KLIMA

– Tendensiøst av OD

¿ Vi må ikke la oss forlede av OD til å tro at det ikke fortsatt finnes en risiko for oljeutblåsning i nord, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
¿ Vi må ikke la oss forlede av OD til å tro at det ikke fortsatt finnes en risiko for oljeutblåsning i nord, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Bilde: Ole Helgesen
Mona StrandeMona StrandeJournalist
17. sep. 2010 - 07:32

Oljedirektoratet la i går frem en rapport hvor de sammenlignet trykk-, dybde og reservoarforhold der Deepwater Horizon sank i Mexicogolfen, med forholdene i Norskehavet, ved Lofoten og i Barentshavet.

Les mer her:

Fraskriver seg ansvar

– Vi må ikke la oss forlede av OD til å tro at det ikke fortsatt finnes en risiko for oljeutblåsning i nord, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en kommentar.

Han mener det er svært urovekkende at Oljedirektoratet mener risikoen er så liten, siden de både påvirker oppfatningen av risikobildet og fraskriver seg ansvaret for risikovurderinger.

– Dermed blir arbeidet de har gjort både enøyd og tendensiøst, sier han.

Mange faktorer

Problemet, mener han, er at OD i sitt arbeid kun har fokusert på én enkeltstående faktor, mens selv BPs granskingsrapport etter Deepwater Horizon-ulykken viser at det var en hel serie feil som førte til oljekatastrofen.

– På Deepwater Horizon opplevde de teknisk svikt, alvorlige menneskelige feilvurderinger, sviktende prosedyrer og mangel på kontroll. Når man skal vurdere risikoen for et alvorlig oljeutslipp for eksempel i nord, må man også ta alle disse forholdene i betraktning. Ikke bare dybde, trykk og reservoarkvalitet, understreker Hauge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.