IT

Telenor investerer 6 milliarder: Hele mobilnettet skiftes ut

4G skal fornyes og forbedres. 5G skal innføres. 3G skal bort, og det blir ikke mye 2G tilbake.

Telenor Norges sjefarkitekt Petter J. Aglen tog teknologidirektør Ingeborg Øfsthus snakker om alt fra 2G til 5G.
Telenor Norges sjefarkitekt Petter J. Aglen tog teknologidirektør Ingeborg Øfsthus snakker om alt fra 2G til 5G. Foto: Odd Richard Valmot
8. juli 2021 - 19:00

De norske mobiloperatørene er i full gang med å rulle ut 5G, modernisere 4G og det lille som er igjen av 2G. 3G er borte. Samtidig er de fleste nye mobiler klare for den nye teknologien, selv om det ikke er de som får den store nytteverdien, annet enn raskere nedlasting, i første omgang.

5G åpner nye industrielle muligheter. Bedrifter kan til og med få sine helt egne nett gjennom såkalt skivedeling. Teknologien utnytter bredere frekvensbånd og vil ta i bruk nye bånd i høyere frekvenser. Den legger til rette for ultrakorte svartider, som alt fra gamere til selvkjørende biler trenger.

Trenger ikke grave fiber til hytta

I den andre enden kan den by på den siste høykapasitetsforbindelsen til hytter og hus. I stedet for å grave fiber, kan man få såkalt fixed wireless tilkobling på 100 Mbit/s eller mer til en antenne på ytterveggen. I årene framover, hvor kobbernettet skal legges ned, er dette både en erstatning og en kraftig forbedring.

Telenor Norge investerer seks milliarder kroner i år. Det er rundt en tredjedel av alt de investerer over hele verden og for eksempel 15 ganger mer enn det som investeres i Danmark. Det sier litt om kvaliteten som bygges i det norske nettet, men også hvor mye det koster å etablere.

I dag snakker vi igjen med Telenor Norges teknologidirektør Ingeborg Øfsthus og sjefarkitekt Petter J. Aglen.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.