Tesla Model 3 kan bli både dyrere og komme senere enn antatt

Kan kun love bilder i mars.

Tesla Model 3 kan bli både dyrere og komme senere enn antatt
Tesla-sjef Elon Musk avslørte i september at den nye, rimeligere Tesla Model 3 vil bli avduket i mars. Bilde: Nancy Pastor

Det har lenge vært ventet at Tesla skal lansere sin neste bilmodell, Model 3, i mars.

Noen har også tippet at de vil vise den frem under bilmessen i Geneve. Nylige uttalelser fra Elon Musk tyder på at det neppe kommer til å skje, og at det neppe blir noen skikkelig lansering av bilen i mars heller.

Under et møte med Tesla-eiere i Frankrike forrige fredag, ble Musk spurt om detaljer om Model 3.

Bilder i slutten av mars

En av tilhørerne spurte når Tesla skal vise frem bilder av Model 3. Musk svarte at de første bildene kommer i slutten av mars.

– Jeg er litt unnvikende her. Vi skal ikke vise alt om Model 3 før langt nærmere produksjonstidspunktet, sa Musk, som ikke ønsket å dele flere detaljer.

Bilmessen i Geneve avsluttes for øvrig 13. mars. Dermed virker det svært lite sannsynlig at Tesla kommer til å vise frem noen ny bil der.

Når Tesla planlegger å sette i gang produksjonen av det som skal være deres første massemarkedsbil, vet de bare selv. Elon Musk sa imidlertid på Twitter i september at Model 3-produksjonen vil starte om «omtrent to år».

Det kan bety at produksjonen starter i 2017, men også at modellen ikke ser dagens lys før i 2018.

Tipper bilen kommer sent i 2018

Sjefs-bilanalytiker hos Morgan Stanley, Adam Jonas, tror ifølge Business Insider at Model 3 kommer i salg senere enn 2017.

Han forventer at fokus på Model X vil være årsaken til en forsinkelse, og at Model 3 ikke vil komme i produksjon før sent i 2018.

Han tror at forsinkelsene med Model X, som opprinnelig skulle produseres i slutten av 2013, kan ha kostet Tesla mange hundre millioner dollar.

I september twitret Musk også at prisen skal være 35.000 dollar (ca 305.000 kroner) når den vises frem i mars, og at forhåndsbestillingene starter da.

Tror Model 3 blir langt dyrere

Jonas tror imidlertid at Model 3 kommer til å bli dyrere enn det, og at den vil ende på 65.000 dollar (567.000 kroner).

Dette mener han vil bli et problem for modellen, som i møte med lav oljepris vil slite med å bli en storselger. Tesla har selv anslått å selge en halv million Model 3 innen 2020, mens Jonas anslår at de kommer til å selge halvparten så mange.

Jonas er ifølge Wall Street Journal en analytiker som historisk har vært svært positiv til Tesla. I oktober spådde han en aksjepris på 465 dollar de neste 12 til 18 månedene, men han har nå moderert seg til 333 dollar. Tesla-aksjen går i skrivende stund for rundt 197 dollar.