NYETEKNOLOGIER

Teknologi på hedersplass

Hallvard Ødegaard har jobbet med vann- og miljøteknikk, og da spesielt vannrensing, siden 1977. Onsdag mottok han Technoports pris for Innovativ Miljøteknologi.
Hallvard Ødegaard har jobbet med vann- og miljøteknikk, og da spesielt vannrensing, siden 1977. Onsdag mottok han Technoports pris for Innovativ Miljøteknologi. Bilde: Teknisk Ukeblad
Mona StrandeMona StrandeJournalist
4. okt. 2006 - 18:30

Onsdag var Olavshallen i Trondheim arena for Technoport Awards.

600.000 kroner fordelt på fire teknologipriser gikk til norske og utenlandske forskere.

Statoil-pris for råoljeemulsjoner

Statoils forskerpris er tildelt professor Johan Sjöblom ved NTNU for hans forskning innen råoljeemulsjoner.

Kunnskap om råoljeemulsjoner brukes ved valg av prosess- og utbyggingsløsninger offshore, og vil i fremtiden har stor betydning ved utbygging av robuste anlegg på havbunnen.

I tillegg til å være professor i overflate- og kolloid-kjemi, er Sjöblom gründer og leder for Ugelstad laboratoriet ved NTNU.

Trådløst sjarmerte Telenor

Professor Petri Mähönen ved RWTH Aachen universitetet i Tyskland fikk Telenors nordiske forskningspris.

Årets tema for prisen har vært "innovative løsninger for krisekommunikasjon", og Mähönen kan vise til imponerende forskning innen trådløs kommunikasjon.

Finske Mähönen har forsket på emner innen adaptiv trådløs kommunikasjon, inkludert anvendelser, systemer og transport - og bidratt til å utvide anvendelsesområdene av radiosystemer i krisesituasjoner.

NTNU og SINTEF-pris

Einar Brendengs teknologipris går til Per Fuchs. Han får det for sin forskning rundt flerfaseteknologi, en teknologi som har stått helt sentralt i å posisjonere Norge som oljenasjon.

Fuchs har stått helt sentralt i dette forskningsarbeidet, først gjennom flerfaseforskningen ved Tiller-anlegget i Trondheim og senere som Statoils fagekspert innen flerfaseforskning.

Han har evnen til å anvende forskningsresultater i lønnsom drift. Einar Brendengs teknologipris ble innstiftet i fjor nettopp for å honorere avansert teknologi tatt i bruk.

Miljøvennlig biofilm-rensing

Technoports pris for Innovativ Miljøteknologi ble også delt ut onsdag. Denne prisen gikk til professor Hallvard Ødegaard og bedriften AnoxKaldnes, ved daglig leder Terje Andersen.

De får prisen for industrialisering av biologisk vannrensing, med en prosess for rensing av blant annet avløpsvann og industrielt prosessvann. Teknologien kan du lese mer om her.

Ødegaard er professor i vann- og miljøteknikk, spesialområde vannrensing, NTNU. AnoxKaldnes holder til i Tønsberg, og har spesialisert seg på høyteknologisk, biologisk rensing.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.