INDUSTRI

Tesla bekrefter prisen på Model 3

Tesla-sjef Elon Musk foran en Model S.
Tesla-sjef Elon Musk foran en Model S. Bilde: Maurizio Pesce, Flickr

Nylig bekreftet Elon Musk at de skal lansere sin Model 3 i slutten av mars. Foreløpig er det ikke kjent hvor mye de vil vise frem, og Musk har ikke sagt noe mer konkret enn at de skal vise frem de første bildene.

Så kan man selvsagt spekulere i om det betyr at de ikke vil vise frem en ferdig modell eller ei.

Sjefs-bilanalytiker Adam Jonas hos Morgan Stanley sa nylig at han tror bilen både blir forsinket, og langt dyrere enn det Tesla tidligere har sagt.

35.000 dollar før fradrag

Nå bekrefter Tesla overfor Bloomberg at prisen blir 35.000 dollar (300.000 kroner). Og det før skatteincentiver.

General Motors opererer på sin side med en pris på 30.000 dollar for sin Bolt, men dette er etter fradrag. Det betyr at prisen på Bolt i realiteten er 37.500 dollar.

Elon Musk har tidligere sagt at prisen blir 35.000 dollar før fradrag, men dette er første gang Tesla offisielt har kommunisert denne prisen. 

I USA gis det inntil 10.000 dollar i fradrag, avhengig av hvor man registrerer bilen. Dermed ligger det an til at Model 3 i praksis kan kjøpes for 213.000 kroner i USA.

Dette blir svært viktig for å nå massemarkedet, skriver Bloomberg.

For øvrig er prisen for innstegsmodellen av Model S 70.000 dollar i USA før incentiver, og 599.200 kroner i Norge. Altså er prisen omtrent den samme i USA som i Norge.

Om vi tar utgangspunkt i at det samme vil gjelde for Model 3, vil prisen i Norge bli 298.000 kroner.

«Sweet spot» for massemarkedet

Ifølge avisen er gjennomsnittlig nybilpris i USA 31.000 dollar, og for å nå massemarkedet er det avgjørende at prisen ligger mellom 25.000 og 35.000 dollar.

Dermed ligger både Bolt og Model 3 godt an. Analytiker Salim Morsy i Bloomberg New Energy Finance tror det eneste som vil begrense Teslas salg i hjemmemarkedet er produksjonskapasiteten.

Alt vil imidlertid avhenge av at Tesla klarer å levere bilen i tide. Adam Jonas i Morgan Stanley mente at bilen kan komme på markedet så sent som slutten av 2018, og at startprisen på de første bilene vil være 60.000 dollar.

Det kan også tenkes at føderale incentiver kan reduseres eller fjernes over tid. Det kan i så fall gjøre det vanskeligere å selge Model 3 i stort volum i hjemlandet. 

For øvrig er det antakelig basismodellen som vil koste 35.000 dollar. Hva en godt spesifisert Model 3 vil koste er inntil videre ukjent.

Dette sier ryktene om spesifikasjonene

Inntil videre er lite kjent om de tekniske spesifikasjonene til Model 3.

Det er ventet at den blir en femseters sedan, og at den er den første modellen på en ny plattform som åpner for en kommende Model Y, som skal være en crossover.

Under bilmessen i Detroit for et år siden, sa Elon Musk at bilen vil bli veldig forskjellig fra andre bilder på biler på veien, men at den ikke vil se merkelig ut. Her sa han også at han vil at Model 3 ikke bare skal bli en mindre utgave av Model S.

Hvorvidt det betyr at den designmessig vil skille seg mye fra Model S, vites ikke. Størrelsesmessig er det ventet at den vil være i samme klasse som BMW 3-serie.

Rekkevidden er ventet å ligge på minst 300 kilometer, som trolig betyr et batteri i området 50 kilowattimer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.