Tele2 vil ha samarbeid om mobilmaster

Tele2 vil ha samarbeid om mobilmaster
Tele2 vil benytte konkurrentenes mobilmaster i distriktene. Telenor mener det kun er for å spare kostnadene andre leverandører har hatt med å etablere infrastruktur. Bilde: Colourbox.com

Tele2 vil benytte konkurrentenes mobilmaster i distriktene.

Les også: LTE til fjellfolket

Samfunnsøkonomisk riktig

Telekomekspert Håvard Fossen sier til Nationen at et samarbeid gir mening, både for samfunnsøkonomien og sårbarheten. Han mener konkurranse på infrastruktur bør skrinlegges.

– Samfunnsøkonomisk er det svært gunstig. Konkurranse bør handle om tjenester, ikke infrastruktur. I distriktene bør operatørene bygge sammen, slik Tele2 foreslår, sier han.

Les også: Truer med mobilstopp i distriktene

– Naturlig å samlokalisere

Gjennom Mobile Norway bygger Tele2 ut et tredje landsdekkende mobilnett.

– Der det er god dekning i distriktene, er det naturlig å samlokalisere, sier teknisk direktør Geir Løvnes i Tele2.

– Det sparer det visuelle miljøet ved at det ikke oppføres ekstra master. Flere aktører i samme mast kan spleise på backupløsninger for strøm og bredbåndsframføring. Lokalpolitisk motstand mot oppføring av nye master unngås.

Les også: Mobilkrig stopper togene

Ingen hjelp fra Telenor

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge vil ikke si mye om temaet, men bemerker at Tele2 ønsker samarbeid om det meste for å spare kostnadene de andre leverandørene har hatt med å etablere infrastruktur.

– En slik løsning vil ikke alltid tjene konkurransen i distriktene. Det må være et insitament for å bygge ut. Jeg er redd for at et slikt forslag vil føre til at ingen faktisk vil ta kostnaden ved å bygge ut Distrikts-Norge, sier Amundsen.

Les også: Her er «bygde-bredbåndet»

Les mer om: