir billigere.

I fjor var det for eksempel bare toppmodellen til Panasonic som kom i 65 tommer, men i år har de også benyttet denne størrelsen i en langt rimeligere serie. Det er i det store og hele blitt mer vanlig å også tilby store skjermer i de litt rimeligere seriene fra de forskjellige produsentene.

Det finnes dog noen unntak. Verken Sony eller Philips tilbyr over 55 tommer på andre modeller enn de aller dyreste. Vi har derfor valgt gå for 55 tommer fra disse to leverandørene.

LG og Sharp har lagt seg på 60 tommer på sine deltakere, mens Samsung havner på 64. Det er med andre ord ingen fastsatte størrelser på skjermene i dagens TV-marked.

TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer  

Plasma og LED

I denne runden har vi med 3 skjermer med plasmateknologi og 3 skjermer med kant-LED. Dette er to vidt forskjellige teknologier som begge har sine styrker og svakheter.

Plasma har sin fordel på innsynsvinkel, sortnivå, kontrast, og sin naturlige måte å presentere bildene på. Filmelskere har en forkjærlighet for nettopp plasmaskjermer. Bakdelene er litt mindre lysstyrke, de kan støye litt fra trafoen, og det er alltid en viss fare for innbrenninger.

LED-LCD modellene kan trykke ut mer lys. De kommer ofte med en matt front som gir mindre refleksjoner, og de bruker mindre strøm. Bakdelene er dårligere innsynsvinkel og 3D føles fortsatt litt mer anstrengende på LED-LCD-skjermene.

Unntaket er de med passiv 3D, men der halverer man til gjengjeld oppløsningen. Modeller med kant-LED greier heller ikke å matche sortnivået eller kontrasten til gode plasmaskjermer.

Det skal sies at i det kreves et rom med dempet belysning for å hente frem alle de gode egenskapene til plasma. I rom med litt eller middels belysning, har stort sett alle LED-LCD-modellene et godt sortnivå og en kontrast som er akseptabel.

TEST: Billige projektorer til hjemmekino  

Innred for TV-en

Tenk godt over hvor du skal benytte TV-en før du begir deg ut i butikken. Hvordan er lysforholdene i rommet?

Det kan fort drepe opplevelsen om man har et vindu hvor solen får lyse rett på TV-en. Kanskje er det en god ide å ta runden innom Kid Interiør eller Princess for innkjøp av gardiner og annet, slik at man kan få lagt forholdene til rette for de store opplevelsene.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les testene:

Oppsummering

Det første vi konkluderer med er at nivået er rimelig høyt i dette feltet.

Alle modellene gjør en bra jobb med å presentere bilder som gir fine film- og TV-opplevelser. De har dog noen forskjellige styrker og svakheter som gjør noen av modellene mer egnet til det ene eller andre.

Er man en lidenskapelig filmperson, eller har en stue med god lyskontroll, er de beste kjøpene å finne i plasmasegmentet. Det beste bildet får man med Panasonic 65ST50, som virkelig får vist frem hvor viktig det er med sortnivå og kontrast når man skal trylle frem et bilde med skikkelig dybde.

Samsung er meget tett på med sin modell, og den har den kanskje beste Smart-TV delen av dem alle. Den får til og med innebygget Spotify. LG er heller ikke dårlig, men er en nyanse eller to bak på det absolutt sorte. På bevegelser er dog LG skikkelig med på notene, og den kommer med testens beste kalibreringsmuligheter.

Blant LED-modellene er det Philips som tiltaler oss mest bildemessig. Den har en meget god prosessering og greier å håndtere både gode og mindre gode signaler på en overbevisende måte.

Sharp leverer et kongedesign, og den leverer jevnt over meget overbevisende bilder. Den er også den av LED-skjermene som kommer med de beste mulighetene for kalibrering.

Sony gjør det jevnt over godt, men igjen er det dette med prisforskjellen opp til HX855. Den er så liten av vi, som sist, mener at denne er et langt bedre kjøp. Både på grunn av et stiligere design, og fordi bildedelen er et strå vassere.

Watt
Les også:

Snart kan TV-ene bli billigere

Nå kommer OLED-TV-ene

Her finner du de beste TV-seriene

TEST: Gode høyttalere for lite penger  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.