INDUSTRI

Tess-gründer (72) saksøker enke (70) til forretningskompanjong

Eierstrid i slangekonsernet.

Tess-gründer Erik Jølberg. Bildet ble tatt i forbindelse med et portrett av Jølberg i 2013.
Tess-gründer Erik Jølberg. Bildet ble tatt i forbindelse med et portrett av Jølberg i 2013. Bilde: Hans Haugstad
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. mai 2015 - 06:00

Tess Drammen

Serviceselskapet Tess Drammen omsatte i 2013 for nær 110 millioner kroner, men endte med et negativt driftsresultat på 2,9 millioner kroner i 2013.

Tess-gründer Erik Jølberg (72) har saksøkt enken etter hans avdøde forretningskompanjong Olav Gunnar Nygaard. De eier hver halvparten av slangekonsernet Tess, som i fjor omsatte for 2,8 milliarder kroner.

Striden gjelder forkjøpsrett til aksjer i Tess Drammen.

26. august møter Jølberg i Follo tingrett, da går skjønnssaken om han har forkjøpsrett til Grethe Nygaards aksjer i serviceselskapet Tess Drammen.

Les også: Tess-gründeren måler ansattes responstid på mail

Gammel avtale

Uenigheten mellom de to Tess-eierne handler om Grethe Nygaards eierandel på halvparten av aksjene i Tess Drammen, som hun overtok etter at Tess-gründer Olav Gunnar Nygaard døde i fjor høst.

Vedtektene til selskapet slår fast at de andre aksjonærene har forkjøpsrett i henhold til det antall aksjer de tidligere er i besittelse av.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer er en avtale fra da Teknisk Service ble stiftet i 1968 sentral i skjønnssaken mellom de to Tess-eierne.

Jølberg gikk rettens vei for å få en løsning rett før årsskiftet - tingretten fikk skjønnsbegjæringen 29. desember i fjor.

Industrieventyr

Erik Jølberg og Olav Gunnar Nygaard stiftet i 1968 Teknisk Service sammen med sine ektefeller. Selskapet utviklet seg videre til Tess-gruppen.

Tess blir omtalt som et industrieventyr. Gruppen leverer slanger for alle formål med tilhørende service og tjenester til olje- og gassindustrien. I tillegg er de en betydelig leverandør av produkter til drift og vedlikehold. De har virksomhet i blant annet Norge, USA, Brasil, Danmark og Skottland og har over 900 ansatte.

Jølberg eier 50 prosent av aksjene i Tess-gruppen gjennom eierselskapet Teknisk Service. De øvrige 50 prosentene eies av Grethe Nygaard som overtok eierskapet etter at medgründer Olav Gunnar Nygaard døde i slutten av august i fjor.

Les også: Subsea Valley ble unnfanget på hans kontor. Nå er han ferdig

Tause eiere

Grethe Nygaard ønsker ikke å si noe om saken til Teknisk Ukeblad og viser til hennes advokat Asle Aarbakke i Bahr.

– Vi har dessverre ingen kommentarer til dette, skriver Aarbakke i en epost.

Tess-gründer Erik Jølberg ønsker ikke å kommentere saken overfor Teknisk Ukeblad. Jølbergs prosessfullmektig Filip Truyen i advokatfirmaet Wikborg Rein ønsker heller ikke å bidra med opplysninger om saken.

Les også: Delvis ufør sivilingeniør fikk sparken fra Aker Solutions. Krever jobben tilbake

Sendte pressemelding

Det var i fjor høst spekulasjoner rundt en strid mellom Jølberg og familien til avdøde Olav Gunnar Nygaard. Etter at Teknisk Ukeblad kontaktet Nygaards familie, gikk de ut med en pressemelding.

«Ved Olav Gunnar Nygaards bortgang videreføres hans eierskap ved hans etterlatte hustru Grethe Nygaard. Det etterstrebes kontinuitet i forvaltning av eierskapet og styringen av TESS-gruppen fra Nygaards side. Dette innebærer minimal usikkerhet for ansatte, kunder og samarbeidspartnere av TESS», het det i pressemeldingen datert 1. oktober 2014.

I pressemeldingen ble sønnen Jens Olav Nygaard oppgitt som Nygaard-familiens kontaktperson. Han ønsker ikke å kommentere søksmålet.

Skjønnssaken går for Follo tingrett 26. august.

Les også: Tidligere arbeidsgiver saksøkte ingeniører og tekniske ledere hos konkurrent

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.