IT

Telenor kopierer Orange

...for å forklare publikum hva HD Voice egentlig er.

10. mai 2013 - 10:09

Telenor innførte omsider lydkodeken AMR-WB, som populært kalles HD Voice for et par måneder siden, og Netcom har fulgt på.

Omsider får mange skikkelig lydkvalitet når de snakker med hverandre i mobiltelefon. Nå begynner Telenor reklametrøkket for teknologien.

Inspirert av demonstrasjonen Martin Stanford laget da franske Orange for et par år siden da de innførte HD Voice har Telenor laget en reklamefilm for å få folk til å skjønne hva dette dreier seg om.

Telenors video kan du se øverst i denne saken.

Les også: Nå blir det bedre lyd i mobilen

Visesang på rivningstomt

For å understreke de to viktige egenskapene til HD Voice - frekvensområde og støykansellering - har Telenor fått den svenske visesangeren Oscar Danielson til å bruke mobilen som mikrofon mens de river gamle Smestad Brannstasjon i bakgrunnen.

En tilsvarende «konsert» ville ikke vært mye tess med AMR-NB (Narrow Band). For det første får man hverken bass eller diskant. Den kodeken vi har brukt til nå har et frekvensområde fra 300 til 3400 Hz. Med nye AMR-WB (Wide Band) er dette utvidet til 50 til 7000.

Ikke helt det vi forventer av en konsertmikrofon, men du verden hvor mye bedre lydkvalitet det er, spesielt for tale.

Nå hadde det ikke hjulpet med utvidet frekvensområde heller hadde det ikke vært for måten AMR-WB filtrerer bort bakgrunnsstøy.

Gravemaskiner og murbrekkere klarer ikke å ødelegge lyden. I praksis betyr dette at samtalepartnerne vil høre hverandre mye bedre selv om de ferdes langs en støyende vei.

Les også: Slik virker HD Voice

Ikke for alle

Dessverre er det ikke slik at alle får HD Voice selv om Telenor og Netcom har skudd på støtten for kodeken.

For det første må begge samtalepartnerne ha en telefon som støtter kodeken. Det gjør de fleste nye utenom iPhone 4 og 4S. Dessuten må begge være på 3G. Det er ennå ikke støtte for AMR-WB på 2G, men Telenor jobber for å etablere det.

Dessverre er det så langt bare Nokia Lumia 920 som har støtte for kodeken på 2G, men det er mulig noen telefoner kan oppgraderes.

Og som om de begrensingene ikke var nok så går det ikke an å ringe mellom teleoperatørene ennå. Men det kommer.

Det tar nok ennå et par år før AMR-WB blir den mest brukte kodeken, men du verden så bra det er når man får en slik forbindelse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Ulempen teleoperatørene står overfor, er at kundene tror det er noe galt med telefonen når de får en samtale på AMR-NB etter å ha blitt vant med den høyoppløselige lyden.

Les også:

Forventer CD-lyd i telefonen

– Som å ha månedskort på mobilen

Endelig blir det bredbånd på t-banen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.