KARRIERE

Teknologledere for innadvendte

LYSSKY: Det blir strengere krav til bedrifter som skal være medlem av Rådgivende ingeniørers forening (RIF). Innskjerpingen kommer etter noen uheldige episoder med noen av RIFs medlemmer. I fjor ble ett medlem ekskludert.
LYSSKY: Det blir strengere krav til bedrifter som skal være medlem av Rådgivende ingeniørers forening (RIF). Innskjerpingen kommer etter noen uheldige episoder med noen av RIFs medlemmer. I fjor ble ett medlem ekskludert. Bilde: colourbox.com

Utdannelse er ikke avgjørende for å bli sjef, men valg av utdannelse kan si noe om personligheten og egnethet for toppjobber.

– Det er personligheten, ikke utdanningen, som avgjør om du er en god leder. Og jeg tror at mange som velger ingeniørfaget er innadvendte. Når en person velger å bli ingeniør tyder det på at den personen liker å tenke mer enn å snakke. Da er sannsynligheten stor for at det er en introvert person. Men en god leder må være opptatt av omgivelsene, sier Jan Petter Halvorsen, direktør i Mercuri Urval Oslo.

Mennesker

Han mener dette henger sammen med faginteressen.

– Ingeniørtunge miljøer har ofte en tendens til å berømme den faglige kompetansen til hverandre. For eksempel får man skryt for å være god på DAK eller å utvikle automasjonsprosesser. Men det blir lagt mindre vekt på mellommenneskelige egenskaper. Du får sjelden feedback på at du har gode lederegenskaper. Det er ikke er noen ulempe å være ingeniør, men du må ha en lederpersonlighet, sier direktøren.

Fagfolk

I likhet med flere forskere mener han mange teknologer er mer interesserte i selve faget enn i å bli ledere.

– For å bli en toppleder må du ha ambisjoner om å bli det. Du må ha en annen motivasjon enn pengene. Hvis du skal utvikle de ferdighetene som trengs for å bli en god leder, må du være bevisst på dette tidlig, sier Halvorsen.

Unntak

Hans kollega Olaf Bergesen i Orion Search International ønsker ikke å stigmatisere ingeniørene, og han understreker at mange teknologer er dyktige ledere.

– Men mange er veldig fagorienterte. God ledelse handler mindre og mindre om fag, og mer om håndtering av mennesker. Noen ganger må ledere ta ulogiske beslutninger, og det kan være vanskelig dersom man er utdannet til å tenke rasjonelt, sier Bergesen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.