T2

TEST: De beste støydemperne

SKRYT: Bose QuietComfort 2 er de beste støydempende hodetelefonene vi har prøvd.
SKRYT: Bose QuietComfort 2 er de beste støydempende hodetelefonene vi har prøvd.Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
17. juni 2008 - 12:00

Vurdering

  • Pluss: Gir både god lyd og motlyd, skyhøy komfort.
  • Minus: Mangler passiv modus, lang kabel, høy pris.

Fakta

  • Produkttype: Aktive støydempende hodetelefoner.
  • Vekt: 200 gram (m/kabler).
  • Mål: 19,7 x 16,5 cm.
  • Tilkobling: Forgylt stereo-minijack (3,4 mm), adapter til 6,3 mm-plugg.
  • Pris: 2390,- (Bose Norge)

Motlyd er ordet. Såkalte noise cancelling-hodetelefoner produserer motlyd for å redusere støyen fra fly, tog og andre miljøer hvor folk lytter til musikk gjennom hodetelefoner.

Vi har prøvd en rekke modeller fra ulike produsenter. Boses QuietComfort 2 er de desidert beste hittil.

Det blir tyst

La oss ta for oss støydempingen først.

Hodetelefonene tilbyr en svært effektiv støydemping. Med Bose på ørene blir det stille. Svært stille.

Boses ingeniører har skapt en vellykket motlydteknologi med snasent mikrofonarbeid og påfølgende lydproduksjon. Slamrende togstøy og susende flystøy reduseres til knapt hørbar summing.

Vi applauderer.

Den fysiske konstruksjonen gjør også sitt. Hodetelefonene omslutter ørene fullstendig, slik at de fysisk stenger ute deler av støyen. De ligger altså ikke utenpå, men rundt ørene. Dette uten at de klemmer mot hodet, slik enkelte sammenliknbare modeller har en tendens til å gjøre - deriblant storebroren QuietComfort 3.

Og når Bose har utstyrt hodetelefonene med silkemykt skinn, er komforten sikret. De går dessuten kun på ett AAA-batteri og veier i seg selv ikke all verden. Selv om de fysisk sett er større enn andre motlydhodetelefoner, merker du etterhvert knapt at du har dem på deg.

TEST: Hodetelefoner i tre

Vinyllyd

Hva så med lyden?

Boses TriPort-teknologi, med tre små porter i øreklokkene, gir imponerende lyd i forhold til mange andre motlydmodeller. Svakheten med slike hodetelefoner er ofte at motlyden forstyrrer lyden du egentlig skal høre, altså musikken. Det gir ofte ullen lyd.

Her får du både effektiv støydemping og kvalitetslyd.

Lyden framstår som rolig, tilbakelent og behagelig. Bose QuietComfort 2 har varm lyd, som gjør risikoen for lyttetrøtthet liten. Bassen har overraskende mye tyngde, og diskanten er høflig, men forholdsvis nøyaktig.

REMs klassiker "Man On The Moon" får trøkk og løftet i refrenget gir en viss iling langs ryggraden. Pixies´"Here Comes Your Man" bringer fram begersvingerlysten.

TEST: Designikonet som låter bra

For rockere

Sammenliknet med referansemodeller uten motlyd, for eksempel TEST: Hodetelefoner i tre til 5000 kroner, når de likevel ikke helt opp. Begge er mindre nøytrale enn de beste utfordrerne fra Sennheiser og Grado Labs.

Men Denon-klokkene skaper et betydelig bredere lydbilde med en bedre og mer korrekt mellomtone enn Bose QuietComfort 2. Vi har også hørt bedre og mer høyoppløst diskant med andre hodetelefoner. De passer dermed bedre til rytmisk musikk enn til klassisk og akustisk musikk. Jan Eggums akustiske "Ta meg med" mister litt av dypden låta har.

Vi noterer enkelte unoter, for eksempel at man ikke bruke hodetelefonene uten at støydempingen er på (passiv modus). Kabelen er også for lang. Prisen på nesten 2400 kroner er noe høy.

Det finnes bedre hodetelefoner (uten motlyd), men disse klokkenes kombinasjon av motlyd og lydkvalitet er uslåelig.

TEST: Takeaway-TV

TEST: Overpriset basskonge

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.