MOBIL

Test: null

Blir kortet avmagnetisert av mobilen?

Her er den egentlige grunnen til at bankkortet ditt slutter å virke.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. juni 2013 - 15:34

Der står du, og skal betale i en parkeringsautomat som bare tar stripen på kortet. Men uansett hvor mange ganger du trekker kortet skjer det ingenting.

- Avmagnetisert, sier du kanskje, og forbanner i samme åndedrag mobiltelefonen.

Mange av oss har opplevd lignende situasjoner. Heldigvis har magnetstripen blitt erstattet med en mikrobrikke på de fleste nye kort, og denne "chippen" brukes nå de fleste steder. Men siden du fortsatt kan komme ut for magnetstripelesere, har kortet ditt stadig denne stripen.

Vi har lenge lurt på om det faktisk er noe i dette med mobiltelefon og avmagnetisering, så vi tenkte det var på tide å undersøke dette. Kan mobilen og lommeboken oppbevares i samme lomme, eller ikke?

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om strålingRisikoatferd for kort?

Hva er avmagnetisering?

Avmagnetisering får ofte skylden når stripen ikke virker. Men det er trolig den minst vanlige grunnen til at stripen ikke kan leses. Magnetstripen inneholder kortinformasjonen. Den består av magnetiske partikler som enkelt sagt peker opp eller ned, for 1 eller 0. Dette gjør det mulig å lagre binærkode på magnetstripen. Kortinformasjonen er lagret som binærkode på stripen.

Dersom kortet blir bøyd, skrapet eller skittent, kan det gjøre at noe av informasjonen ikke lenger kan leses av. Det samme skjer ved slitasje over tid. Dermed kan ikke kortleseren lese all den nødvendige informasjonen for å identifisere kortet. Det behøver ikke være en veldig åpenbar skade for å skade stripen.

Når et kort avmagnetiseres vil disse partiklene endre retning, slik at informasjonen som ligger på kortet ikke lenger gir noen mening. Det krever imidlertid et svært kraftig magnetfelt for å avmagnetisere magnetstripen på et vanlig bankkort.

Krever kraftig magnet

Magnetisme, eller magnetisk flukstetthet for å være nøyaktig, kan måles i enheten Tesla - T. Jordens magnetfelt er omtrent 0,05 Millitesla (mT). En typisk kjøleskapsmagnet er rundt 5 mT. En liten neodymmagnet er omtrent 200 mT.

For å avmagnetisere magnetstripen til et vanlig bankkort trengs rundt 100 mT. De fleste mobiltelefoner har et magnetfelt på omtrent 0,07 mT til 0,12 mT. Altså svært mye mindre enn det som trengs for å avmagnetisere et bankkort.

Men det er selvsagt ikke utenkelig at du kan oppleve avmagnetisering dersom kortet kommer i kontakt med en kraftig magnet.Denne stripen har høy koersivitet.

Forskjellige magnetstriper

Det er sikkert mange som har opplevd avmagnetisering av nøkkelkort til hotellrom. Her kan muligens mobiltelefonen være synderen. 

Selv om slike kort og bankkort har magnetstripe er de slett ikke like. Grovt sett finnes det to typer magnetstriper: De med høy koersivitet, og de med lav koersivitet. Kort med høy koersivitet krever et kraftig magnetfelt for å la seg påvirke, mens kort som har lav koersivitet ikke krever særlig kraftig magnetfelt for å påvirkes.

Bankkort har høy koersivitet. Kort med stripe som kan skrives til med en typisk kortskriver har lav koersivitet. Disse kortskriverne som brukes på hoteller og andre steder har lavere koersivitet fordi utstyret er billigere.

Dermed er det større sannsynlighet for at disse kortene blir avmagnetisert av mobilen. Men trolig er det først og fremst kraftigere magneter som er synderen. Dette kan være magneter som lukker vesker, magneter på lommebøker og annet som kan komme i kontakt med kortet.

Konklusjonen blir derfor at du sannsynligvis ikke løper noen risiko ved å legge bankkortet ditt på mobilen.

Om det er lurt å oppbevare de i samme lomme er et annet spørsmål. Det skal som nevnt ikke store stripen eller en kraftig bøy til før du risikerer å skade magnetstripen.

LES OGSÅ:

Alt du trenger å vite om HD Voice

Slik bruker du mobilen som "svart boks" i bilen

Slik tar du i bruk NFC

Dette betyr skjermoppløsningen

Slik bruker du iPad som PC-skjerm
Kilder: Wikipedia.orgQuestline.com, Matthewneely.com, Howstuffworks.comHightechaid.comThevirtuosi.blogspot.no, Goaegis.comInduced static magnetic field by a cellular phone

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.