IKT

Telefonmangel for UMTS

Nokia 6630 - første UMTS-telefon på det norske marked.
Nokia 6630 - første UMTS-telefon på det norske marked.


Telenors UMTS-nett, også kalt 3G, har en teoretisk dekning på over to millioner mennesker.

I mars neste år vil enda større del av landet være dekket, samtidig med at Netcom lanserer sitt UMTS-nett. Foreløpig er det nbare Nokia som har fått sin UMTS-telefon ut på marlkedet. Dermed begrneses bruken av UMTS.

Mange har ventet i spenning på UMTS-nettet, som ble formelt åpnet i går. Forsinkelsene har vært mange, og utgiftene har vært store for flere europeiske teleselskaper. Det gjelder både utbyggingskostnader, og ikke minst betaling for lisenser i milliardklassen.

Nå er det her. I alle fall for Telenor-kunder og dersom man bor på riktig sted i landet. Netcom-kunder må vente til 1. mars neste år.

Ved lansering dekker Telenors 3G-nett i overkant av to millioner mennesker i 70 byer og tettsteder. I mars neste år skal det være dekning i 132 byer og tettsteder, mens alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere vil ha dekning i 2007.TV på mobilen

Nettet tilbyr svært rask overføring av informasjon, og gir mobilbrukeren mulighet for tredje generasjons mobiltjenester som videosamtaler og TV på mobilen. Vel å merke dersom man har skaffet seg en UMTS-telefon.

Og det er ikke så lett, i alle fall ikke foreløpig. Nokia har noen av sin nyeste 6630 ute på markedet. Samsung skal være rett rundt hjørnet. De andre kommer naturligvis etter. Men foreløpig er det mangel på 3G mobiltelefoner.

Nå skal det i rettferdighetens navn nevnes at man også tidligere har kunnet se TV på mobilen i GSM-nettet med GPRS- og EDGE-teknologi. Men det blir bedre kvalitet med UMTS.

Overføringshastighetene, som vil fortelle noe om overføringskvaliteten på en slik krevende tjeneste, er henholdsvis 14,4 kbit/ for vanlig GSM, 30-40 kbit/s for GPRS, 100-200 kbit/s for EDGE og 384 kbit/s for UMTS.

– Det er med stolthet og spenning vi markerer starten på en ny epoke i norsk mobilhistorie. Nordmenn er blant de fremste i verden i bruk av avanserte mobiltjenester, og nå utvides mulighetene vesentlig. Det nye mobilnettet dekker ved åpningen omtrent halvparten av befolkningen, og vi lover å fortsette utbyggingen som planlagt, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.Priser

I en introduksjonsfase vil videosamtaler være gratis for Telenor Mobils kunder. Mobil-TV og annen Internett-bruk koster i en kampanjeperiode aldri mer enn maksimalt fem kroner per døgn for privatkunder.

Vanlige samtaler takseres som i dag, avhengig av abonnementstype.

Fullstendig oversikt over priser vil bli lagt ut på Telenor Mobils Internett-sider, telenormobil.no. Der vil man også finne oppdaterte dekningskart. Bedriftskunder betaler vanlig datatakst for Mobil-TV og annen Internett-bruk.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.